• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informe.rs/Gazeta.ru

27.04.2024

12:24

Šta su našli kod Šojguovog zamenika optuženog za mito! Kuća od 1.500 kvadrata, ženina besna kola, ali i nešto baš posebno... (VIDEO)

EPA

Vesti

Šta su našli kod Šojguovog zamenika optuženog za mito! Kuća od 1.500 kvadrata, ženina besna kola, ali i nešto baš posebno... (VIDEO)

Podeli vest

Tokom karijere u Ministarstvu odbrane, Ivanov je nabavio kuću od 1.500 kvadratnih metara i raritetnu limuzinu sovjetske marke "ZIS", piše ruska agencija RIA Novosti pozivajući se na podatke iz antikorupcijske deklaracije za period od 2016. do 2019. godine.

Ruski mediji otkrivaju detalje bogatstva zamenika ministra odbrane Timura Ivanova, koji je optužen za mito i koji se nalazi u dvomesečnom pritvoru u Moskvi.

Ivanov i njegova supruga Svetlana Zaharova, sa kojom se, kako se veruje, samo fiktivno razveo, su od 2016. do 2019. stekli kuću površine od 1.500 kvadratnih metara, retku limuzinu i nekoliko skupih automobila. Sada je Ivanov optužen za zločinačku zaveru i primanje mita u posebno velikim razmerama, sud mu je zaplenio račune i poslao ga u pritvor, piše Gazeta.ru.

Prema dokumentima, Ivanov i supruga svake godine kupuju novi automobil ili motocikl. U 2016. imali su devet vozila, a do 2019. njihov broj je porastao na 12. Među značajnim nabavkama Ivanova su "chevrolet suburban", koji poseduje od 2016. godine, i retka limuzina ZIS-110 koju je zamenik ministra odbrane kupio u 2019. Cena ovog automobila se procenjuje u rasponu od 11 do 18 miliona rubalja (od 110.000 do 180.000 evra). Trenutno nije poznato da li Ivanov i dalje poseduje ovaj automobil. Inače, reč je o posebno luksuznoj limuzini, u čijoj se dorađenoj verziji ZIS-115 vozio sovjetski lider Josif Visarionovič Staljin.

 

Svetlana Zaharova od 2016. poseduje automobile kao što su "bentli continental", "aston martin", "Hamer H2, kao i dva "Harley Davidson" motocikla. Jedan od motocikala bio je naveden u njenoj poreskoj prijavi za 2017.

Kuća, stanovi u  Meksiku

Porodica Ivanov je 2019. godine stekla stambenu zgradu površine više od 1,5 hiljada kvadratnih metara. Pretpostavlja se da je kuća registrovana na ime Ivanovljeve supruge, a ne na ime samog zamenika ministra. Od 2016. godine Ivanov ima samo udeo u stanu površine 44,2 kvadrata u upotrebi. Prema dokumentima, njihovo dete od 2016. godine poseduje stan u Meksiku površine 350 kvadratnih metara.

U isto vreme, zvanični prihod Ivanova nije mnogo porastao tokom godina: 2016. godine prijavio je 14,2 miliona rubalja (142.000 evra), a u 2019. - 8,3 miliona rubalja (84.000 evra).

Ivanov je 2016. godine bio najbogatiji među zamenicima načelnika ministarstva odbrane. Magazin Forbs ga je više puta uvrstio na listu "najbogatijih ruskih bezbednosnih zvaničnika". U 2019. je bio na vrhu ove liste sa porodičnim prihodom za 2018. od 136,7 miliona rubalja.

Ivanov je priveden 23. aprila uveče. Od 2016. godine obavljao je dužnost zamenika ministra odbrane i nadgledao rad vojnog građevinskog kompleksa. Prema istražiteljima, on je učestvovao u zločinačkoj zaveri sa trećim licima radi primanja mita u posebno velikim razmerama pružanjem imovinskih usluga dok je obavljao poslove po ugovoru i podugovoru za ministarstvo.

Ukupno, iznos mita koji je primio zamenik ministra odbrane od 2018. do 2023. godine, prema istražiteljima, iznosio je 1,185 milijardi rubalja, što je oko 12 miliona evra. Sud je Ivanovu pritvorio dva meseca, do 23. juna, i zaplenio mu sve račune.

Zamenik načelnika Odeljenja za odbranu takođe se suočava sa još dvojicom optuženih u krivičnom predmetu: Sergejem Borodinom i Aleksandrom Fominom. Prema istražiteljima, Ivanov je primao mito kada je zajedno sa Borodinom obavljao poslove po ugovoru i podugovoru za potrebe Ministarstva odbrane RF. Aleksandar Fomin je, prema tužilaštvu, omogućio Ivanovu primanje mita.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija