• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.05.2024

23:12

Hamas dolazio u Kairo! Dogovor bi sprečio pokolj

EPA

Vesti

Hamas dolazio u Kairo! Dogovor bi sprečio pokolj

Podeli vest

Delegacija palestinskog Hamasa otputovaće sutra u Kairo radi daljih pregovora o prekidu vatre sa Izraelom, saopštila je danas ta organizacija.

U saopštenju se navodi da Hamas ističe "pozitivan duh" sa kojim je razmotrio nedavno primljeni predlog za prekid vatre i da u Kairo ide sa istim duhom za postizanje sporazuma. "Odlučni smo da obezbedimo sporazum na način na koji će zahtevi Palestinaca biti ispunjeni", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Agencija prenosi i reči neimenovanog američkog zvaničnika da u Vašingtonu veruju da je bilo određenog napretka u pregovorima u Kairu, ali da još čekaju da čuju više detalja. U Kairo je ranije danas stigao direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns. Egipat, zajedno sa Katarom i SAD, predvodi napore da se postigne dogovor između Izraela i Hamasa.

Hamas je u subotu saopštio da je dobio najnoviji stav Izraela i da će ga proučiti pre nego što odgovori na njega. Libanski dnevnik "Al-Akbar" objavio je u sredu navodni tekst ponude za primirje predstavljen Hamasu krajem prošle nedelje.

Prva faza sporazuma, koja bi trajala 40 dana, uključivala bi postepeno povlačenje izraelskih trupa iz delova Pojasa Gaze da bi se omogućilo kretanje humanitarne pomoći i povratak civila u njihove domove.

Sporazum predviđa da 500 kamiona, uključujući 50 kamiona sa gorivom, svaki dan ulazi u Pojas Gaze sa zalihama koje bi trebalo da donesu oporavak enklave. Izrael bi prekinuo vazdušni nadzor Pojasa Gaze na osam sati svakog dana i na 10 sati danima kada budu puštani taoci.

Hamas će osloboditi najmanje 33 zarobljenika - civile i vojnike, decu mlađu od 19 godina, starije, bolesne i ranjene u prvoj fazi. Za svaku oslobođenu ženu i dete, Izrael bi oslobodio 20 maloletnih lica i palestinskih zatvorenica.

Za svakog oslobođenog starijeg, bolesnog i povređenog taoca, Izrael bi oslobodio 20 zatvorenika starijih od 50 godina koji su, takođe, bolesni i povređeni, koji ne služe kaznu dužu od 10 godina. Za svaku puštenu ženu vojnika Izrael bi oslobodio 20 zatvorenika koji služe doživotnu kaznu, a još 20 koji služe najviše do 10 godina zatvora, koji mogu biti pušteni u Gazi ili u inostranstvu.

Hamas će dostaviti spisak zatvorenika za koje želi da budu oslobođeni, sa do 20 imena, dok bi Izrael zadržao veto na imena koja je dao Hamas. Od 16. dana primirja, strane će započeti indirektne pregovore o aranžmanu za vraćanje održivog mira u Gazi, navodi se u izvještaju.

Druga faza sporazuma, koja bi trajala 42 dana, uključivala bi završetak dogovorenih aranžmana za održivi mir. Tokom te faze bili bi oslobođeni preostali izraelski muški civili i vojnici, u zamenu za određeni broj palestinskih zatvorenika i potpuno povlačenje IDF iz Gaze.

Treća faza, koja bi trajala 42 dana, uključivala bi razmenu tela sa obe strane i sprovođenje petogodišnjeg plana rehabilitacije za Gazu, uključujući odredbu da Hamas ne sme da obnavlja svoju vojnu infrastrukturu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija