• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Indian Tajms

22.05.2024

22:15

Američko-kineski špijunski triler u Alpima! Kako je Peking došao do podataka o F-35, najboljem borbenom avionu SAD!

AP/Photo

Vesti

Američko-kineski špijunski triler u Alpima! Kako je Peking došao do podataka o F-35, najboljem borbenom avionu SAD!

Podeli vest

Globalno nadmetanje između Pekinga i Vašingtona oko vojnih tajni širi se na nova i daleka mesta, a udaljeni hotel u švajcarskim Alpima postaje najnovije bojno polje. U idiličnom švajcarskom selu Unterbach, hotel Rosli, stoljetna loža u alpskom selu Unterbach, našao se u središtu špijunske drame sa visokim ulozima u kojoj je uključen najnapredniji svjetski borbeni avion, F-35, navodi Vol Strit Žurnal.

Američki i britanski zvaničnici za nacionalnu bezbednost tvrde da je neobična fasada hotela za obaveštajne službe Pekinga idealno mesto za špijuniranje ponosa američke vojske. Si Đinpingove obaveštajne agencije, upozorili su američki zvaničnici, uložili su ogromne napore da pribave informacije o supersoničnom mlaznjaku, napravljenom da neotkriveno prodre u neprijateljski vazdušni prostor.

Prema izveštaju VSJ-a, prošlog leta, švajcarska federalna policija izvršila je raciju u hotel Rossli, odvodeći vlasnike, porodicu Vang iz Kine na ispitivanje.

Hotel se nalazi na oko 100 metara od švajcarske vazduhoplovne baze u kojoj će biti smešteni avioni F-35, a delovi vazdušne baze nemaju bezbednu ogradu. Farmeri povremeno vode svoje krave preko piste.

Vangovi, koji su sada u Kini, odlučno su negirali da je njihov hotel služio bilo kome osim posetiocima zaseoka Unterbah, nudeći pešačke staze i vožnju obližnjom uspinjačom.

Švajcarskoj, istorijski neutralnoj zemlji željnoj da umiri obe supersile, trebalo je više od godinu dana da odmeri američke optužbe protiv hotela.

Snimanje američkih obaveštajnih zvaničnika i diplomata sa sedištem u Švajcarskoj urađeno je mnogo puta što implicira da kinesko obaveštajno osoblje, sa sedištem pod diplomatskim zaštitom u gradu na jezeru u Ženevi, pokušava da dobije informacije o američkim avionima F-35, rekao je visoki američki zvaničnik koji je u to vreme služio. the VSJ.

Američki ambasador Švajcarskoj čak je i zapretio Bernu da mora obezbediti uslove koji će F-35 baziran u Unterbahu učiniti sigurnim od "zlih pogleda"

Strateški značaj lokacije gostionice, samo 100 metara od švajcarske vojne vazdušne baze, gde će biti stacionirano nekoliko naprednih borbenih aviona F-35, skrenuo je pažnju američkih i britanskih obaveštajnih službi, koje su u tome odmah videle špijunsku pretnju i ugrožavanje vojne bezbednosti.

Meseci su, međutim, prolazili bez akcije. Konačno, krajem prošlog leta, dok su planinari obučeni u rančeve pešačili pkaninskim stazama, grupa civilnih policajaca stigla je u Rosli. Stariji Vangs je odveden u lisicama, a zatim kažnjen sa 5.400 dolara zbog uglavnom manjih kršenja švajcarskog Zakona o ugostiteljskoj industriji.

Upad na hotel Rosli naglašava širu geopolitičku borbu u kojoj se globalne supersile bore za tehnološku i vojnu nadmoć.

Prisustvo aviona F-35, poznatih po svojim stelt sposobnostima, čini lokaciju izuzetno osetljivom, povećavajući implikacije bilo kakvih potencijalnih špijunskih aktivnosti.

Za Kinu je neutralna Švajcarska bila „najvažnija diplomatska destinacija u Evropi tokom godina nakon kineske revolucije 1949. godine".

Štaviše, nekoliko kineskih državljana koje švajcarske vlasti smatraju špijunima uhvaćeno je poslednjih godina, od kojih je većina zamoljena da tih, kažu švajcarski obaveštajni stručnjaci. 

Među njima je i jedan koji se u dosijeima pominje kao "Mr T" - student na elitnom naučnom univerzitetu u Cirihu, ETH- koga je kineska ambasada u Bernu platila u gotovini.

Istovremeno, uloga Švajcarske, tradicionalno neutralne deržave, daje sloj složenosti, balansirajući međunarodna partnerstva sa njenom dugogodišnjom posvećenošću neutralnosti.

I dok švajcarska vlada razmatra zahteve SAD za pojačanom bezbednošću oko vazdušne baze, konačna sudbina hotela mogla bi da signalizira šira strateška usklađivanja Švajcarske usred rastućih globalnih bezbednosnih tenzija.

Vangovi, koji su sada u Kini, iz daleka posmatraju kako njihova bivša imovina postaje žarište u potencijalno dalekosežnoj kontroverzi o špijunaži.

Istina o tome da li je porodica bila zainteresovana za pogled sa prednje ili zadnje strane hotela možda nikada neće biti poznata, navodi se u izveštaju VSJ.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20