• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.05.2024

06:59

Veliko iznenađenje! Moskva se sprema da pokvari rođendansko slavlje NATO! "Na 75. godišnjicu..."

Shutterstock

Vesti

Veliko iznenađenje! Moskva se sprema da pokvari rođendansko slavlje NATO! "Na 75. godišnjicu..."

Podeli vest

Velika proslava 75. godišnjice NATO-a u Vašingtonu u julu ništa neće značiti Kijevu, budući da je upravo u Ukrajini Severnoatlantska alijansa pala na najvećem testu od završetka Hladnog rata, konstatuje kolumnista Sajmon Tisdal u „Gardijanu“.

Po njegovim rečima, imajući u vidu da ruske snage napreduju ka Harkovu, ne može se više poricati uspeh vojske Ruske Fedracije na frontu, čemu doprinose spore isporuke oružja Ukrajini, ali i hronični strah Zapada od porasta tenzija.

„Ukrajina trenutno dobija samo toliko da preživi, ali ne i da pobedi. Sada je čak i goli opstanak pod znakom pitanja“, navodi britanski list.

Podsećajući da zapadni lideri, pre svega predsednik SAD Džozef Bajden i premijer Ujedinjenog Kraljevstva Riši Sunak stalno govore da podrška Kijevu neće oslabiti, na terenu je slika sasvim drugačija – Ukrajina je uglavnom ostavljena na cedilu, da se bori sama.

NATO je, kako kaže kolumnista, trebalo da interveniše kako bi sprečio rusku Specijalnu vojnu operaciju, no i sada se svašta može učiniti kad bi postojala volja za tim.

U zapadnim zemljama, posebno u SAD i Velikoj Britaniji, lideri licemerno govore o bezbednosnim pretnjama iz Rusije. Međutim, naglašava Tisdal, iako ovi razgovori mogu da uplaše birače, oni ne plaše ni Moskvu ni Peking, čiji su odnosi sve prisniji što je i pokazala poseta ruskog lidera Vladimira Putina Pekingu.

„Uprkos svim pričama, zemlje NATO-a nisu spremne da se umešaju u sukob niti da Ukrajini odmah ponude članstvo. Time doprinose sve verovatnijem porazu kijevskih snaga“, navodi kolumnista „Gardijana“.

Uz to pominje potencijalni reizbor Donalda Trampa za šefa Bele kuće, odnosno njegovu nezainteresovanost za ukrajinski sukob, kao i njegove anti-NATO aspiracije, te konstatuje da bi julska rođendanska zabava mogla biti poslednja za Alijansu.

Zato pitanja zašto NATO postoji, koja se u poslednje vreme sve češće čuju, nisu bez razloga. Ako Alijansa odmah ne promeni taktiku, „lideri zemalja zapadnog vojnog pakta trebalo bi da otkažu šampanjac i pognu glave od sramote“, zaključuje „Gardijan“.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)
Live TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)

Juče je počeo mirovni samit u Švajcarskoj gde se sastalo gotovo 100 zemalja i preko 50 šefova država da razgovaraju o trajnom prekidu vatre, među kojima su premijerka Italije, Đorđa Meloni, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je Rusija u potpunosti izuzeta iz ovog skupa. Ekspert za energetiku Dragan Škobalj komentarisao je ovaj događaj tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

16.06.2024

12:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26