• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.05.2024

20:00

Pentagon na kolenima, krv se ledi munjevito! Rusi razvijaju antisatelitsko nuklearno oružje koje može “zbrisati” sve u niskoj orbiti Zemlje!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Pentagon na kolenima, krv se ledi munjevito! Rusi razvijaju antisatelitsko nuklearno oružje koje može “zbrisati” sve u niskoj orbiti Zemlje!

Podeli vest

Američki zvaničnici su otkrili nove podatke o ruskom antisatelitskom nuklearnom oružju, koje je posebno dizajnirano da uništi neprijateljske sisteme u Zemljinoj orbiti. Čini se da je Pentagon više nego zabrinut zbog ruskog antisatelitskog oružja.

Visoka zvaničnica američke vlade sugerisala je da je Rusija već postavila platformu za testiranje u svemir koja će joj pomoći da testira svoje novo nuklearno oružje protiv satelita.

Novo upozorenje američke zvaničnice usledilo je samo nekoliko dana nakon što je drugi član Kongresa obavestio američko zakonodavstvo o “veoma opasnom ruskom oružju koje bi čitavu nisku orbitu Zemlje moglo da učini potpuno neupotrebljivom na duže vreme”.

Brige u Kongresu

Tokom saslušanja u Kongresu, Džon Plumb je opisao posledice moguće upotrebe nuklearnog oružja u svemiru.

Foto: Tanjug/AP

 

- Nekoliko analitičara veruje da bi (nuklearna) eksplozija u svemiru odgovarajuće magnitude i lokacije mogla, na primer, da učini nisku orbitu neupotrebljivom u određenom vremenskom periodu - rekao je Plumb, prema američkom glasilu Defense One.

Republikanac Majk Tarner je želeo da zna koliko dugo će niska orbita biti nedostupna u slučaju eksplozije. Plumb je stoga odgovorio: „Mogla bi biti godinama“, na šta je Plumb dodao: „Siguran sam da bi moglo biti (godina)”.

Plumb je u svom ranijem izveštaju izneo tezu da Rusija pokušava da ograniči američke svemirske mogućnosti.

U izveštaju se ocenjuje da ruska ulaganja u protivsatelitske sisteme imaju za cilj da omoguće Rusima da iskoriste ono što vide kao preterano oslanjanje Amerike na svemirska sredstva za izvođenje vojnih operacija. Ovo bi trebalo da „nadoknadi američke prednosti“.

Dokument takođe upozorava na novi ruski sistem:

- Rusija takođe razvija opasan antisatelitski sistem povezan sa novim satelitom koji nosi nuklearni uređaj. Ova sposobnost bi mogla da predstavlja pretnju za sve satelite kojima upravljaju zemlje i kompanije širom sveta, kao i za vitalne komunikacione, naučne, komercijalne, meteorološke i nacionalne bezbednosne službe (koje koriste ove satelite) od kojih svi zavisimo. Negativno glasanje Rusije u Savetu bezbednosti UN o inicijativi za zabranu nuklearnog oružja u svemiru je za SAD “veliki alarm o stvarnim namerama Moskve u ovoj oblasti.

Međutim, Plumb nije precizirao na kom nivou ruski satelit treba da radi, čak je dodao da pretnja nije trenutna. Takođe nije objasnio osnovnu logiku, dakle zašto bi Rusi ovakvim potezom svesno uništili i svoje ili, primera radi, kineske satelite.

Brige Bajdenove pomoćnice

Poslednju referencu na ovo rusko superoružje iznela je Malori Stjuart, pomoćnica američkog državnog sekretara za razoružanje, odvraćanje i stabilnost.

Ona je navela da su „Sjedinjene Države posebno zabrinute što Rusija razmatra usvajanje nuklearnog oružja u svojim svemirskim programima“, dodajući da su „Sjedinjene Države godinama bile svesne ovog ruskog napora, ali smo tek sada mogli da naučimo više detalja o napretku koji su postigli u svom poduhvatu”.

Amerikanka je tokom svog govora više puta naglasila da informacije koje vlada SAD danas ima u rukama ukazuju na to da Rusija još nije postrojila takvo oružje, dodajući da američki zvaničnici “aktivno pokušavaju da spreče da se tako nešto desi u budućnosti”.

Međutim, Stjuart je otkrila da je Rusija nedavno poslala sistem u svemir vezan za ovaj program protivsatelitskog naoružanja.

- Rusija je javno izjavila da je ovaj novi satelit pušten u svemir u naučne svrhe, ali je stavljen u orbitu u kojoj se ne nalazi nijedna druga svemirska letelica. Ovo je pomalo neobično - zaključila je ona, ne navodeći novi ruski satelit koji brine Amerikance.

Vojni stručnjaci naklonjeni SAD tvrde da je ovaj sistem testni satelit, koji bi uskoro mogao da postane meta za novo rusko protivsatelitsko oružje.

- Ovo rusko oružje ne predstavlja opasnost za objekte ili ljude na Zemlji, ali ako je nuklearno, moglo bi da učini nisku orbitu neupotrebljivom neko vreme -  objasnila je isto Amerikanka, stvarajući još neodgovorenih pitanja o ovom obećavajućem moskovskom svemirskom oružju.

Niska orbita ukratko

Podsetimo, niska orbita dostiže visinu od 2.000 km i nosi ne samo svemirske stanice sa ljudskom posadom, kao što je ISS, već i većinu satelita za posmatranje Zemlje, uključujući one za špijunažu, posmatranje ili komunikaciju, kao što su sateliti sistema Iridijum ili sazvežđa Starlink Elona Maska u službi Pentagona.

Niska Zemljina orbita se široko koristi jer je za lansiranje satelita potrebna manje moćna lansirna raketa. U slučaju komunikacionih satelita, takođe omogućava prenos podataka u širem propusnom opsegu i zahteva manje energije za rad.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12