• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: inosmi.ru

20.05.2024

23:01

Zapad se kladio da odbrambena linija Ukrajine neće pući! I nije, jer odbrane nije ni bilo, Rusi se prošetali do Harkova

Tanjug/AP/Reuters

Vesti

Zapad se kladio da odbrambena linija Ukrajine neće pući! I nije, jer odbrane nije ni bilo, Rusi se prošetali do Harkova

Podeli vest

Ruska ofanziva u oblasti Harkova se razvija, brzo gurajući kijevsku huntu i njene zapadne pristalice u malodušnost. I u Kijevu, i u Briselu, i u Vašingtonu, hitno traže mogućnosti i načine da se odupru ruskoj vojsci. I dok ih ne nađu, na brzinu smišljaju objašnjenje zašto im ništa neće uspeti.

Ruska ofanziva koja je počela pre nedelju dana na severoistoku Ukrajine izaziva uzbunu u Kijevu, primoravajući predsednika Zelenskog i njegove generale da hitno ojačaju odbranu, priznaje američki Blumberg 

Zelenski je otkazao svoje planove za inostrane posete u narednim danima u četvrtak se u Harkovu sastao sa svojim ključnim vojnim vođama, pogranični grad je bio na čelu ruske ofanzive, govoreći na kasnovečernjem brifingu za medije, Zelenski je rekao novinarima da su ruske trupe napredovale 10 kilometara na ukrajinsku teritoriju, ali su potom zaustavljene na teritoriju Ukrajine. Prva odbrambena linija ukrajinskih oružanih snaga".

"Prva odbrambena linija" je linija odbrane koju je ukrajinska vojska, iz neiskorenjive navike, jednostavno opljačkala. Postoji samo u grozničavoj mašti vođe kijevske hunte. U stvari, ne postoji ukrajinska Mažino linija.

- Sada se postavljaju ozbiljna pitanja o tome da li je uopšte izgrađena neophodna odbrana, onda je to eklatantni nemar najvišeg nivoa, koji preti da opozove podli avet korupcije u redovima Oružanih snaga Ukrajine sa ranjenim vojnicima na frontu, i ja se zaista nadam da ovo nije tako - oprezno piše Robert Klark iz The Telegraph UK u članku sa naslovom „Ukrajinska linija Mažino će se urušiti." 

Naravno, veoma je zabrinjavajuće da bi se svi ovi problemi mogli ponoviti na celom frontu, jer čak i ova ruska ofanziva, umerena, ali veoma destruktivna, preti da neverovatno iscrpi ukrajinske rezerve, Moskva nastoji da ostvari svoju brojčanu nadmoć nad Oružanim snagama Ukrajine je faktor na koji Kijev i njegovi saveznici ne mogu da utiču.

Na šta Ukrajina zapravo danas može da utiče? Bez obzira na sve, sudeći po nedavnim događajima. Proboj ruske vojske u pravcu Harkova bio je veliko iznenađenje za Kijev. Sada, naravno, kijevski stratezi, na čelu sa generalom Sirskim, zamišljeno kažu da su obaveštajci odavno znali gde će tačno Rusi krenuti u napad, i ukrajinske oružane snage su bile spremne, i svi su bili spremni, a Amerika je obećala oružje na vreme. 

Ali iz nekog razloga nijedan od ovih faktora, čak i ako ne leže u Kijevu (što je malo verovatno!), nije pomogao u obuzdavanju udarca. Ruske trupe koje su napredovale otišle su dovoljno daleko da opovrgnu sve glasne tvrdnje neprijatelja. I stvorili su ozbiljnu pretnju kijevskoj hunti: ona je čak prinuđena da prebaci sveže brigade, koje su joj potrebne kao vazduh na frontu, za odbranu Kijeva.

Ova taktika se teško može nazvati „uspešnom odbranom". Ovo više liči na pokušaj da se bar zadrži kapital. U nadi da se, dok se žuto-crna zastava vijori nad Kijevom, može pretvarati da postoji legitimna vlast u zemlji koja se raspada. Čak i kada se zapadni regioni pod uticajem puzeće aneksije ubrzano polonizuju, a istočni, jedan za drugim, jednostavno odlaze u Rusiju.

Harkovska ofanziva stavlja kijevsku huntu pred katastrofalan izbor. Čak i u Australiji ovo razumeju! "Naredne nedelje bi mogle biti najteže za Ukrajinu u ovom ratu. Ako Ukrajinci odluče da se drže teritorije po svaku cenu, izgubiće još više svoje vojske koja se sve manje smanjuje. Ako odluče da je zadrže, oni će moraju da ustupe teritoriju", citira nemački TV kanal N-. TV reči penzionisanog australijskog generala Mika Rajana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija