• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

27.05.2024

22:43

Uzbuna u Americi, Rusi i Kinezi pokušavaju da upadnu u vojne baze! Admiral Kodl jasan, bezbednost SAD je ugrožena!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Uzbuna u Americi, Rusi i Kinezi pokušavaju da upadnu u vojne baze! Admiral Kodl jasan, bezbednost SAD je ugrožena!

Podeli vest

Nacionalna sigurnost Sjedinjenih Država je ugrožena usled talasa ruskih i kineskih državljana koji pokušavaju da se infiltriraju u vojne baze, upozorio je Daril Kodl, admiral američke mornarice.

Kako je preneo Dejli Mejl, šef komande američke mornarice tvrdi da se pokušaji infiltracije dešavaju "dva ili tri puta nedeljno", samo u mornaričkim bazama. Više od sto pokušaja izvršili su državljani Kine prošle godine, a kada budu otkriveni, oni tvrde da su nevini turisti.

- Ove situacije i pokušaji proboja u naše vojne baze strnaih državljana su sve češći. U pitanju su ruski ili kineski državljani, ali ima ih i drugih nacionalnosti. U većini slučajeva oni imaju pasoše i dokumenta, ali nema nikakvog načina da dobiju autorizaciju da uđu u bazu. Vrlo je teško da utvrdimo motive u svim osim slučajevima - rekao je admiral Kodl.

Operativci iz komunističke Kine su uhvaćeni kako rone nedaleko od Kejp Kanaverala, lutjau nedaleko od mesta lansiranja raketa u Novom Meksiku ili tvrde da traže hotel kada su uhvaćeni nedaleko od jedne baze na Aljaski. Trojica kineskih državljana osuđena su 2019. na robiju zbog fotografisanja vojne infrastrukture u vojnoj bazi na Ki Vestu na Floridi. Iste godine dvojica kineskih državljana su proterana iz Amerike pošto su pokušala da sa automobilom uđu u jednu vojnu bazu u Virdžiniji.

Većina stranih državljana koji su uhvaćeni dobiju male novčane kazne i savetuje im se da se ne vraćaju, jer se njihovi prekršaji ne smatraju federalnim zločinom.

- Ovo je nešto što vidimo verovatno dva ili tri puta nedeljno, gde zaustavljamo ove ljude na kapiji, a radi se samo o mornarici. Obično imaju sličnu priču. Ja sam student, ja sam entuzijasta, želim da vidim brodove - rekao je Kodl.

Zabrinutost oko namera Pekinga porasla je usled povećanja broja kineskih državljana od čak 8.000 odsto za koje se zna da su prešli južnu granicu u poslednje tri godine. Više od 24.000 je presretnuto u tekućoj finansijskoj godini kako je Komitet Predstavničkog doma za unutrašnju bezbednost izvestio prošlog meseca. Zahtevi za azil odobravaju se kineskim migrantima više od svih drugih nacionalnosti.

Emili Harding, bivša službenica Komitet za obaveštajne poslove Senata, rekao je nedavno da je kineska špijunska operacija više igra brojeva.

- Prednost koju Kinezi imaju je što su voljni da bacaju ljude na prikupljanje u velikom broju. Ako nekolicina njih bude uhvaćena, biće veoma teško vladi SAD da dokaže bilo šta osim ometanja, a oni koji ne budu uhvaćeni verovatno će prikupiti nešto korisno - rekla je ona.

Mornarica SAD je bila potresena skandalom u januaru kada je podoficir Venheng Cao, 26, osuđen na 27 meseci zatvora nakon što je više od 18 meseci špijunirao za Kinu u mornaričkoj bazi Ventura u okrugu Kalifornija. On je uhapšen u isto vreme kada i sunarodnik Jin Čao Vej, koji je uhapšen na brodu "USS Eseks" sa sedištem u San Dijegu i suočava se sa suđenjem zbog optužbi za špijunažu.

Iz Nadzornog odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD, navode da su čak i obični kineski turisti pod pritiskom vlade u Pekingu da snimaju materijal od vojnog značaja tokom putovanja u SAD.

- Ako dolazite u Ameriku zbog posla ili ste turista onda ne vidim razlog da se zadržavate oko vojnih baza - kaže Glen Grotman, republikanac iz viskonstina, koji vodi Nadzorni odbor Predstavničkog doma.

Iz Ambasade NR Kine u Vašingtonu odbacili su ove navode kao "namernu izmišljotinu"

- Apelujemo na relevantne američke institucije da napuste mentalitat hladnog rata, obustave neosnovane optužbe i učine više na uzajemnom poverenju između dve zemlje i prijateljstvu između dva naroda - rekao je portparol Liu Peng Ju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija