• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

23.05.2024

18:29

Politiko šokirao Kijev, ne nadajte se pomoći Nemačke, njihov plan je mrtav - ostavljeni ste Rusima na milost!

Tanjug/AP

Vesti

Politiko šokirao Kijev, ne nadajte se pomoći Nemačke, njihov plan je mrtav - ostavljeni ste Rusima na milost!

Podeli vest

Napori Nemačke da poveća isporuku sistema protivvazdušne odbrane zapadne proizvodnje Ukrajini do sada su pali, pošto su druge nacije uglavnom odbijale da se uključe, izvestio je Politiko u sredu.

Berlin je u aprilu obećao da će Kijevu isporučiti treću Patriot bateriju američke proizvodnje iz svojih zaliha kako bi je ojačao protiv Rusije. Nadao se da će drugi slediti njen primer u okviru inicijative "Neposredne akcije protiv protivvazdušne odbrane", ali partnerske zemlje nisu voljne da to učine, izjavile su dve osobe upoznate sa razgovorima.

Nekoliko evropskih nacija koje poseduju Patriot sisteme javno je izjavilo da neće moći da ih dele sa Ukrajinom. Ovo uključuje Poljsku, koja je inače među najglasnijim zagovornicima slanja većeg broja oružja Kijevu.

Rumunija je nagovestila da će razmotriti zahtev SAD da donira deo svoje protivvazdušne odbrane, ali je premijer Marsel Čolaku prošle nedelje naglasio da vojno rukovodstvo zemlje ne podržava tu ideju.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da je dobijanje više raketnih sistema dugog dometa glavni prioritet. U intervjuu medijima prošlog meseca, on je rekao da ne može da veruje da SAD, zemlja koja proizvodi sistem, „nema bar jednu Patriot bateriju" koju bi dala njegovoj naciji.

Vašington je rekao da čini svoj deo posla slanjem raketa presretača za lansere koje Kijev već ima. Cena baterije Patriot je preko milijardu dolara, a oružje koje ispaljuje košta milione dolara po komadu. Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je prošle nedelje da Vašington aktivno pokušava da nabavi više sistema Patriot za Ukrajinu.

Kao alternativu doniranju sistema protivvazdušne odbrane, Kijev je predložio da njegovi zapadni saveznici koriste svoje sisteme za obaranje ruskih projektila koji se približavaju ciljevima u Ukrajini. Poljska navodno razmatra tu ideju, ali su se druge nacije, uključujući Nemačku, javno usprotivile, rekavši da bi to dovelo NATO u direktan rat sa Rusijom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)
Live TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)

Juče je počeo mirovni samit u Švajcarskoj gde se sastalo gotovo 100 zemalja i preko 50 šefova država da razgovaraju o trajnom prekidu vatre, među kojima su premijerka Italije, Đorđa Meloni, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je Rusija u potpunosti izuzeta iz ovog skupa. Ekspert za energetiku Dragan Škobalj komentarisao je ovaj događaj tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

16.06.2024

12:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26