• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno

15.05.2024

07:00

Drama na moru! Kitovi ubice potopili jahtu kod Gibraltara! Orke su već uništile pet brodova, napadi su gotovo svkodnevni!

pixabay.com

Vesti

Drama na moru! Kitovi ubice potopili jahtu kod Gibraltara! Orke su već uništile pet brodova, napadi su gotovo svkodnevni!

Podeli vest

Orke, poznate i kao kitovi ubice, potopile su u nedelju (12. maja) 15 metara dugu jahtu u Gibraltarskom moreuzu, prenosi Gardijan. Španska spasilačka služba saopštila je da je nepoznat broj orki potopio brod u marokanskim vodama.

Reč je o brodu "Alboran Cognac", na kome su bile samo dve osobe. Putnici su opisali da su osetili iznenadne udare na trupu broda pre nego što je voda počela da curi u brod. Obavestili su spasilačku službu i ubrzo je došao drugi brod po njih i odvezao ih na Gibraltar. Jahta je ostala bez nadzora i ubrzo je potonula.

Problematična grupa orka već je nekoliko puta napala brodove u Gibraltaru, koji deli Evropu i Afriku, i na atlantskoj obali Portugala i severozapadne Španije. Naučnici su ovu "porodicu" orka nazvali Gladis.

Istraživačka grupa GT Atlantic Orca prati populacije ovih životinja. Zabeležili su skoro 700 interakcija od prvog napada orka u martu 2020. Naučnici smatraju da orke ne napadaju brodove namerno, odnosno da nisu agresivne, već da je to društveno ponašanje, odnosno igra. 

Orke su, kao i delfini sa kojima su u bliskom srodstvu, veoma društvene i radoznale životinje. Naučnici veruju da je udaranje u brodove praktično postalo popularna igra u ovoj grupi pojedinaca.

I pored toga što orke nemaju loše namere, već je bilo preko stotinu napada na brodove, u kojima je potopljeno pet brodova. Naučnici su zabrinuti da bi zbog toga ljudi mogli da postanu agresivni prema ovoj ugroženoj vrsti.

Orke se uglavnom hrane tunom i žive u školama koje vodi odrasla ženka. Veći deo jata čine potomci te ženke. Pošto su grupe ovih životinja veoma društvene, traže zajedničke aktivnosti koje promovišu njihovu radoznalost i razigranost. Jedna od ovih aktivnosti je igranje čamcima, što može biti opasno za ljude. 

Drugi naučnici veruju da je vođa jata možda imala traumatično iskustvo sa brodom i zato ohrabruje članove jata da ih napadnu. Neophodno je pronaći balans između zaštite brodova i zaštite ugroženih životinja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija