• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/INformer

28.03.2024

17:47

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

EPA/SAYED MUSTAFA

Vesti

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Podeli vest

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

Tajvanski ministar odbrane i penzionisani general Čiu Kuo-čeng je u saopštenju potvrdio da su specijalne snage američke vojske, poznate kao "Zelene beretke", stacionirane u bazama 101. bataljona Oružanih snaga Republike Kine (tako svoju vojsku naziva Tajpej prim. aut) ROC).

Reč je snagma za specijalne operacije vojske stacioniranim u udaljenim grupama ostrva Kinmen i Pengu, kojima upravlja Tajvan. Kinmen je samo tri milje od kineskog primorskog grada Sjamena. Tajvanska vojska je dozvolila da Zelene beretke budu trajno stacionirane u bazama "Žaba" kako bi se olakšao program obuke za veterane na frontu Tajvana.

Šen Ming-Ših, vršilac dužnosti zamenika izvršnog direktora tajvanskog Instituta za istraživanje nacionalne odbrane i bezbednosti, potvrdio je izjavu ministarstva da američke specijalne snage obučavaju čitave čete tajvanskih trupa. Šen je dodao da je obuka usmerena na jačanje bezbednosnih mera za borbu protiv potencijalnih sabotaža.

- To čini obuku potpunijom, što mislim da je veoma značajno - rekao je Šen.

Poslednji put su SAD bile zvanično prisutne na Tajvanu 1979. godine, kada su se poslednje američke trupe povukle nakon normalizacije američko-kineskih odnosa.

Međutim, Zakon o odnosima sa Tajvanom iz 1979. obavezuje SAD da daju Tajvanu odbrambeno oružje i pomognu ostrvu da se odbrani od spoljne agresije.

Portparol Pentagona, potpukovnik Mart Majners, potvrdio je nepokolebljivu podršku Amerike Tajvanu u izjavi za Vall Street Journal.

- Naša posvećenost Tajvanu je čvrsta i doprinosi održavanju mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i unutar regiona -  rekao je Majners.

U odvojenom saopštenju, portparol komunističkog kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đian naveo je mešanje SAD u Tajvan kao pokušaj eskalacije tenzija u regionu.

- Neki ljudi u SAD pokušavaju da proguraju narativ o pretnji Kine da eskalira tenzije u moreuzu i podstakne sukob. Snažno se protivimo tome -  rekao je Jian novinarima tokom brifinga za novinare u Pekingu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) Američke zelene beretke "okupirale" Tajvan! Da li je zbog njih Si Đinping vojsci poručio da se pripremi za rat?!
Ključa u Aziji

(VIDEO) Američke zelene beretke "okupirale" Tajvan! Da li je zbog njih Si Đinping vojsci poručio da se pripremi za rat?!

Američke snage za specijalne operacije (SOF) su trajno raspoređene na tajvanska frontalna ostrva, pripremajući elitne tajvanske jedinice za moguću odbranu ostrva i operacije gerilskog ratovanja protiv kineske invazije. Da li je na američke specijalce na Tajvanu mislio kineski predsednik Si Đinping kada je na godišnjem sastanku kineskog parlamenta pozvao je oružane snage da koordiniraju pripreme za vojne sukobe na moru.

13.03.2024

20:29

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija