• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/webtribune

28.05.2024

06:35

Opa! Isplivale veoma sumnjive stvari o smrti iranskog predsednika! Tri ključne činjenice o kojima ceo svet ćuti!

Reuters

Vesti

Opa! Isplivale veoma sumnjive stvari o smrti iranskog predsednika! Tri ključne činjenice o kojima ceo svet ćuti!

Podeli vest

Tragedija u Iranu izazvala je mnogo kontroverzi i glasina. Neki stručnjaci tvrde da su izraelske obaveštajne službe umešane u smrt predsednika Ibrahima Raisija, dok drugi tvrde da su vidljivost i vremenske prilike bili loši. Međutim, malo ljudi uzima u obzir činjenicu, da u Iranu postoji i unutrašnja borba između frakcija.

Zvanična verzija je da se Raisijev helikopter srušio tragičnom nesrećom zbog slabe vidljivosti. Međutim, hajde da pogledamo nekoliko faktora o kojima se ne priča u Iranu.

Zašto bi Iran mogao da sakrjie detalje istrage?

Iskreno govoreći, u ovoj istrazi već se pojavljuju čudne stvari. Reč je o zvaničnoj verziji, kada ona zapravo isključuje bilo kakav strani uticaj. Iran otvoreno nagoveštava, da ne planira da krivi druge zemlje ili svoje protivnike za smrt predsednika.

Međutim, postoji nekoliko faktora koji omogućavaju da se isključi uticaj vremena na pad helikoptera.

Neobičnost 1. Helikopteri za pratnju

Napominjemo, da su odmah nakon što je letelica predsednika nestala sa radara, helikopteri za pratnju napustili područje verovatne katastrofe. Odnosno, dva dodatna helikoptera su jednostavno odletela, a potraga za predsednikom je sprovedena nakon objavljivanja informacija o tragediji.

Opet, stručnjaci ne razumeju kako je bilo moguće odleteti, i ne primetiti problem u prvim minutima tragedije?

Drugi uzrok nesreće su tehnički kvarovi. Iranski stručnjaci kažu da je 30-godišnji američki helikopter bio u lošem stanju. Istovremeno, ruski helikopteri, uključujući i Mi-171, ranije su izabrani za predsedničke letove. Međutim, ovoga puta su se odlučili za stariji Bell 222.

Zanimljivo je, da je posada helikoptera naglo promenjena pre poletanja. U početku je delovalo kao da su piloti deo elitnih snaga iranske vojske, ali se na kraju ispostavilo da su poginuli regularni vojnici.

Neobičnost 3. Kabina je potpuno izgorela

Naravno, požar je mogao da izbije nakon pada helikoptera, ali stručnjaci veruju da je kabina počela da gori još u vazduhu.

Ako govorimo o tehničkom kvaru, zašto onda posada nije poslala signal za pomoć?

Generalno, u ovoj katastrofi za sada ima više pitanja nego odgovora. Pri tom, u administraciji predsednika Raisija su uveravali da su helikopteri pratnje primetili nestanak letelice br. 1 nakon 30 sekundi, nakon čega su se podigli na veću visinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani
Politika

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

U francuskom gradu Troyesu održana je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu i Metohiji. Burhan Osmani, organizator i inicijator ovog događaja, podsetio je prisutne na teške okolnosti u kojima su se Romi našli tokom rata na Kosovu i Metohiji u drugoj polovini 1990-ih godina, kada su Albanci hteli da otcepe južnu srpsku pokrajinu.

21.06.2024

19:42

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!
Politika

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!

Predsednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević, zakazao je 2. sednicu Skupštine grada Beograda za ponedeljak, 24. jun, u 10 časova. Mesto održavanja sednice je zgrada Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića 6, u velikoj sali u prizemlju. Na dnevnom redu ove sednice naći će se izbor gradonačelnika Beograda, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

21.06.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51