• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.05.2024

22:22

Netanjahu dobio ultimatum od ministra! Gledam te u oči, i kažem: Imaš vremena do 8.juna

EPA

Vesti

Netanjahu dobio ultimatum od ministra! Gledam te u oči, i kažem: Imaš vremena do 8.juna

Podeli vest

Ministar izraelskog ratnog kabineta Beni Gantc zapretio je da će podneti ostavku ako Benjamin Netanijahu ne usvoji dogovoreni plan za Gazu, što dovodi u sumnju budućnost izraelske vlade.

- Ako Netanjahu odluči da odvede naciju u ambis, mi ćemo se povući iz vlade, okrenuti se narodu i formirati vladu koja može da donese pravu pobedu - rekao je Gantc.

Gant je danas tokom konferencije za novinare najavio da će se njegova opoziciona Partija nacionalnog jedinstva povući iz koalicione vlade ako plan za posleratno upravljanje Gazom ne bude konsolidovan i odobren do 8. juna.

Konferencija za novinare održana je samo nekoliko sati nakon što su izraelske odbrambene snage saopštile da su pronašle telo još jednog taoca, Rona Benjamina (53), koji se vozio biciklom duž granice Gaze kada je Hamas započeo napad 7. oktobra. Njegovo telo pronađeno je zajedno sa još tri taoca - Itzhak Gelerenter, Shani Louk i Amit Buskile - čiji su ostaci pronađeni juče.

Foto: Reuters

 

"Gledam te večeras u oči i kažem ti: izbor je u tvojim rukama"

„Lični i politički razlozi počeli su da ulaze u najsvetije delove odbrane Izraela“, rekao je Gantc novinarima. Premijeru Netanjahu, večeras vas gledam u oči i kažem vam: izbor je u vašim rukama“, rekao je Gantc.

„Netanjahu od pre deset godina bi učinio pravu stvar. Da li ste danas spremni da uradite pravu i patriotsku stvar? Izraelski narod vas posmatra", dodao je on. "Morate izabrati između cionizma i cinizma, između jedinstva i frakcionizma, između odgovornosti i bezakonja - i između pobede i katastrofe."

Njegov odlazak ostavio bi Netanjahua, izraelskog premijera, još više zavisnim od krajnje desničarskih saveznika koji su zauzeli tvrdu liniju u pregovorima o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

Gantz poziva na usvajanje plana u šest tačaka, koji uključuje demilitarizaciju Gaze i uspostavljanje zajedničke američke, evropske, arapske i palestinske administracije za upravljanje civilnim poslovima u Gazi i povratak talaca.

Foto: Reuters

 

Netanjahu je odbio ultimatum

Kancelarija izraelskog premijera odbacila je pretnju Benija Ganca da će napustiti vladu, rekavši da bi njegov ultimatum za ratni plan protiv Hamasa štetio Izraelu.

„Uslovi koje je postavio Beni Gantz su prazne reči čije je značenje jasno: kraj rata i poraz Izraela, oslobađanje većine talaca, ostavljanje Hamasa netaknutim i uspostavljanje palestinske države“, saopštila je Netanjahuova kancelarija. Izjava. „Premijer Netanjahu veruje da je vanredna vlada važna za postizanje svih ciljeva rata, uključujući povratak svih naših talaca, i očekuje da Ganc razjasni svoje stavove o ovim pitanjima javnosti“, navodi se u saopštenju.

Izraelci prodiru u Rafah, najveći izbeglički kamp koji je napadnut

Izraelske vojne snage i tenkovi danas su gurnuli dublje u delove severnog okruga Pojasa Gaze koje su prethodno zaobišli u proteklom sedmomesečnom ratu, ubivši i ranivši desetine Palestinaca, stanovnika i medicinskog osoblja.

Izraelske vojne snage zauzele su i neke oblasti Rafe, južnog grada duž egipatske granice, trenutno prepunog raseljenih stanovnika iz pojasa Gaze. Izrael je ovog meseca ponovo napao delove severne Gaze, iako je u januaru proglasio kraj velikih operacija tamo. Istovremeno, izraelske snage su najavile da će se tamo vratiti kako bi sprečile pregrupisavanje palestinske islamističke grupe koja vlada Gazom.

Foto: Reuters

 

Jedno od napadnutih mesta je Džabalija, najveći od osam izbegličkih kampova u Pojasu Gaze.

Granatiraju bez prestanka

Vojnici i tenkovi izašli su na ulice kampa, koji je do sada bio pošteđen kopnene ofanzive, rekli su stanovnici. Prema rečima doktora, 15 Palestinaca je ubijeno u jednom izraelskom napadu, a desetine su ranjene. Ministarstvo zdravlja i civilne službe za hitne slučajeve Gaze izvestile su da su njihovi timovi primili na desetine poziva o mogućim žrtvama, ali nisu mogli da provere informacije zbog kopnene ofanzive i vazdušnog bombardovanja koja je u toku.

„Danas je najteže kada ima bombardovanja, vazdušnih udara i granatiranja iz tenkova jer se sve odvija skoro bez prestanka“, napisao je jedan od meštana Džabalije Ibrahim Kaled u aplikaciji za ćaskanje.

„Znamo da je na desetine ljudi ubijeno i ranjeno, ali nijedno vozilo hitne pomoći ne može da uđe u to područje“, rekao je Rojtersu. Izraelska vojska je saopštila da su njene snage nastavile da deluju u oblastima širom Pojasa Gaze, uključujući Džabaliju i Rafah, kao deo, kako je rekla, "preciznih operacija protiv terorista i infrastrukture".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija