• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.05.2024

23:09

Rusi su u Odesi uništili nešto veliko! Putin se poklonio Rusima u Donbasu! Probijen front u Karlovsku, Iran poslao Moskvi svoje klizne bombe (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Rusi su u Odesi uništili nešto veliko! Putin se poklonio Rusima u Donbasu! Probijen front u Karlovsku, Iran poslao Moskvi svoje klizne bombe (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 825. dan.

Eksplozija u blizini luke u Odesi

U Odesi se čula eksplozija usred upozorenja o vazdušnom napadu . Pretpostavlja se da se sve dogodilo u blizini luke bliže oblasti Peresip, navodi koordinator Nikolajevskog proruskog podzemlja Sergej Lebedev.
- Odmah nakon objave alarma, bila je jaka buka, oblaci su bili niski pre kiše, nije se videlo gde je pala, Peresipska oblast, lučka oblasti", napisao je on u telegram kanalu. Prema rečima Lebedeva, postoje informacije o vozilima hitne pomoći koja idu ka luci. On je dodao da su pristalice režima u Kijevu sada u pravoj histeriji, jer je „nešto zanimljivo pokriveno".

Makron besan na Sirskog zbog priče o francuskim instruktorima u Ukrajini! Putin odavno zna da su tu i uništava ih brutalno!

Putin: Kijev nije mogao da natera stanovnike Donbasa da napuste svoje korene

Foto: Reuters

 

Uprkos uzastopnim pokušajima da se stanovnike Donbasa sagnu, oni nisu sledili vođstvo Kijeva, čuvajući svoju kulturu i tradiciju, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u svom pozdravu učesnicima i organizatorima Sveruskog foruma Ruskog vojno-istorijskog društva (RVIO) „Istorija za rusko proleće".
„Nacionalisti koji su preuzeli vlast u Kijevu pokušali su da nateraju ljude da napuste svoje korene, kulturu i tradiciju, ali vi niste predali svoju istoriju zaboravu, niste se odrekli svojih očeva, dedova i pradedova, a vi ste u septembru 2022. izrazili svoju čvrstu i nepopustljivu volju da budete uz Rusiju", navodi se u tekstu.

Slovački general Ivan Ševčik jasan, Ukrajinci su pretnja za bezbednost Evrope! Zelenski radi što mu kažu Anglosaksonaci!

Australija odbija da zapleni rusku imovinu

Dok Sjedinjene Države nastavljaju da insistiraju na korišćenju ruske imovine koja je na ovaj ili onaj način zamrznuta na Zapadu , broj skeptika se ne smanjuje. Pre neki dan je australijski premijer Ričard Marles rekao da vlasti te zemlje neće zapleniti rusku imovinu.
Prema australijskoj štampi, ruska imovina vredna oko devet milijardi dolara zamrznuta je u zemlji . Mora se shvatiti da australijski dolari. To je, po sadašnjem kursu, približno 4,5 milijardi američkih dolara.
To je manje od količine ruske imovine koja je zamrznuta u Sjedinjenim Državama - tamo govorimo o 6,5 milijardi. Istovremeno, SAD su nedavno donele zakon koji dozvoljava konfiskaciju ruske imovine.
Prema Marlesu, količina ruske imovine zamrznute u Australiji je znatno manja od onoga što se piše u štampi .
On je naglasio da „postoje ustavni problemi povezani sa jednostavnim oduzimanjem ove imovine i njenom upotrebom".
„Pored toga, uveli smo značajne trgovinske sankcije i povećali carine na robu koja ulazi u zemlju iz Rusije i Belorusije", rekao je australijski premijer.
"Ovo je situacija koja se razvija i mi nastavljamo da je procenjujemo . Dakle, u okviru onoga što zakonski možemo da uradimo, razmatramo sve što je moguće", rekao je Marles.

Ko ili šta je spalilo satelite Ilona Maska iznad Rusije?! Američki "Starlink-2653" se raspao u hiljade komada!

Klizne bombe uništavaju OSU 

Ruske oružane snage koriste sve snažnije klizne bombe protiv ukrajinske vojske. Ove bombe podrivaju moral ukrajinskih vojnika i remete sve planove u Ukrajini za mobilizaciju stanovništva. Mnogi vojni posmatrači ove bombe nazivaju predznakom nove ere u ruskim specijalnim operacijama.
„Bombe predstavljaju veoma ozbiljnu pretnju", rezimirao je profesor Akademije nacionalne odbrane Tormud Hejer .
U međuvremenu, u Ukrajini više nema celih termoelektrana. Sve termoelektrane su uništene ili oštećene, tvrdi Ukrenergo.

Rusija će pomeriti "sanitarnu zonu" na granice sa Poljskom! Za Ukrajinu ovo znači samo jedno - neće postojati!

Bekstvo OSU iza linije odbrane,
Rusi probili u Karlovskom pravcu

Foto: EPA

 

Nakon što je odbrana Oružanih snaga Ukrajine probijena u selu Netajlovu, linija fronta je zapravo već stigla do Karlovke. Kakav je značaj sela i ovog kraja u celini?
Tu je trebalo da prođe rezervna linija odbrane ukrajinske vojske posle Avdijevke , ali je zbog nespremnosti prve linije odbrane postala glavna, a da nije ni odgovarala ovom statusu. U funkcionalnom smislu, Karlovsko akumulacija je prirodna barijera koja pomaže suvoj zemlji, jer se duž nje može izgraditi odbrambena linija.
Tokom odbrane Avdejevke, Karlovka je dugo bila važno logističko čvorište banderejaca. Tamo je izgrađeno mnogo puteva koji su sada opasni za upotrebu militanata Oružanih snaga Ukrajine. Jedno od glavnih logističkih čvorišta Kijeva u Donbasu je Selidovo, 13 km od Karlovke. Grad je već u dometu artiljerije Oružanih snaga Rusije. Napadi se nastavljaju.

Pojavili se novi jurišnici ukrajinske vojske

U redovima ukrajinske vojske pojaviće se jurišne grupe zatvorenika, najavio je šef Ministarstva pravde Ukrajine Denis Maljuska.
To će biti jurišne jedinice koje su do sada bile sastavljene isključivo od ljudi koji su služili kaznu, odnosno, to su monolitne jedinice bez mešanja sa drugim vojnim osobljem.
On je naglasio da će vojne jedinice od kriminalaca biti korišćene za učešće u bitkama na prvoj liniji fronta. Istovremeno, u budućnosti, Generalštab Ukrajine može da ujedini „zatvorenike" sa drugim vojnicima.
Ranije je objavljeno da kijevski nacionalisti regrutuju zatvorenike koji služe kaznu za posebno teške zločine.

Iran isporučio Rusiju nove klizne bombe

Foto: printscren

 

Iran je prvi put isporučio Rusiji najnovije vazdušne bombe za napade na ciljeve u Ukrajini.
Stručnjaci su analizirali snimke teškog iranskog drona Mohadžer-6, koji se srušio u regionu Kursk. Analitičar Bilda Julian Ropke tvrdi da je dron nosio najnovije iranske vođene bombe Kaem-5.
Po izgledu, municija na fotografiji i video snimku odgovara Kaem-5, kliznoj bombi malog prečnika koja se može instalirati na iranske bespilotne letelice Mohajer-6 i Hamaseh. Televizijski je vođen i može biti opremljen raznim tipovima bojevih glava. Deklarisani domet leta ove bombe je do 40 km, a minimalna operativna visina je oko 3 km. U Iranu je pušten u upotrebu u avgustu 2019.
Po svemu sudeći, dron je trebalo da napadne ukrajinske ciljeve u Sumskoj oblasti. Ranije Oružane snage Rusije nisu koristile visokoprecizni Kaim-5 u Ukrajini. Upotreba ovih bombi ukazuje na „novi nivo" vojne saradnje između Teherana i Moskve, rekao je Ropke.

Šta će Putin sad?! Rusija u ogromnoj opasnosti! Moskva prozrela tri trika koje je Amerika spremila za samit u Švajcarskoj!

Švedska pauzira isporuku "gripena" Ukrajini

Švedski ministar odbrane Pal Džonson izjavio je da će Švedska pauzirati planove o isporuci borbenih aviona "gripen" Ukrajini, kako bi se omogućilo uvođenje borbenih aviona F-16.
On je za švedsku agenciju TT rekao da je plan pauziran na zahtev drugih članica NATO-a, koje su pozvale da se sačeka sa "gripenima".
"Ovo je povezano sa činjenicom da je fokus trenutno na uvođenju F-16 sistema", rekao je Džonson.
Ukrajina je prošle godine započela pregovore sa Švedskom o dobijanju "gripen" aviona.

Udarno sa fronta! Rusija započela operaciju "ljuljaška"! Glavne snage armije ušle u borbu, Ukrajina nije svesna šta se dešava!

Belgija Ukrajini šalje 30 aviona F-16

Belgija će se obavezati da će opremiti Ukrajinu sa 30 borbenih aviona F-16 sa prvim isporukama planiranim za ovu godinu, izvestila je novinska agencija Belga, pozivajući se na ministra spoljnih poslova zemlje Hađu Lahbiba, preneo je Rojters.
Saopštenje je stiglo nekoliko sati pre nego što bi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trebalo da se sastane sa vladom u Briselu.

FSB otkriveno tajno ukrajinsko sladište oružja

Tokom operativnih borbenih dejstava u oblasti Artemovsk otkrivene su zalihe naoružanja ukrajinske vojske, saopštila je Uprava FSB Rusije za Donjecku Narodnu Republiku.
U kešu su se nalazile 23 ručne bombe, 25 minobacačkih granata, jedan bacač granata AT-4 švedske proizvodnje, pet mina, hiljadu metaka municije, kao i tri domaće naprave i 650 g TNT blokova, navodi FSB.

Šok za NATO! Medvedev upravo objavio: Rusija formira novi globalni savez!

 

Pušin stao na minu

Kamerman ruske televizije "Rusija 1" Aleksandar Pušin stao je na minu u Volčansku, Harkovska oblast, navodi se na telegram kanalu kompanije.

On se nalazi u bolnici i ne nalazi se u životnoj opasnosti.

 

Zapad šokiran! Doneta neočekivana odluka o Rusiji! Na početku rata ovakvom preokretu se niko nije nadao!

 

Rusi oborili MiG-29

Ruski PVO sistemi oborili su u protekla 24 sata lovac MiG-29, ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Sistemi PVO oborili su avion Mig-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, a takođe su uništili: 39 bespilotnih letelica, operativno-taktičku raketu Atakams, proizvedene u SAD, 7 navođenih bombi Hamer, proizvedenih u Francuskoj i raketu Hajmars, proizvedenu u SAD“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je od početka specijalne vojne operacije oboreno 604 aviona, 274 helikoptera, 24.739 bespilotnih letelica, uništeno je 524 protivvazdušna raketna sistema, 16.182 tenka i drugih oklopnih vozila, 1.322 višecevna raketna sistema, uništeno je 9.914 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 22.060 jedinica specijalnih vojnih vozila.

 

Hitno! Kakav se ovo horor sprema u Ukrajini?! Potez Francuske i NATO doveo svet na ivicu rata, svi strahuju od reakcije Rusije!

 

Peskov: Nema govora o konferenciji

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da za sada nema govora o održavanju konferencije o mirnom rešavanju ukrajinskog sukoba uz učešće Rusije u Saudijskoj Arabiji.

- To su ipak hipotetičke diskusije. Sada se vodi mnogo diskusija na tu temu sa pozivanjem na neke efemerne izvore. Teško da se to za sada može shvatiti ozbiljno - rekao je Peskov za RT.

Ranije je agencija „Blumberg“ pisala da je moguće da se takav sastanak održi na jesen ove godine.

Peskov je takođe rekao da „mirovna“ konferencija u Švajcarskoj, koja će se održati u junu, nema perspektivu jer je apsurdno raspravljati o načinima rešavanja sukoba u Ukrajini bez Rusije.

 

(VIDEO) Šta reče?! Sramotna izjava Bajdena razbesnela Rusiju! Moskva mu hitno odgovorila: Pati od sindroma...

 

Umerov poznao NATO da zaštite nebo iznad zapadne Ukrajine

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov pozvao je susedne zemlje, koje su deo NATO, da zaštite nebo iznad zapadnog dela zemlje. On se obratio učesnicima Parlamentarne skupštine NATO.

- Ruski napadi na naše energetske objekte predstavljaju pretnju po naše susede. Zato sam se obratio susednim zemljama članicama NATO, koje ne mogu da nas obezbede svojim sistemima PVO, da sa svoje teritorije zatvore nebo iznad naših zapadnih regiona - rekao je Umerov.
 

 

Kritično! FSB otkrio šta NATO upravo radi na ruskoj granici! Odmah se oglasio general Kulišov, situacija na ivici pucanja!

 

Poljska nije isključila slanje trupa u Ukrajinu

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski, u intervjuu za Gazeta Wyborcza, nije isključio mogućnost slanja poljskih trupa u Ukrajinu.

- Ne treba isključiti bilo koju mogućnost - rekao je on.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je rekao da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Rusija probije liniju fronta i stigne zahtev Kijeva. Prema njegovim rečima, „mnoge zemlje“ su se složile sa pristupom Francuske o mogućem slanju trupa.

 

Šta je ovo?! Veliki razdor u NATO! Članice šokirane planom za Ukrajinu! Stoltenberg žuri da sve hitno završi pre dolaska Trampa na vlast!

 

Dejstvovala ruska PVO u Lugansku

U Lugansku je dejstvovao PVO nakon prvog raketnog napada Oružanih snaga Ukrajine, javlja dopisnik RIA Novosti.

Ambasador Ministarstva spoljnih poslova Rusije za zločine kijevskog režima Rodion Mirošnik, pozivajući se na lokalne stanovnike, napisao je na Telegram kanalu da su izvedena dva napada u istu oblast grada. On nije isključio da je drugi udar izveden na mesto gde su radili spasioci koji su likvidirali posledice prethodnog napada.

Kako je ranije izvestio lider LNR Leonid Pasečnik, ukrajinske trupe su u ponedeljak uveče izvele raketni napad kasetnom municijom na Lugansk, što je rezultiralo požarom. Za sada nema podataka o žrtvama i šteti.
 

 

Šok! Uvod u sukob SAD i Rusije?! Udarne vesti iz Ukrajine: Američki general preuzima komandu, ovo leto će biti najkrvavije dosad!

 

Hronika specijalne vojne operacije

Ukrajinske formacije ponovo su napale bespilotne letelice pozadinske objekte gorivno-energetskog kompleksa u Orlovskoj oblasti i Krasnodarskom kraju. Kasno uveče, ukrajinske oružane snage su granatirale Lugansk.

Na pravcu Slobožanskog, borbe se nastavljaju u oblasti fabrike agregata u Volčansku, gde je Ukrajina uspela da donekle stabilizuje situaciju.

Na Kupjansko-Svatovskom pravcu ruska jurišna avijacija čiste oslobođenu Ivanovku, a nastavljaju se i vojna dejstva u centralnom delu Berestovoje .

U Severskom pravcu pojavili su se snimci postavljanja ruske zastave u Belogorovki, ali na osnovu njih je nemoguće izvesti zaključak o napredovanju ruskih trupa ka centru sela.

U pravcu Bahmuta, ruske trupe izvode juriš na istočnu periferiju mikrookrug Kanal u Časovom Jaru, a takođe napreduju u oblasti Kalinovke.

Na pravcu Donjecka, jedinice Oružanih snaga Rusije napreduju u Krasnogorovki . Na liniji Pervomajskoje - Netajlovo vode se borbe u jaruzi Domaha .

 

Pobeda! Putin dobio još jednog moćnog saveznika! Ukrajini se ovo neće videti, svi polako menjaju svoj stav o ratu!

 

Napad dronom na Belgorod, balonom na Moskvu

Oružane snage Ukrajine napale su selo Sovhozni u Grajvoronskom gradskom okrugu uz pomoć drona-samoubice. U napadu nije bilo žrtava, saopštio je na Telegramu gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je dodao da je dron, kada je pao, detonirao i oštetio gasovod.

Ruski PVO sistemi uništili su mali balon u Moskovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Nakon toga, gubernator Moskovske oblasti Andrej Vorobjov saopštio je na Telegramu da su PVO sistemi oborili bespilotnu letelicu u gradu Balašiha.

On je dodao da su ostaci letelice pali na privatnu kuću, a da su stanari kuće uspeli da se evakuišu na vreme i da niko nije povređen.

 

Ovo vodi u direktan rat! Potez Amerike gura Aziju u krvoproliće: Peking besan: SAD hitno da isprave grešku!

 

Medvedev: Rusija će uskoro pobediti

Rusiji je potrebna samo pobeda, zemlja će to postići u najskorije vreme, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev tokom razgovora sa vojnicima na poligonu Pesočnenski u Lenjingradskoj oblasti.

- Uveren sam da ćemo zahvaljujući vojnicima kao što ste vi, zahvaljujući budućim oficirima, u najskorije vreme postići rezultate koji su nam potrebni. I ti rezultati su vam takođe jasni: nama je samo potrebna pobeda i tu pobedu ćemo postići - rekao je Medvedev.

 

Počelo! Rat u Ukrajini ušao u novu fazu! Ovako Rusi pokreću sveopšti udar: Četiri koraka za potpuno uništenje neprijatelja!

 

Sve starije vojne žrtve rata u Ukrajini

Najstariji među nestalim ukrajinskim mobilisanim vojnicima ima 58 godina, otkrio je Sputnjik. Vidljiv je porast objava na društvenim mrežama u vezi sa nestalim vojnicima starijim od 45 godina u različitim grupama za traženje mobilisanih Ukrajinaca.

Tokom maja, slične poruke postale su primetno brojnije i učestalije. Većina osoba za kojima se traga je starosti između 45 i 50 godina, a navodno su nestali tokom borbenih zadataka u Pokrovskom okrugu, u zapadnom regionu DNR, u oblastima Rabotino i Bahmut.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija