• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.05.2024

18:35

U Gazi pronađeno telo Šani Luk! Snimci njenog zlostavljanja od strane Hamasa obišli planetu

Printscreen Instagram

Vesti

U Gazi pronađeno telo Šani Luk! Snimci njenog zlostavljanja od strane Hamasa obišli planetu

Podeli vest

Izraelska vojska otkrila je u Pojasu Gaze tela tri izraelska taoca koje je palestinski pokret Hamas kidnapovao sa muzičkog festivala 7. oktobra 2023. godine, jedno od njih je 23-godišnje Šani Luk, koji je takođe imala nemačko državljanstvo. Snimci njenog zlostavljanja privuklo je globalnu pažnju medija, izvestila je u petak pres služba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

- Tela talaca Jicaka Gelerntera, Šani Luk i Amita Buskile spasena su (prevezena iz palestinske enklave u Izrael) tokom zajedničke operacije ID i Službe opšte bezbednosti (Šin Bet). Prema informacijama koje imamo, Jicak Gelernter, Šani Luk i Amit Buskila su ubijeni tokom masakra 7. oktobra na raskrsnici Mefalsim, a njihova tela su ukradena u Gazu - navodi se u izveštaju.

Prema vojsci, tela su otkrivena na osnovu podataka dobijenih ispitivanjem palestinskih radikala zarobljenih u Pojasu Gaze. Nakon identifikacije na Izraelskom nacionalnom institutu za forenzičke nauke, vlasti su obavestile porodice žrtava.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je saučešće porodicama nastradalih, rekavši da će Izrael vratiti sve taoce u domovinu - i žive i pale.

Foto: Printscreen/Instagram

 

O smrti 23-godišnje Izraelke Šani Luk, koja je imala i nemačko državljanstvo, saznalo se još u oktobru. Fotografije i video snimci sa dokazima o zlostavljanju taoca potom su se proširili svetom i privukli pažnju svetskih medija.

Šanijeva majka je identifikovala svoju ćerku na video snimku koji je Hamas objavio na osnovu tetovaže i snimila video poruku u kojoj zahteva od nemačkih vlasti da se „ne raspravljaju o odgovornosti“, već da „izvuku“ devojčicu iz pojasa Gaze i vrate je. kuća.

Izrael je 7. oktobra 2023. godine bio podvrgnut raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze. Nakon toga, borci palestinskog pokreta Hamas ušli su u granična područja, otvorili vatru na vojsku i civile i uzeli više od 200 talaca. Prema podacima vlasti, poginulo je oko 1,2 hiljade ljudi.

Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi u Pojasu Gaze, koja je uključivala napade na civilne ciljeve. Izrael je najavio potpunu blokadu enklave: obustavljene su isporuke vode, struje, goriva, hrane i lekova. Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, više od 35 hiljada ljudi je poginulo, a preko 79 hiljada je povređeno.

Pojas Gaze je zapravo bio podeljen na južni i severni deo. U noći 7. maja, kopnene snage ID ušle su u Rafu , koji se nalazi na granici sa Egiptom . Sam grad se smatra poslednjim uporištem Hamasa.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je strane da prekinu neprijateljstva. Prema stavu Moskve , rešenje je moguće samo na osnovu formule koju je odobrio Savet bezbednosti UN sa stvaranjem palestinske države u granicama 1967. godine sa prestonicom u istočnom Jerusalimu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija