• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.05.2024

20:00

Slovenci povukli neviđen potez! Da li je ovo početak kraja Izraelske odmazde u Gazi?

Reuters

Vesti

Slovenci povukli neviđen potez! Da li je ovo početak kraja Izraelske odmazde u Gazi?

Podeli vest

Dok napadi izraelskih snaga na narod Gaze besne, Slovenija počinje da ulazi u sastav država koje pružaju otpor ćutanju međunarodne zajednice na masovno stradanje Palestinaca.

Slovenija bi trebalo da prizna palestinsku državnost u junu, na zajedno sa Irskom, Norveškom i Španijom.

Ali izraelski rat protiv Gaze nastavlja da deli članice Evropske unije.

Na jednom kraju spektra, zemlje kao što su Nemačka, Mađarska i Holandija čvrsto podržavaju vladu premijera Benjamina Netanjahua.

S druge strane, oni poput Slovenije, koje su oštro kritikovale vojno ponašanje Izraela, pozivaju međunarodnu zajednicu na odgovornost izraelskih lidera.

Osuđujući i Hamas i Izrael, Ljubljana se dosledno zalaže za trajni prekid vatre u Gazi, ukidanje ograničenja humanitarnog pristupa i hrabre korake ka rešenju.

U oktobru 2023. Slovenija se pridružila Belgiji, Francuskoj, Irskoj, Luksemburgu i Španiji u glasanju za momentalni prekid vatre na Generalnoj skupštini UN.

Foto: EPA

 

Kada su izraelski zvaničnici optužili Agenciju Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama i da je dozvolila Hamasu da se infiltrira u nju, što je dovelo do toga da su Sjedinjene Države i druge zapadne vlade prekinule podršku toj agenciji.

Slovenija ne samo da je nastavila da je finansira, već takođe povećala svoj doprinos.

Pred Međunarodnim sudom pravde Slovenija je učestvovala u slučaju genocida sa Južnom Afrikom.

Prošlog meseca, u svojstvu neredovne članice Saveta bezbednosti UN, Slovenija je glasala za nacrt rezolucije kojom se državi Palestini daje punopravno članstvo u UN.

I ranije ovog meseca, Slovenija je glasala za rezoluciju koja poziva Palestinu na punopravno članstvo u UN, koju je Generalna skupština UN usvojila velikom većinom.

Foto: Foto: Shutterstock

 

Ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon je priznavanje palestinske državnosti označila kao "moralnu dužnost".

- Slovenija nije ni proizraelska ni propalestinska, mi razumemo i saosećamo sa ljudima na obe strane -  rekla je za Al Džaziru Eva Tomić, savetnica predsednika Slovenije za klimatsku politiku i ljudska prava.

Foto: Tanjug

 

Ugroženo je međunarodno pravo

- Bez međunarodnog prava u međunarodnim odnosima, postojala bi „džungla“ bez zakona u kojoj bi veće države bile slobodne da nameću svoju volju manjim državama - rekao je Primož Šterbenc, docent na Primorskom univerzitetu u Kopru za  Al Džaziru.

Takođe je dodao da pošto je Izrael od 1967. godine neprekidno i sramno kršio međunarodno pravo i time uništavajući mogućnost uspostavljanja suverene i održive palestinske države, Slovenija je na neki način bila primorana da bude kritična prema Izraelu.

Lideri nacija koje po prvi put priznaju palestinsku državnost tvrde da je to suštinski korak ka rešenju sa dve države.

 - Svaki budući pregovori o svim preostalim pitanjima izraelsko-palestinskog sukoba moraju da se rešavaju između dve države, a ne između okupatorskih snaga i okupiranih kao što je sada slučaj -rekla je Tomićeva.

Slovenska ambasada u SAD je u izjavi za Al Jazeeru rekla: "Naš plan jasno pokazuje da Palestinci imaju pravo na samoopredeljenje, državnost i opstanak".

Rigorozno poštovanje međunarodnog prava može stati na kraj neprihvatljivom i neodrživa situacija na Bliskom istoku”.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija