• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.03.2024

14:50

Katastrofa! Rusija prešla crvenu liniju! Ovim razaranjem Putin najavio da ide do kraja: Dosad je bilo sveta krava, a sad...

EPA/printscreen

Vesti

Katastrofa! Rusija prešla crvenu liniju! Ovim razaranjem Putin najavio da ide do kraja: Dosad je bilo sveta krava, a sad...

Podeli vest

Ruski udari na gasnu infrastrukturu Ukrajine nose sa sobom negativne posledice kako za Ukrajinu, tako i za nekoliko evropskih kompanija. Do takvog zaključka, dolazi specijalizovani energetski analitičar Jurij Barsukov.

Glavna gasovodna infrastruktura Ukrajine od početka borbenih dejstava bila je sveta krava za rusko rukovodstvo. Sada je ‘crvena linija’ prošlost – 24. marta, Ministarstvo odbrane Rusije izvestilo je o raketnim udarima na ‘objekte gasne industrije’ na zapadu Ukrajine.

‘Naftogaz Ukrajine’, s druge strane, izvestio je o oštećenju opreme podzemnog skladišta gasa u Lvovskoj oblasti – verovatno se radi o najvećem PSG-u u Evropi, Bilču-Voličkom PSG-u, s nominalnim kapacitetom skladištenja od 17 milijardi kubnih metara“, piše Barsukov u „Komersantu“.

U objavi se napominje da dok obim štete još nije potpuno jasan, PSG je izuzetno teško uništiti, jer se sastoji od bušotina dubokih stotinama metara, kroz koje se gas ubrizgava i izvlači iz sloja.

- Međutim, moguće je oštetiti skupu kompresorsku opremu na površini, što će učiniti nemogućim izvlačenje i ubrizgavanje gasa - nastavlja stručnjak.

Prema njegovim rečima, s obzirom na završetak grejne sezone, direktni uticaji na snabdevanje gasom Ukrajine trenutno se čine minimalnim, ali značajniji efekat može biti na evropske gasne trgovce, koji su od jeseni 2023. godine počeli značajno skladištiti gas u Bilču-Voličkom PSG-u zahvaljujući niskim tarifama i blizini granice sa Slovačkom.

Tako je u oktobru 2023. godine bilo reči o više od dve milijarde kubnih metara, a Ukrajina je uopšteno bila spremna da evropskim kompanijama ponudi kapacitete do 12–15 milijardi kubnih metara.

- Sezona ubrizgavanja u PSG Evrope može početi već u narednim nedeljama, skladišta EU su već napola puna, a gas je poslednjih meseci znatno pojeftinio, stoga je verovatnoća korišćenja ukrajinskih kapaciteta tokom leta bila visoka.Međutim, sada su rizici za kompanije koje su odlučile skladištiti gas na zapadu Ukrajine mnogostruko povećani. Ako napadi budu nastavljeni, dugoročno gledano, Ukrajina se suočava s rizicima prekida u snabdevanju gasom. Prethodna logika bila je da Rusiji treba funkcionalna ukrajinska cev kako bi snabdevala gasom Evropu. Međutim, ugovor o tranzitu gasa ističe krajem godine, a ukrajinske vlasti zvanično saopštavaju da ga neće produžiti - kaže on.

Barsukov smatra da to objektivno smanjuje interes Moskve za očuvanje te infrastrukture.

On ukazuje da Ukrajina trenutno nije zavisna od uvoznog gasa, pokrivajući svoju smanjenu potrošnju zbog borbenih dejstava sopstvenom proizvodnjom.

- Ali ako Rusija nastavi udare na kompresorske stanice, Ukrajini će biti teže održavati kontinuirano snabdevanje gasom potrošača, posebno ako se oštećenja ne poprave do zime. Nemam, međutim, uverenja da će pretnja ovakvom scenariju biti dovoljno jaka da, recimo, zaustavi napade ukrajinskih bespilotnih letelica na ruske rafinerije. Ako, međutim, odvraćajući efekat bude neznatan, sam po sebi udaranje na ukrajinsku gasnu transportnu mrežu biće nastavak igre sa nultom tolerancijom - zaključuje Barsukov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija