• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.05.2024

07:10

Novo proročanstvo Dugina zatreslo Kinu i Rusiju! Sad je jasno zašto Putin žuri u Peking: Indija, islamski svet, Afrika...

Reuters

Vesti

Novo proročanstvo Dugina zatreslo Kinu i Rusiju! Sad je jasno zašto Putin žuri u Peking: Indija, islamski svet, Afrika...

Podeli vest

Uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina Kini, ruski filozof i politički analitičar Aleksandar Dugin dao je intervju za kineski list "Global tajms", u kome je ocenio trenutne odnose i saradnju Kine i Rusije.

Nedavno se Dugin pridružio kineskim društvenim platformama, putem kojih intenzivno kontaktira sa istaknutim kineskim naučnicima.

Dugin je, povodom posete ruskog predsednika, najpre istakao da ova poseta, kao prva posle Putinove inauguracije, ima ogroman simbolički značaj. Iza nje stoji mnogo više nego što se vidi na prvi pogled – želja za stvaranjem multipolarnog sveta.

Kina nije samo deo zapadnog kapitalističkog, liberalnog sistema. Ona ga je, na neki način, već napustila. Kina je, ističe Dugin, već postala sasvim nezavisan pol, potpuno suverena "država civilizacija", koja danas predstavlja stub multipolarnog svetskog poretka.

Drugi stub multipolarnosti je Rusija, smatra Dugin. Današnji svet više nije unipolaran, a epoha zapadne hegemonije nad svetom je završena.

Pridružujući se Kini i Rusiji, druge zemlje i regioni stvaraju "multipolarni klub", koji čine Indija, islamski svet, Afrika i Latinska Amerika.

Ako Zapad prihvati multipolarnost, ističe Dugin, on može da učestvuje u izgradnji multipolarnog sveta, jer ovaj "klub" nije usmeren protiv Zapada. Ali, ukoliko Zapad nastavi da se suprotstavlja multipolarnosti, Rusija će biti prinuđena da se bori protiv ovakvih hegemonističkih pokušaja.

Mnogo puta ranije smo videli da Zapad, tvrdi Dugin, insistira na "svetskom poretku zasnovanom na pravilima". Međutim, kada postoji kontradikcija između ovih "pravila" i zapadnih interesa, oni jednostavno promene svoju poziciju.

Na primer, kada je Kina počela da brzo napreduje na globalnom tržištu, neke zapadne zemlje su nametnule protekcionističke mere protiv Kine. Zapad menja "pravila" kako bi ona služila njihovim interesima.

Foto: shutterstock/Informer

 

Kineski i ruski odgovor na zapadnu globalizaciju

Dugin smatra da upravo Kinezi imaju dragoceno iskustvo sa Zapadom, koje je stekla kao zemlja koja je kasnila u razvoju. Tokom reformi, Kina je iskoristila sve prednosti globalizacije i ojačala moć Komunističke partije Kine (KPK), a ovi elementi su garantovali Kini stabilnost.

Međutim, nastavio je Dugin, ruska iskustva sa globalizacijom bila su sasvim drugačija. U njemu je Rusija izgubila sistem političke kohezije, uključujući i kontrolu nad Istočnom Evropom. Varšavski ugovor je raspušten i ustupljen NATO-u. Rusija je, zaključuje ruski filozof, prihvatila sve zapadne sisteme vrednosti.

Zapravo, Rusija je tokom 90-ih izgubila sve. To su dva različita iskustva. Kineski odgovor na globalizaciju, tvrdi Dugin, bio je mnogo bolji. Danas možemo da se divimo mudrosti kineskog premijera Deng Sjaopinga i KP Kine.

Kada je Putin došao na vlast, smatra Dugin, počeo je da postepeno obnavlja ruski suverenitet. Sada je Rusija odsečena od Zapada i njegove globalističke ekonomije ali nije izgubila ništa. Zapravo, Rusija je ponovo otkrila da nije sama.

Postoji mnogo partnera, poput Kine, islamskog sveta, Indije, itd, koji su spremni da sarađuju sa Rusijom. Rusija je otkrila i zemlje Afrike i Latinske Amerike. Rusija je izgubila Zapad, ali je otkrila ono što se na Zapadu sve do nedavno nazivalo "ostatkom čovečanstva".

Kako je dodao Dugin, on lično veoma poštuje modernu Kinu i kinesku tradiciju. Nedavno je ruski filozof napisao knjigu "Žuti zmaj", posvećenu kineskoj civilizaciji.

Ruski analitičar smatra da Rusija i Kina treba da prodube prijateljstvo dve zemlje, koje predstavljaju dve velike države civilizacije. Nekada, tokom 90-tih, Dugin je imao pogrešno mišljenje o Kini, jer je mislio da će ona, ulazeći u procese globalizacije, izdati svoje socijalističke ideje i kineski suverenitet.

Posle posete Kini 2000, ruski mislilac se predomislio: "Danas imam potpuno drugačije mišljenje o Kini. Što više upoznajem Kinu, sve više joj se divim."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani
Politika

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

U francuskom gradu Troyesu održana je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu i Metohiji. Burhan Osmani, organizator i inicijator ovog događaja, podsetio je prisutne na teške okolnosti u kojima su se Romi našli tokom rata na Kosovu i Metohiji u drugoj polovini 1990-ih godina, kada su Albanci hteli da otcepe južnu srpsku pokrajinu.

21.06.2024

19:42

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!
Politika

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!

Predsednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević, zakazao je 2. sednicu Skupštine grada Beograda za ponedeljak, 24. jun, u 10 časova. Mesto održavanja sednice je zgrada Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića 6, u velikoj sali u prizemlju. Na dnevnom redu ove sednice naći će se izbor gradonačelnika Beograda, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

21.06.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51