• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.05.2024

06:00

Svi su ovo čekali! Amerika šokirala izjavom o Raisiju: Evo ko je krivac za pogibiju iranskog predsednika!

Reuters

Vesti

Svi su ovo čekali! Amerika šokirala izjavom o Raisiju: Evo ko je krivac za pogibiju iranskog predsednika!

Podeli vest

Portparol Stejt departmenta Metju Miler povodom nesreće sa iranskim predsednikom rekao je da su vlasti Irana same krive što su koristile 45-godišnji helikopter u lošim vremenskim uslovima.

Miler je rekao da su same iranske vlasti "odgovorne" za to što su donele odluku da za prevoz Raisija po lošim vremenskim uslovima koriste helikopter američke proizvodnje star 45 godina.
Miler je takođe saopštio da je Iran tražio pomoć od SAD u vezi sa helikopterskom nesrećom, ali da SAD nisu bile u mogućnosti da je pruže.

- Iranska Vlada nam je zatražila pomoć. Stavili smo im do znanja da ćemo ponuditi pomoć kao što bismo odgovorili na zahtev bilo koje strane vlade u takvoj situaciji. Na kraju nismo uspeli da im pružimo tu pomoć - rekao je Miler.

Kako je objasnio, Vašington nije uspeo da pomogne Iranu "uglavnom iz logističkih razloga". Međutim, američki zvaničnih nije želeo da precizira kakvu pomoć je tražio Teheran.

Miler je takođe rekao da zvanično saučešće povodom smrti iranskog predsednika i drugih zvaničnika ne menja osnovni stav SAD prema "iranskom režimu".

Koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi takođe je rekao da SAD odbacuju optužbe da su sankcije Vašingtona na isporuku rezervnih delova Iranu mogle dovesti do kvara helikoptera kojim je leteo Raisi.

- Svaka zemlja, koja god da je, sama snosi odgovornost za osiguravanje bezbednosti i pouzdanosti svoje opreme, uključujući civilnu avijaciju. Tako da je to apsolutno neosnovana optužba u kojoj nema nikakve istine - rekao je on.

Prethodno je šef Pentagona Lojd Ostin izjavio da Sjedinjene Američke Države ni na koji način nisu umešane u pad helikoptera u kome se nalazio iranski predsednik Ibrahim Raisi. On je dodao da SAD ne mogu da izvode pretpostavke o tome šta je moglo biti uzrok pada helikoptera u kome se nalazio Raisi i istakao da Vašington nastavlja da prati situaciju u vezi sa incidentom.

Ostin je, takođe, naglasio da Vašington trenutno ne vidi pretnju regionalnoj bezbednosti na Bliskom istoku zbog pada helikoptera iranskog predsednika i njegove pogibije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija