• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/CNN/The Irish Times/Kurir

20.05.2024

09:48

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...

reuters/tanjug

Vesti

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...

Podeli vest

Iranski predsednik Ebrahim Raisi (63) stradao je u helikopterskoj nesreći koja se u nedelju dogodila u pokrajini na granici s Azerbejdžanom, a nakon jednodnevne potrage danas je utvrđeno da su osim šefa države poginuli i šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan i još sedam ljudi u letelici. CNN navodi da je Raisi bio najverovatniji kandidat za novog vrhovnog vođu Irana.

CNN navodi da smrt Raisija dolazi u teškom trenutku za Bliski istok pošto se u Pojasu Gaze i dalje vodi rat između Izraela i Hamasa.

Podseća se da se sve dešava svega nekoliko sedmica nakon što je Iran izveo napad dronovima i raketama na Izrael kao odgovor na vazdušni udar na iranski konzulat u sirijskoj prestonici Damasku, kada su ubijeni komandanti Revolucionarne garde, da bi potom usledila i izraelska odmazda.

Američka televizija navodi da je Raisi postao predsednik lakom pobedom na izborima 2021. na kojima nije imao ozbiljnu konkurenciju.

Iranska državna agencija IRNA je objavila da je Ivlada u Teheranu za danas sazvala "hitan sastanak", a prikazan je i snimak stolice u kojoj je obično sedeo Raisi, a koja je sada obmotana crnim velom.

Foto: Reuters

 

CNN navodi da su moći u upravljanju državom koje je imao Raisi bile mnogo manje u odnosu na ovlašćenja kojima raspolaže vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, koji donosi konačne odluke kada su u pitanju i unutrašnja i spolj politika Islamske Republike.

Ajriš tajms navodi da je Hamnei već u poznoj starosti pošto ima 85 godina, zbog čega se sve više postavlja pitanje ko će naslediti vrhovnog vođu.

Navodi se da su se za sada pominjala samo dva potencijalna kandidata za novog ajatolaha, a prvi izbor je bio upravo stradali Raisi.

On se isticao bezuslovnom odanošću vrhovnom vođi, a mnogi su smatrali da ga je Hanmeni već odredio za svog naslednika nakon ishoda predsedničkih izbora pre tri godine.

Foto: Shutterstock

 

Međutim, tokom Raisijevog predsedničkog mandata zemlja je ostvarila slabe ekonomske rezultate, na koje je uticala inflacija veća od 40 odsto, uz slabljenje nacionalne valute i neuspeh u oživljavanju nuklearnog sporazuma sa svetskim silama uprkos pritiscima koji su dolazili iz poslovne zajednice Irana da do tog dogovora ipak dođe.

Navodi se da postoje mišljenja da je izbor za predsednika bila zamka koju su Raisiju postavili rivali iz tvrde linije iranskih zvaničnika, namerno mu prepuštajući tu ulogu u vreme kada je zemlja suočena sa brojnim izazovima.

Zanimljivo je da je, pored Raisija, jedino ime koje je do sada figuriralo za potencijalnog novog ajatolaha bio Modžtaba Hamnei (54), sin aktuelnog vrhovnog vođe.

Navodi se da je malo poznat javnosti, ali se zna da je bio meta protesta koji su izbili 2009. nakon reizbora tadašnjeg predsednika Mahmuda Ahmadi-Nedžada.

Demonstranti su tada tvrdili da su izbori bili namešteni kako bi kandidat reformista Mir-Hosein Musavi ostao bez predsedničkog mandata, a Modžtabi bio utrt put da nasledi oca na funkciji ajatolaha.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija