Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer/Politiko

02.04.2024

23:19

Izraelski F-16 pružaju vazdušnu podršku džihadistima koje sponzoriše Turska! Zvuči neverovatno, ali je tako!

pixabay.com

Vesti

Izraelski F-16 pružaju vazdušnu podršku džihadistima koje sponzoriše Turska! Zvuči neverovatno, ali je tako!

Podeli vest

Izraelski F-16 pružaju blisku vazdušnu podršku džihadistima koje sponzoriše Turska u sirijskom Alepu i koji se bore protiv legalnog predsednika Bašara al-Asada! Zvuči neverovatno, ali je tako! S jedne strane Tel Aviv bezmalo vrši genocid u Pojasu Gaze, pravdajući akciju uništavanjem islamističkog Hamasa, a sa druge pomaže ništa manje opasnim islamistima da se bore protiv legalne sirijske vojske!

Da sve bude još interesantnije, akcija izraelske avijacije poklopila sa ofanzivom islamističkih grupa koje podržava Turska protiv sirijskih snaga u regionu Alepa.

Politiko tvrdi da je u izraelskom napadu bilo najmanje 40 mrtvih, od čega su većina civili. Britanski izvori su izvestili da su gađane i kopnene jedinice libanskog Hezbolaha i skladište oružja u blizini međunarodnog aerodroma Alep. 

Napad je omogućio džihadističkim milicijama na terenu da krenu u ofanzivu, ali su snage Bašara al-Asada uspele da ih odbiju uprkos izraelskoj vazdušnoj podršci. 

Izrael je i ranije podržavao islamiostičke milicie koje se bore protiv sirijske vlade i koje deluju u blizini sirijsko-izraelskih graničnih regiona. Džihadističke milicije koje sponzoriše Turska imaju važnu ulogu za Tel Aviv i njegove saveznike unutar NATO kako bi nastavili da vrše pritisak na Siriju.

Tome treba dodati dsa su i Izrael i Turska vodili paralelne kampanje za podršku sirijskim pobunjenicima i pružali im vazdušnu podršku, pri čemu su oba američka saveznika koristila avione F-16. 

Podsetimo, preostale džihadističke milicije u Siriji su u velikoj meri koncentrisane u provinciji Idlib u blizini Alepa i na granici sa Turskom, a napori Sirije da proteraju ove snage stalno su zaustavljani turskim intervencijama, uključujući velike vazdušne udare slične onima koje je nedavno pokrenuo Izrael.

Turska treba da igra ključnu ulogu u podršci savezničkim američkim naporima da prošire proizvodnju artiljerijske municije, što će omogućiti povećane isporuke preko potrebnih granata od 155 mm Izraelu. Zauzvrat će i tursko vazduhoplovstvo takođe dobiti veliku nadogradnju svog vazduhoplovstva jer če dobiti lovace F-16 Blok 70/72.  

Izrael i Turska u svakom slučaju ostaju dva vodeća regionalna podrivača bezbednosti Sirije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SAD i Izrael čine sve da uvuku Iran u rat! Zato su i ubili generala IRGC, Teheran će odgovoriti, ali onako kako oni žele!
Ključa na Bliskom Istoku

SAD i Izrael čine sve da uvuku Iran u rat! Zato su i ubili generala IRGC, Teheran će odgovoriti, ali onako kako oni žele!

Sjedinjene Države i Izrael uporno pokušavaju da uvuku Iran u regionalni rat usred borbi u Pojasu Gaze. Izraelsko vazduhoplovstvo izvelo je 1. aprila napad na iranski konzulat u Damasku Siriji i tom prilikom ubijeno je nekoliko ključnih komandanata iranske revolucionarne garde. Pitanje koje se sada nameće jeste da li će Teheran odgovoriti žestoko i ući u direktan sukob sa Vašingtonom i Tel Avivom ili će kao i u nekoliko prethodnih slučajeva izvršiti odmazdu preko zastupničkih snaga u regionu!

02.04.2024

20:04

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15