• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.05.2024

07:00

Putin čeka kapitulaciju Ukrajine! Moskva skinula rukavice, režimu u Kijevu je vreme isteklo

Reuters/shutterstock

Vesti

Putin čeka kapitulaciju Ukrajine! Moskva skinula rukavice, režimu u Kijevu je vreme isteklo

Podeli vest

Jedina tema za bilo kakve međunarodne sastanke o Ukrajini jeste bezuslovna predaja kijevskog režima, a Kremlj je Zapadu i Kijevu jasno saopštio da se pripreme za to

Rusija se sprema da prihvati kapitulaciju Ukrajine, a Zapadu i Kijevu je jasno saopšteno da se pripreme za to! Rusko rukovodstvo je naime prvi put zvanično iznelo stav o bezuslovnoj predaji Ukrajine, a Americi i Brisleu je to saopštio stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Sami su krivi

- Jedina tema za bilo kakve međunarodne sastanke o Ukrajini jeste bezuslovna predaja kijevskog režima, savetujem vam da se za to unapred pripremite - rekao je Nebenzja reagujući na predstojeće "mirovne" pregovora u Švajcarskoj, gde Rusija nije pozvana, a Zapad planira da progura i osnivanje međunarodnog tribunala za suđenje Moskvi.

I predsednik Rusije Vladimir Putin, piše "Pravda", jasno je to stavio do znanja tokom razgovora sa liderom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom u Kremlju. On je istakao da su Kijev i Zapad sebe saterali u ćošak kada su odbili da pregovaraju u nadi da će pobediti Rusiju na bojnom polju i naneti joj strateški poraz.

- Ne može biti nametanja bilo kakvog stava koji nije zasnovan na stvarnosti - poručio je Putin.
Istovremeno, Oružane snage Rusije napreduju na svim frontovima, a ishod rata sada je i više nego jasan - Kijev će morati da kapitulira. Istina, postoji i opcija da od Moskve zatraži obnovu pregovora. Ako se odluči na tu opciju, situacija za Ukrajinu i Zapad je tek nešto malo povoljnija, ali i ti razgovori bili bi pod uslovima koje diktira Rusija.

U međuvremenu su stanovnici niza gradova u Ukrajini, uključujući Harkov, Odesu i Nikolajev, počeli da dele sa ruskom vojskom koordinate Oružanih snaga Ukrajine.

- To pokazuje njihov odnos prema sukobu i kijevskom režimu - naglasio je Nebenzja.

Dve opcije

Mediji u Rusiji, ali i na Zapadu, analiziraju kako bi izgledala kapitulacija Ukrajine i koje bi uslove mogla da postavi poraženoj strani Moskva.

I jedni i drugi se slažu da bi kapitulacija značila razoružanje i predaju poražene vojske, osnivanje vojne uprave pod kontrolom Rusije, procesuiranje vođa kijevskog režima, ali i isplatu ratnih reparacija pobedniku.

S druge strane, u nešto blažoj opciji Volodimir Zelenski bi morao da poništi svoj ukaz o zabrani svih pregovora sa Rusijom. Kijev bi morao da prihvati realnost na terenu, tačnije da prizna da su Sevastopolj, Krim, DNR, LNR, Hersonska i Zaporoška oblast sastavni deo Ruske Federacije.

Pored toga, morao bi da izvrši denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine, vrati ruski jezik u status državnog, svede vojsku do minimalnih granica. Zapad bi morao dati pisane garancije da Ukrajina neće u NATO. Sve bi to podrazumevalo reviziju Ustava Ukrajine, ali i drugih ključnih zakona.

Da li su Kijev i Zapad spremni da ispuni ove uslove ili će se prepustiti nadi u čudo - puču u Rusiji ili pronalasku čudotvornog oružja, pokazaće se u već nekoliko narednih meseci.

Kapitulacija Ukrajine

  • Razoružanje i predaja poražene ukrajinske vojske
  • Moskva će na teritoriji Ukrajine formirati vojnu upravu
  • Buduće političke strukture u zemlji odrediće Moskva
  • Rusija će procesuirati vođe režima u Kijevu
  • Kijev će morati da plati ratne reparacije Rusiji

 

Novi pregovori sa Rusijom

  • Priznavanje Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao delova Rusije
  • Denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine
  • Vraćanje ruskog jezika u status državnog
  • Svođenje vojske Ukrajine na minimum
  • Pisane garancije Zapada da Kijev neće u NATO
  • Revizija Ustava Ukrajine i drugih ključnih zakona

 

Nuland: Kijev nije dovoljno jak

Bivša zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland, koja slovi i za kreatora puča u Kijevu 2013. godine, otkriva da Vašington nikada nije pritiskao Kijev na pregovore sa Moskvom, jer pregovaračka pozicija Ukrajine nikada nije bila dovoljno jaka, uključujući i propale razgovore krajem 2022.

- Oni tada nisu bili u dovoljno jakoj poziciji, a nisu ni sada. Jedini dogovor koji bi Putin tada sklopio i jedini dogovor koji bi sklopio danas jeste onaj u kome kaže: 'Ono što je moje, moje je, a o vašem ćemo pregovarati - tvrdi Nulandova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija