• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

19.05.2024

12:57

Nakon 13 godina pravne borbe! Stigla informacija o Asanžovom izručenju SAD!

Tanjug/AP

Vesti

Nakon 13 godina pravne borbe! Stigla informacija o Asanžovom izručenju SAD!

Podeli vest

Britanski sud odlučiće sutra, 20. maja, da li će osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž, nakon 13-godišnje pravne borbe, biti izručen Sjedinjenim Državama, gde je optužen za špijunažu i gde mu preti kazna od 175 godina zatvora zbog objavljivanja dokumenata u kojima se detaljno navode nezakonite akcije SAD u Avganistanu, Iraku, Gvantanamu i dr.

Dvoje sudija Višeg suda u Londonu odlučiće da li britanski sud prihvata garancije Vašingtona da se Asanž (52) tokom suđenja za špijunažu u SAD neće suočiti sa smrtnom kaznom i da će moći da se pozove na Prvi amandman američkog Ustava o pravu na slobodu govora, prenosi Rojters.

Asanžov pravni tim kaže da postoji nekoliko opcija – da bi mogao da se nađe u avionu za Ameriku u roku od 24 sata, da bi se mogao naći na slobodi ili da će njegov slučaj ući u novu, višemesečnu pravnu proceduru.

- Čini mi se da bi bilo šta moglo da se dogodi u ovoj fazi. Mogli bi i da ga izruče i da ga oslobode - rekla je prošle nedelje Asanžova supruga Stela.

"Vikiliks" je objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima SAD u Avganistanu i Iraku, kao i niz diplomatskih depeša, zbog čega američko tužilaštvo Asanža tereti za kršenje Zakona o špijunaži.

Foto: Printscreen

Džulijan Asanž

Asanžove brojne pristalice, među kojima su i mnogi političari uključujući premijera Australije Entonija Albanezea, ocenjuju da je tužba protiv njega napad na novinarstvo i slobodu govora i osveta, te zahtevaju njegovo oslobađanje.

Džulijan Asanž je 2006. godine osnovao "Vikiliks" preko koga je objavljivao poverljive ili osetljive informacije.

"Vikiliks" je 5. aprila 2010. objavio video-snimak američkih vojnika koji ubijaju iračke civile iz helikoptera "apač" u Bagdadu, a tom prilikom je, 12. jula 2007, stradalo najmanje 12 osoba, među kojima i dvojica novinara Rojtersa.

Asanž je preko "Vikiliksa" 25. jula 2010. godine objavio više od 91.000 dokumenata, uglavnom tajnih američkih vojnih izveštaja o ratu u Avganistanu, dok je u oktobru 2010. objavio 400.000 poverljivih vojnih dosijea koji govore o ratu u Iraku, a sledećeg meseca i hiljade američkih diplomatskih depeša, uključujući i stavove stranih lidera i procene bezbednosnih pretnji.

Za ubistvo civila nijedan pripadnik američke vojske – ni direktni izvršioci, kao ni članovi udruženog zločinačkog poduhvata uz lanac komandovanja – nije optužen i procesuiran, dok Džulijan Asanž čami u nehumanim uslovima u britanskom zatvoru Belmarš, i u teškom zdravstvenom stanju čeka da ga isporuče Sjedinjenim Državama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija