• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.04.2024

19:54

Krvavi trag iz "Krokusa" vodi i do Bajdena! Šokantni detalji iz istrage terorističkog napada u Moskvi

Reuters

Vesti

Krvavi trag iz "Krokusa" vodi i do Bajdena! Šokantni detalji iz istrage terorističkog napada u Moskvi

Podeli vest

Ruski istražitelji otkrili da je teroriste iz "Krokus siti hola" u Moskvi finansirala ukrajinska "Burisma holdings", čije je direktor bio i Hanter Bajden, sin predsednika SAD Džoa Bajdena.

Industrijski konglomerat "Burisma holding", koji je Hantera Bajdena, sina predsednika SAD Džoa Bajdena, svojevremeno postavio kao visoko pozicioniranog direktora, uključen je u teroristički napad na "Krokus siti hol" u Moskvi kada su ubijene 144 osobe, od čega šestoro dece, a lakše i teže povređeno više od 550 ljudi, saopštio je ruski Istražni komitet.

Ruski istražitelji utvrdili su da su sredstva koja "teku preko komercijalnih organizacija", uključujući naftno-gasni konglomerat "Burisma holding", koji posluje u Ukrajini, korišćena poslednjih godina za izvođenje terorističkih napada u Rusiji, rekla je portparolka ruskog Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

Foto: EPA

 

- Terorističke aktivnosti su se dešavale i u trećim zemljama i imale su za cilj eliminaciju istaknutih političkih i javnih ličnosti, kao i nanošenje ekonomske štete - dodala je ona.

Objasnila je da su od ovih saznanja ruski istražioci došli "u saradnji sa drugim obaveštajnim agencijama i finansijskim obaveštajnim službama".

- Istraga je trenutno fokusirana na proveru izvora prihoda i kretanja sredstava u iznosu od nekoliko miliona američkih dolara, kao i na ispitivanje potencijalne umešanosti konkretnih pojedinaca, bilo da je reč o vladinim zvaničnicima, ljudima iz građanskih i komercijalnih organizacija zapadnih zemalja - navela je portparolka.

Foto: tanjug

 

Kompanija "Burisma" je, podsetimo, međunarodno poznata po svojim kontroverznim vezama sa trenutnom vladajućom porodicom u SAD. U proleće 2014. godine, nakon puča na Majdanu u Kijevu, koji su podržale SAD, ukrajinska energetska kompanija zaposlila je Hantera Bajdena i njegovog poslovnog partnera Devona Arčera kao direktore, obezbedivši im plate od milion dolara godišnje.

Bajdenov otac Džo je u to vreme bio potpredsednik SAD u administraciji Baraka Obame i nadgledao je politiku Vašingtona u Ukrajini. Aktuelni lider Amerike se čak i hvalio kako je uspeo da otpusti tužioca za korupciju kada je ovaj počeo da istražuje "Burismu".

Foto: Reuters

 

Bivši ukrajinski poslanik i disident koga Kijev po svaku cenu želi da ućutka Andrej Derkač tvrdi da šefovi ukrajinskih bezbednosnih službi uopšte i ne kriju da sprovode terorističke akte i politička ubistva i da za te aktivnosti koriste vanbudžetski novac. Suosnivač "Bursima holdinga" Nikolaj Zločevski platio je, tvrdi Derkač, oko 800 miliona grivna (više od 21 milion dolara) za finansiranje terorizma.

- Bajdenovi partneri u korupcionom biznisu u Ukrajini finansiraju terorističke akte, čime se izbegava odgovornost za korupciju u Ukrajini - navodi Derkač.

Ukrajinski poslanik je objasnio kako se obezbeđuje novac za finansiranje terorizma.

Foto: Reuters

 

- Uobičajena praksa je da vlasnici velikih preduzeća u Ukrajini 'doniraju' novac za ratne napore u zamenu za imunitet od krivičnog gonjenja - jasan je Derkač.

Pali na granici sa Ukrajinom

Četvorica osumnjičenih, državljani Tadžikistana, koji su prema istrazi napad izvršili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim "renoom" pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.

Zbog terorističkog napada u Moskvi uhapšeno je jedanaest ljudi. Pored toga, u Dagestanu su privedena i četiri stranca koja su, navodno, učestvovala u finansiranju i obezbeđivanju oružja teroristima koji su napali "Krokus".

U terorističkom napadu u "Krokus siti holu" poginule su 144 osobe, od čega šestoro dece, a povređeno je više od 550 ljudi. Osmoro dece u napadu je izgubilo oba roditelja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija