• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

14.05.2024

19:24

Svet pred ratom kakav nije viđen! Ovo će skupo koštati Ameriku! Kina momentalno odgovorila na brutalnu odmazdu!

pixabay.com/Ata images

Vesti

Svet pred ratom kakav nije viđen! Ovo će skupo koštati Ameriku! Kina momentalno odgovorila na brutalnu odmazdu!

Podeli vest

"Novi potezi SAD ozbiljno če uticati na atmosferu bilateralne saradnje", saopštio je danas Peking, kao odgovor na povećanje američkih carina na kinesku robu, nazvavši ovo politizacijom ekonomskih pitanja.

Kina je obećala da će odlučno braniti svoje interese pred ogromnim novim američkim carinama i upozorila da će trgovinske barijere uticati na širi odnos između dve ekonomske supersile.

Predsednik Džo Bajden je u utorak najavio da će carine na uvoz kineskih električnih vozila i niza drugih proizvoda u vrednosti od 18 milijardi dolara porasti u naredne dve godine.

Bela kuća je saopštila da su te mere osmišljene da zaštite američke radnike i preduzeća pred kineskom nepravednom trgovinskom praksom, uključujući "preplavljivanje globalnih tržišta izvozom sa veštačkim niskim cenama".

Kina se "čvrsto protivi" novim carinama, navodi se u saopštenju ministarstva trgovine.

"Povećanje carina od strane Sjedinjenih Država je u suprotnosti sa posvećenošću predsednika Džoa Bajdena da 'ne pokušava da suzbije i obuzda razvoj Kine' i da 'ne pokušava da odvoji i raskine veze sa Kinom'", navodi se i zaključuje:

"Ova akcija će ozbiljno uticati na atmosferu bilateralne saradnje".

Peking je dodao da se "odlučno protivi" akcijama Vašingtona.

Podsetimo, predsednička administracija Džozefa Bajdena najavila je danas da će Sjedinjene Američke Države uvesti visoke nove carine na širok spektar proizvoda koji se uvoze iz Kine kao što su poluprovodnici, baterije, solarne ćelije ili kritični minerali.

Čelik, aluminijum, električna vozila...

Vašington će takođe pored ranije najavljenih povećanja carina na uvoz kineskog čelika, aluminijuma i električnih vozila (EV) povećati i namete na medicinske proizvode ili lučke dizalice, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Bela kuća je saopštila da će promene uticati na oko 18 milijardi dolara tekućeg godišnjeg uvoza, kao i da je povećanje carina neophodno da bi se američka industrija zaštitila od nelojalne konkurencije.

Počev od ove godine, predsednik Džozef Bajden će učetvorostručiti carine na uvezena kineska električna vozila, sa 25 na 100 odsto. Uvozna taksa na solarne ćelije iz Kine će se udvostručiti, sa 25 na 50 odsto, a carine na kineski uvoz čelika i aluminijuma povećaće se više od tri puta, sa sadašnjih 7,5 na 25 odsto.

Predsednik je takođe naložio američkoj trgovinskoj predstavnici Ketrin Taj da više nego utrostruči carinske stope na kineske litijum-jonske baterije za električna vozila i litijumske baterije za druge namene. 

Udar na Kinu i Rusiju

Počev od 2025. godine, carine na uvezene kineske poluprovodnike će skočiti sa 25 na 50 odsto.
Kina proizvodi robu brzinom koja je daleko iznad svake verodostojne procene globalne potražnje, preplavljuje globlano tržište i potkopava našu sposobnost da izgradimo sopstvene proizvodne kapacitete, rekao je za CNBC visoki zvaničnik američke administracije koji želeo da ostane anoniman.

Podsetimo, Bajden je, takođe, potpisao je zakon kojim se zabranjuje uvoz obogaćenog uranijuma, odnosno nuklearnog goriva za proizvodnju struje u nuklearnim elektranama u Sjedinjene Američke Države iz Rusije.

Ova zabrana goriva za nuklearne elektrane stupiće na snagu za oko 90 dana, ali se američkom Ministarstvu energetike dozvoljava da odobrava izuzetke do 2027. godine, u slučaju da postoji zabrinutost zbog nedostatka goriva, prenosi Rojters.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija