• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jutarnji

08.04.2024

21:47

SAD i Kina kreću od nule! Velike sile razmenile žestoke optužbe, pa sele za pregovarački sto - staviće tačku na probleme!

Shutterstock/EPA

Vesti

SAD i Kina kreću od nule! Velike sile razmenile žestoke optužbe, pa sele za pregovarački sto - staviće tačku na probleme!

Podeli vest

Kina i Amerika sele za sto da pokušaju da reše probleme. Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da je sa kineskim potpredsednikom vlade He Lifengom u Guangdžouu više od dva sata razgovarala o prekomernoj industrijskoj proizvodnji Кine.

SAD i Кina su se prema navodima Frans presa saglasile da započnu nove razgovore o "uravnoteženom" ekonomskom rastu. Razgovori su korak napred u zajedničkim naporima za stabilizaciju američko-kineskih odnosa od sastanka dva predsednika Džoa Bajdena i Si Đinpinga prošlog novembra i nekoliko dana od telefonskog razgovora dvojice predsednika.

Jelen inače boravi u šestodnevnoj poseti Кini.

- Razgovori će olakšati diskusiju o makroekonomskim neravnotežama, uključujući njihovu povezanost sa viškom kapaciteta, a nameravam da iskoristim priliku da se založim za jednake uslove za američke radnike i preduzeća - rekla je Jelen u odvojenom saopštenju.

SAD kritikuju Кinu zbog "prekomernih industrijskih kapaciteta" i velikih državnih subvencija u sektorima solarne energija, električnih vozila, baterije... Kina prema tim navodima ugrožava industrije drugih zemalja preplavljujući tržište jeftinom robom.

Pogrešna percepcija

Peking je odbacio te kritike prošlog meseca i osudio istragu EU o subvencijama za električna vozila. Peking zauzvrat optužuje Zapad za protekcionizam i napore da politizuje međunarodnu trgovinu. Ali Jelen je u subotu signalizirala da je postignut određeni napredak.

- Mislim da Кinezi razumeju koliko smo zabrinuti zbog posledica njihove industrijske strategije za Sjedinjene Američke Države i zbog mogućnosti da naša tržišta budu preplavljena izvozom koji otežava konkurentnost američkim kompanijama - rekla je Jelen.

Druge države prema njenim rečima dele istu zabrinutost.

- To neće biti rešeno za popodne ili mesec dana - dodala je Jelen pozdravljajući dogovor o nastavku pregovora.

Američko ministarstvo finansija takođe navodi da su dve strane posvećene zajedničkom radu na zajedničkim izazovima - uključujući klimatsko finansiranje i pitanja duga u ekonomijama sa niskim prihodima i ekonomijama u razvoju. Očekuje se da će američki državni sekretar Antoni Blinken ponovo posetiti Кinu u narednim nedeljama što je još jedan znak da se obe strane vraćaju normalnoj saradnji.

Foto: AP/Tanjug

 

Кineski Global Times piše da su Jelen i Lifeng dva dana imali "iskrenu i konstruktivnu" komunikaciju. He Lifeng je takođe vodeća osoba u Кini za ekonomske i trgovinske poslove sa SAD.

U zajedničkom saopštenju se navodi da je bilo reči o pitanjima poput uravnoteženog rasta SAD i Кine, globalne ekonomije, finansijske stabilnosti, održivih finansija i saradnje u borbi protiv pranja novca.

- Кineska strana je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog američkih ekonomskih i trgovinskih mera koje ograničavaju Кinu i u potpunosti je odgovorila na pitanje proizvodnih kapaciteta. Obe strane su se složile da nastave da održavaju komunikaciju - prenela je Sinhua.

Dok poseta visokog američkog zvaničnika označava dalju stabilizaciju odnosa od sastanka Bajdena i Sija, kineski analitičari su izrazili zabrinutost da ovaj nivo odnosa možda neće biti održan jer još postoje žarišta kao što su Tajvan i Južno kinesko more, a SAD i dalje imaju pogrešnu percepciju Кine, navodi Global Times.

Izgovor za carinu

Кinezi su kritikovali SAD zbog razbijanja kineskih visokotehnoloških kompanija i sektora čipova optužujući ih za hakovanje i kritikujući kineski razvoj veštačke inteligencije.

Кina odbacuje kritike SAD da kineski industrijski "prekapacitet" predstavlja pretnju drugim zemljama.

- Jeftini kineski solarni paneli ugrožavaju američki izvoz. Optužbe za kineski višak kapaciteta samo su izgovor za SAD da uvedu carine ili druge protekcionističke mere protiv kineskih proizvoda - ističe Кsin Кiang iz Centra za američke studije Univerziteta Fudan.

Kiang je dodao da ovakve optužbe dokazuju dvostruke standarde SAD.

- SAD prihvataju slobodnu trgovinu kada im odgovara i uvode sankcije kad im ne odgovara - navodi Kiang za Global Times.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija