• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.03.2024

17:32

"Oni su spremni"! Amerika se neočekivano oglasila o slanju NATO snaga u Ukrajinu

Reuters

Vesti

"Oni su spremni"! Amerika se neočekivano oglasila o slanju NATO snaga u Ukrajinu

Podeli vest

NATO nije spreman za rat sa Rusijom ako pošalje snage u Ukrajinu

NATO nije spreman za rat sa Rusijom, do kojeg bi moglo doći zbog slanja snaga alijanse u Ukrajinu, izjavio je bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik u penziji Daglas Mekgregor na društvenoj mreži "X".

- Ako NATO trupe uđu na teritoriju Ukrajine, onda će početi rat sa Rusijom. Rusi su spremni za to, a mi nismo - upozorio je on.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u februaru da se EU složila da stvori „devetu koaliciju za duboke udare“ – snabdevajući Ukrajinu raketama srednjeg i dugog dometa. On je takođe rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“.

Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, konsenzus još nije postignut, „ali se ništa ne može isključiti“. Tokom sastanka sa opozicionim liderima početkom marta, Makron je ponovio da Francuska „nema granica i crvenih linija“ po pitanju pomoći Ukrajini.

Makronove reči oštro su kritikovali brojni NATO partneri, uključujući Nemačku, kao i političke snage u samoj Francuskoj. Lideri svih političkih partija optužili su predsednika da uvlači Pariz u sukob, za neozbiljnost, a zamerili su mu i što se o ovim pitanjima nije konsultovao sa parlamentom.

Kremlj je kasnije saopštio da su obratili pažnju na Makronove reči da se u Evropi govori o temi slanja vojnog osoblja u Ukrajinu, a Moskvi je dobro poznat i njegov stav o nanošenju strateškog poraza Rusiji u Ukrajini.

Napomenuli su da jedan broj zemalja koje učestvuju u događaju u Parizu o Ukrajini drži „prilično trezvenu procenu potencijalnih opasnosti od takve akcije i potencijalne opasnosti od direktnog uključivanja u vruć sukob“, što „apsolutno nije u interesu od ovih zemalja, moraju biti svesne toga.”


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija