• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.04.2024

13:40

Hitno povlačenje! Ukrajina mora da napusti ceo Donbas?! Situacija gora nego na početku rata: Odoše i Zaporožje i Herson?!

Shutterstock/printscreen

Vesti

Hitno povlačenje! Ukrajina mora da napusti ceo Donbas?! Situacija gora nego na početku rata: Odoše i Zaporožje i Herson?!

Podeli vest

Za Ukrajinu je situacija na frontu sve gora, i ova situacija se neće uskoro promeniti. Do ovog zaključka dolazi Stefan Volf, profesor na Katedri za međunarodnu bezbednost Univerziteta u Birmingemu u članku koji je objavio analitički portal The Conversation.

- Ukrajina sada doživljava nivo egzistencijalne pretnje koji se može uporediti samo sa situacijom neposredno nakon velikog ruskog napada u februaru 2022. Ali za razliku od tada, poboljšanja su malo verovatna, barem ne u skorije vreme - rekao je Volf.

On ističe da postoji „nekoliko razloga za ono što se sve više čini narativom poraza“.

- Prvo, ovo je pogoršanje situacije na frontu, gde Ukrajini nedostaje i ljudstvo, oprema i municija da zadrži liniju fronta. Ovo se neće promeniti uskoro. Upravo je usvojen novi ukrajinski zakon o mobilizaciji. Potrebno je vreme da se obuče, rasporede i integrišu nove trupe na front. Istovremeno, ruska ekonomija se odupirala zapadnim sankcijama i doživela rast vođen ratom - naglašava Volf.

Pored zaliha iz Irana i Severne Koreje, Kina je isporučila tehnologije dvostruke namene, uključujući električne komponente i mašine za proizvodnju oružja.

- Mnogo toga se radi na lokacijama izvan dometa ukrajinskog naoružanja. To ne znači da Rusija popunjava svoje snage na vreme i u potpunosti, ali one prevazilaze ono čemu Ukrajina može sama da se suprotstavi u nedostatku podrške Zapada - ističe autor.

Prema njegovim rečima, promena u ravnoteži sposobnosti za podršku vojnim naporima, koje Rusija sada sve više favorizuje, „dozvolila je Kremlju da razvije strategiju uništavanja ukrajinske odbrane duž dugih delova fronta, posebno u Donbasu, gde je poslednjih meseci primenjen ruski pritisak.

Britanski profesor skreće pažnju na to da je sada velika koncentracija ruskih trupa sa druge strane granice od Harkova.

- Otprilike 100-120 hiljada ruskih vojnika ne bi bilo dovoljno za još jednu uspešnu rusku ofanzivu na Harkov, ali je dovoljno da se veže veliki broj ukrajinskih snaga, koje, shodno tome, ne mogu da se koriste na drugim potencijalno ranjivijim delovima fronta. Ako ne s obzirom na iznenadni kolaps značajnog dela ukrajinskih odbrambenih linija, veliko rusko napredovanje je malo verovatno u doglednoj budućnosti. Ali deo onoga što Rusija pokušava da uradi upravo sada svojim širokim napadom na odbranu Ukrajine jeste da traži slabe tačke koje će iskoristiti u široj ofanzivi kasnije u proleće ili početkom leta - rekao je analitičar.

On je uveren da će prelazak preostalog dela Donjecke oblasti pod rusku kontrolu „biti prvi korak i stvoriti osnovu za dalja dostignuća u Zaporoškoj oblasti i Hersonskoj oblasti, posebno povratak grada Hersona, koji Ukrajina oslobođena u kasnu jesen 2022.

- Povlačenje ukrajinskih trupa na bolje branjene položaje dalje od trenutne linije fronta u Donbasu učinilo bi prethodni cilj – zauzimanje celog Donbasa – ostvarljivijim za Rusiju, ali bi neutralisalo uspeh Kremlja u oblastima Zaporožja i Hersona. To bi takođe uništilo sve nade Rusije da će zauzeti ostatak ukrajinske obale Crnog mora sve do Odese. Međutim, da li će ova ukrajinska strategija uspeti u velikoj meri zavisiće od toga kakva će zapadna podrška doći i koliko brzo - zaključuje Volf.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija