• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

16.05.2024

21:38

Francuska okrivila Azerbejdžan za nemire u južnom Pacifiku! Baku se, navodno, sveti Parizu zbog podrške Jermeniji!

Tanjug/AP

Vesti

Francuska okrivila Azerbejdžan za nemire u južnom Pacifiku! Baku se, navodno, sveti Parizu zbog podrške Jermeniji!

Podeli vest

Azerbejdžan ima značajnu ulogu u protestima zbog ustavne reforme na francuskoj prekomorskoj teritoriji Nove Kaledonije, tvrdi ministar unutrašnjih poslova Francuske Džerald Darmanin.

Nasilje je izbilo ranije ove nedelje na teritoriji francuskog Pacifika, jednoj od retkih oblasti koja je još uvek bila pod kontrolom Pariza u postkolonijalnoj eri, u kojoj je poginulo najmanje pet ljudi, uključujući dva policajca. 

Proteste je izazvao predlog parlamentaraca u Parizu da se francuskim stanovnicima koji deset godina žive u Novoj Kaledoniji daju pravo glasa u pokrajini. Inicijativa je izazvala strahove da bi glasovi autohtonog naroda Kanaka, koji čine 40 odsto stanovništva arhipelaga, mogli biti razvodnjeni.

Upitan u četvrtak da li veruje da se Azerbejdžan, Kina ili Rusija mešaju u poslove Nove Kaledonije, Darmanin je uperio prst u Baku.

- To nije fantazija, to je realnost - rekao je ministar i dodao da su "neki od kaledonskih separatista sklopili dogovor sa Azerbejdžanom".

Post-sovjetska republika se nalazi na oko 14.000 km od Nove Kaledonije. Prošlog meseca, međutim, azerbejdžanski parlament i kongres Nove Kaledonije potpisali su memorandum o saradnji kojim je Baku priznao pravo lokalnog stanovništva na samoopredeljenje. Nakon tog poteza, Darmanin je optužio Azerbejdžan da podržava separatizam na francuskoj teritoriji i sugerisao da Baku koristi tenzije u regionu da odgovori na francusku "odbranu Jermena" za koje je rekao da su ih Azerbejdžanci „masakrirali" .

Baku je oštro demantovao navode o podsticanju separatizma u Novoj Kaledoniji, tvrdeći da su sve insinuacije o mešanju Azerbejdžana bez osnova.

U aprilu je portparol azerbejdžanskog ministarstva spoljnih poslova Ajkan Hadžizada odbacio tvrdnje o etničkom čišćenju među Jermenima, rekavši Darmaninu da „ne bi trebalo da zaboravi da je kao deo kolonijalne politike "Francuska počinila zločine protiv čovečnosti u odnosu na lokalne narode i brutalno ubila milione nevinih ljudi".

Odnosi između Francuske i Azerbejdžana su u zastoju od velike vojne operacije Bakua u turbulentnom regionu Karabaha u jesen 2023. godine, koju je osudio Pariz. Baku je uspeo da povrati kontrolu nad pretežno jermenskim regionom, koji se otcepio od Azerbejdžana u danima opadanja Sovjetskog Saveza, što je izazvalo masovni egzodus izbeglica iz tog područja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Zakonom zabranili umiranje! Ako su ova pravila uveli u Italiji i Francuskoj, i Srbija bi možda trebalo da uradi nešto slično?!
Nije bez osnova

Zakonom zabranili umiranje! Ako su ova pravila uveli u Italiji i Francuskoj, i Srbija bi možda trebalo da uradi nešto slično?!

Možda ste čuli da je umiranje ilegalno na norveškom arhipelagu Svalbard u Arktičkom okeanu . Prema ovoj popularnoj tvrdnji , tela se ne raspadaju zbog permafrosta, što predstavlja biološki rizik za buduće generacije. Međutim, ovo je samo urbani mit . Ipak, ta zabluda postavlja zanimljivo pitanje: da li postoji bilo gde na Zemlji gde je zapravo ilegalno umreti? Kratak odgovor je "otprilike".

16.05.2024

19:47

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija