• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.04.2024

15:02

Lavrov zagrmeo u Kini! Svi umešani biće kažnjeni! Ovo su ključne poruke dvodnevnog sastanka

Beta, Reuters

Vesti

Lavrov zagrmeo u Kini! Svi umešani biće kažnjeni! Ovo su ključne poruke dvodnevnog sastanka

Podeli vest

Rusija i Kina će nastaviti saradnju u borbi protiv terorizma, uključujući i multilateralne mehanizme nakon terorističkog napada u "Krokus siti holu", izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa kineskim kolegom Vang Jijem.

Lavrov je zahvalio kineskoj strani na izrazima saučešća i naglasio da će svi koji su umešani u teroristički akt nesumnjivo biti kažnjeni.

Rešavanje ukrajinske krize bez interesa Moskve nema perspektivu

Pored toga, ruski ministar je istakao da je na sastanku sa kineskim kolegom razmotrio ukrajinsku krizu, kao i da su strane potvrdile da međunarodni sastanci na tu temu koji ne uzimaju u obzir interese Moskve, već promovišu "formulu mira" ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog nemaju perspektivu.

- Moskva je zahvalna Pekingu na objektivnom, uravnoteženom stavu, kao i na spremnosti da odigra pozitivnu ulogu u političko-diplomatskom regulisanju situacije - rekao je Lavrov.

Moskva i Peking rešavaće problem sankcionih mera

Pored toga, šef ruske diplomatije je najavio da Moskva i Peking planiraju da rešavaju problem sankcionih mera u okviru BRIKS i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS). On je dodao da je šef kineske diplomatije uoči sastanka osmislio formulu "dvostrukog suprotstavljanja dvostrukom obuzdavanju".

Foto: Reuters

Šef ruske diplomatije Lavrov

Lavrov je naglasio da su Rusija i Kina usmerene na jačanje bezbednosti Evroazije i najavio da su dogovorile otpočinjanje dijaloga o evroazijskoj bezbednosti.

Odnosi Rusije i Kine na neviđenom nivou

Prema njegovim rečima, zahvaljujući liderima Rusije i Kine, odnosi dve zemlje su dostigli izuzetan nivo, a reizborom Vladimira Putina na poziciju predsednika Rusije, "kontinuitet njihovog jačanja dobio je dodatne garancije".

Reč Sija

Si Đinping je poručio da ga raduje današnji susret sa, kako je rekao, "iskusnim ruskim diplomatom i starim drugom kineskog naroda" i zahvalio je Sergeju Lavrovu na naporima uloženim u razvoja rusko-kineskih odnosa.

- Rusija i Kina treba da jačaju strateško partnerstvo u međunarodnoj areni, da deluju odgovorno u kontekstu do sada neviđenih promena globalnih razmera i da imaju glavnu ulogu u formiranju sudbine čovečanstva - poručio je Si Đinping na sastanku koji se održao u Domu naroda.

Podsetimo, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je u dvodnevnu posetu Kini gde je s kineskim ministrom spoljnih poslova ove države razgovarao o pitanjima interakcije između dve zemlje i o međunarodnoj agendi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija