• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

14.05.2024

07:00

Kreće novi rat! Grčka i Bugarska udarili na Severnu Makedoniju! Nova vlast u Skoplju stala na žulj komšijama

Reuters

Vesti

Kreće novi rat! Grčka i Bugarska udarili na Severnu Makedoniju! Nova vlast u Skoplju stala na žulj komšijama

Podeli vest

Novi rat je na pomolu između Grčke i Severne Makedonije oko imena te bivše jugoslovenske republike. Nakon što nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova prilikom polaganja zakletve nije izgovorila reč "Severna" u nazivu svoje države, već samo "Makedonija", grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da je ona odlučila na provokaciju, ocenivši to nezakonitim i nedopustivim.

Siljanovska Davkova je, naime, u nedelju položila svečanu zakletvu, čime je počeo njen mandat na čelu države. Ona je tom prilikom odbila da svoju zemlju nazove novim imenom, uprkos tome što u tekstu zakletve, koji je pročitao odlazeći predsednik Sobranja Jovan Mitreski pozivajući Siljanovsku Davkovu da ponovi, piše "Severna Makedonija".

Ona je umesto toga izgovorila samo "Makedonija". Ambasadorka Grčke, koja je bila pozvana na svečanu ceremoniju polaganja predsedničke zakletve, nakon toga napustila je Sobranje u znak protesta.

Podrivanje budućnosti

To, međutim, nije bilo dovoljno, te je juče reagovao i grčki premijer Micotakis. On je u objavi na Fejsbuku naveo da postupak Siljanovske Davkove smatra provokacijom.

- Izbor nove predsednice Severne Makedonije da se odluči na provokaciju i prekrši zvanični tekst zakletve, a svoju zemlju nazove drugim imenom jeste nezakonit i nedopustiv. Prekršila je Prespanski sporazum i sam ustav svoje države. To je podrivanje budućnosti zemlje, kako su već izjavili predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel - napisao je Micotakis.

On je podsetio da je 2019. njegova partija Nova demokratija, tada kao opozicija, glasala protiv Prespanskog sporazuma, upozoravajući na probleme koje će stvoriti njegovi neuspesi.

- Kao vlada, međutim, poštovali smo grčki potpis na međunarodnom ugovoru, obavezujućem za zemlju. Nažalost, nedavni razvoj događaja potvrđuje našu partijsku poziciju - istakao je Micotakis.

Zakonske obaveze

Prema njegovim rečima, Grčka odbacuje manipulacije poput onih kojima je gospođa Silijanovska Davkova započela mandat.

- Grčka je poziva da se vrati svojim zakonskim obavezama i ponašanju koje proizilazi iz njene uloge. Kategorično tvrdimo da takve lapsuse nećemo prihvatiti. I ponavljamo da svaki napredak u bilateralnim odnosima, kao i svaki korak Skoplja ka Evropi, zavisi od iskrenog poštovanja dogovora. Od pravilne upotrebe ustavnog naziva susedne države. I, naravno, od izbegavanja provokacija - naglasio je Micotakis."

Inače, Siljanovska Davkova, kao i njen stranački kolega, lider VMRO-DPMNE Hrisetijan Mickoski, koji će biti naredni premijer Severne Makedonije, nagovestili su da će, čim dođu na vlast, državi vratiti staro ime.

I Bugari odmah napali

Bugarski predsednik i premijer Rumen Radev i Dimitar Glavčev oštro su reagovali na potez nove predsednice Gordane Siljanovske Davkove.

Radev je poručio da Bugarska ne prihvata izjave i ponašanja koji su u suprotnosti sa Sporazumom o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji iz 2017, kao i drugim međunarodnim sporazumima koje je Severna Makedonija potpisala.

S druge strane, premijer Bugarske Glavčev je istakao da je Severna Makedonija država članica NATO, iz čega proizilaze i odgovarajuće obaveze i odgovornosti.

Spor dug više od četvrt veka

1991 - Makedonija se otcepila od Jugoslavije pod imenom Republika Makedonija. Grčka se odmah pobunila protiv međunarodnog priznanja nove zemlje
1993 - Zemlja je primljena u UN, ali ne pod svojim ustavnim imenom, već privremenim Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM)
1994 - Grčka uvela ekonomske sankcije Makedoniji
1995 - dve zemlje obnovile odnose
2001 - Grci podržali Makedoniju u ratu protiv albanskih terorista
2004 - tadašnja vladajuća stranka Nova demokratija pristala na to da susedi mogu da koriste ime "Makedonija", ali da uz to dodaju još neki naziv, poput "severna", "nova", "vardarska"...
2005 - Makedonija postala kandidat za članstvo u EU, ali je Grčka sprečila početak pregovora zbog imena
2008 - Makedonija postala kandidat za članstvo u NATO, ali su Grci i na to uložili veto
2011 - odnosi dveju zemalja pali su na najniži nivo, nakon što je u Skoplju podignut spomenik Aleksandru Makedonskom
2016 - dve zemlje umalo nisu zaratile na granici zbog migranata
2017 - dve zemlje u decembru obnovile pregovore u vezi sa imenom
2018 - Grčka i Makedonija potpisale su Prespanski sporazum, koji je stupio na snagu u februaru 2019, a prema kojem je ta bivša jugoslovenska republika dobila ime Severna Makedonija

 

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija