• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Izvestija

02.04.2024

20:04

SAD i Izrael čine sve da uvuku Iran u rat! Zato su i ubili generala IRGC, Teheran će odgovoriti, ali onako kako oni žele!

Fotoilustracija

Vesti

SAD i Izrael čine sve da uvuku Iran u rat! Zato su i ubili generala IRGC, Teheran će odgovoriti, ali onako kako oni žele!

Podeli vest

Sjedinjene Države i Izrael uporno pokušavaju da uvuku Iran u regionalni rat usred borbi u Pojasu Gaze. Izraelsko vazduhoplovstvo izvelo je 1. aprila napad na iranski konzulat u Damasku Siriji i tom prilikom ubijeno je nekoliko ključnih komandanata iranske revolucionarne garde. Pitanje koje se sada nameće jeste da li će Teheran odgovoriti žestoko i ući u direktan sukob sa Vašingtonom i Tel Avivom ili će kao i u nekoliko prethodnih slučajeva izvršiti odmazdu preko zastupničkih snaga u regionu!

Kako bi mogao izgledati odgovor Irana i da li će doći do velikog regonalnog sukoba analizirala je ruska Izvestija! 

Vredi napomenuti da ovo nije prvi izraelski napad na IRGC tokom borbi u Pojasu Gaze. Krajem decembra 2023. godine, nakon vazdušnog napada Izraelskih  snaga na predgrađe Damaska, ubijen je komandant IRGC Razi Musavi. Korpus je 20. januara 2024. prijavio smrt četiri vojna savetnika u Damasku, među njima i obaveštajnog oficira Jusefa Omida Zadeha. Iran je tada odgovorio na akcije Izraela bombardovanjem sedišta obaveštajne službe Mosada u iračkom Kurdistanu.

Izrael je ovoga puta izabrao simboličan datum za udar ne samo na iransko vojno jezgro, već i na ideološki stub Islamske Republike, rekao je u intervjuu za Izvestija politikolog Farhad Ibragimov.

- Iransko političko rukovodstvo se suočava sa prilično teškim zadatkom, pošto je najnoviji napad izraelskih snaga na iranski konzulat svojevrsni šamar Iranu. Štaviše, Izrael je to udario upravo 1. aprila. U Iranu se ovaj datum smatra veoma značajnim jer je 1. aprila 1979. proglašena Islamska Republika kao rezultat referenduma i pobede Islamske revolucije. Na današnji dan trebalo je da se proslavi 45. godišnjica Islamske Republike Iran - objasnio je on.

Podsetimo, Izraelsko vazduhoplovstvo je 1. aprila uveče izvelo vazdušni udar na rezidenciju iranskog ambasadora i iranski konzulat u Damasku. Sam šef diplomatske misije nije povređen tokom napada. Ali, ubijeno je sedam pripadnika snaga Kuds, među njima su dva ključna komandanta : Mohammad Hadi Haji Rahimi i Mohammad Reza Zahedi. Potonji je igrao centralnu ulogu u ekspanziji iranskog elitnog vojnog establišmenta, uključujući Siriju i Liban, tokom protekle tri decenije.

Prema mišljenju Ibragimova, takav udarac je nanet kako bi se Iranu pokazala spremnost Izraela da "učini bilo šta". Naravno, Teheran se nalazi u teškoj situaciji, jer je to u izvesnoj meri udar na reputaciju zemlje na Bliskom istoku . Odsustvo ozbiljnog odgovora značiće njegovu slabost, a s druge strane, odgovor bi mogao da izazove rat u punom obimu između strana u sukobu, primetio je politikolog.

- Iran sada. međutim, ima sasvim druge ciljeve, kao što je, na primer, razvoj ekonomskih odnosa sa globalnim Jugom, Rusijom i Kinom , o čemu svedoči i nedavni prijem u ŠOS i BRIKS - smatra Farhad Ibragimov.

Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da Iran već odgovara Izraelu i Sjedinjenim Državama preko zastupničkih snaga u regionu: Hezbolah se bori na jugu Libana (sever Izraela), a Ansar Alah (Huti) su nametnuli blokadu Crvenog mora sa obala Jemena protiv zapadnih i izraelskih brodova. Tu su i proiranske snage u Iraku koje su 28. januara ove godine u napadu na američku bazu u susednom Jordanu ubili tri vojnika, a ranili 30. Nakon snažnog odgovora Vašingtona, napadi na njihove vojne objekte su prestali, ali posle izraelskog napada mnogi eksperti veruju da će uslediti novi ataci ovih milicija na američke i izraelske interese.

Ruski orijentalista Roland Bijamov ubeđen je da, uprkos crvenim linijama koje je Izrael možda prešao ovim napadom, ne treba očekivati da će Teheran krenuti u otvoreni rat. 

Prema njegovim rečima, Iran je, naprotiv, zainteresovan za uspostavljanje odnosa sa Zapadom, što daje nadu za ublažavanje sankcija koje su mu uvedene. I on podseća da Teheran ima svoje milicije u regionu uz pomoću kojih može da odgovori svojim protivnicima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija