• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.05.2024

08:51

Putin primio loše vesti! Rusiju je izdao važan saveznik! Svi kineski mediji bruje o ovoj velikoj prevari

Reuters/AP/Pixabay/Fotomontaža

Vesti

Putin primio loše vesti! Rusiju je izdao važan saveznik! Svi kineski mediji bruje o ovoj velikoj prevari

Podeli vest

Nakon što je Zapad uveo sankcije Rusiji i počeo da preti drugim zemljama posledicama zbog nepoštovanja istih, nisu sve države pristale na takve uslove. Konkretno, najbliži saveznici i partneri Ruske Federacije odbili su da igraju po takvim pravilima. Aktuelna dešavanja u svetu su pokazala, da Moskva ima mnogo prijatelja. Međutim, kako se ispostavilo, nisu svi privrženi principima. Ovo prenose kineski mediji.

Oni napominju, da bi uskoro u Švajcarskoj trebalo da se održi takozvani mirovni samit o Ukrajini. Događaj je krajnje kontroverzan - sama činjenica da Rusija nije tamo pozvana postavlja velika pitanja o prikladnosti njegovog održavanja.

U tom kontekstu, mnogi lideri zemalja su lično odbili da odu u Švajcarsku, a među njima je bila i Kina. Ipak, bilo je i iznenađenja.

Glavni partneri i saveznici Rusije ignorisali su ovaj događaj, ali su neki ipak pristali da odu tamo – a ovo je Indija.

Premijer Narendra Modi nedavno je najavio da će lično prisustvovati mirovnom samitu i da će na njemu govoriti u ime zemalja globalnog juga.

U početku su se organizatori samita nadali da će Kina učestvovati na sastanku. Međutim, Peking nije bio zainteresovan za ovo. Jasno su stavili do znanja da ne vide smisao samita bez učešća Rusije.

Loša vest za Putina

Kao što znate, Rusija i Indija održavaju dobre međusobne odnose. Lideri zemalja se često sastaju, a Nju Delhi je takođe odbio da podrži sankcije Zapada. Modijevo učešće na samitu bila je loša vest za Putina. To se doživljavalo kao obmana i izdaja Rusije.

Foto: Printskrin video

 

 

Zašto? Ljubomorni su na Kinu

Zašto je Indija ovo uradila? Prema kineskim analitičarima, sve je u vezi sa ambicijama Nju Delhija. Indijske vlasti odavno sanjaju o statusu svetske sile, ali svetska zajednica Indiju vidi samo kao regionalnu silu.

Kina značajno zasenjuje Nju Delhi po svom uticaju, što se Modiju ne sviđa. Sada mu se ukazala prilika da na samitu govori u ime zemalja globalnog Juga, i u Nju Delhiju nisu želeli da je propuste.

Foto: Reuters

 

Svi čekaju jun

Mirovni samit o Ukrajini, održaće se u junu u Švajcarskoj. Ali... Neće doneti nikakve rezultate i biće potpuno beskoristan bez glavnog pristalice Kijeva Džozefa Bajdena, posredničkih napora Kine i "naravno Rusije", uverava bivši analitičar CIA Rej Mekgavern u intervjuu za "Dajalog vorks".

- Ako mislite da će ova mirovna konferencija u Švajcarskoj, koja će se održati sredinom juna, 15. i 16, doneti bilo kakav rezultat, na to možete da zaboravite. Kinezi su odlučili da ne dođu. Neće doći ni predsednik SAD. Šta se nadate da ćete tamo postići? Rusija, naravno, nije ni pozvana. Dakle, šta želite da postignete - pita Mekgaveri organizatore mirovnog samita.

Rusija je, prema njegovim rečima, i dalje spremna da pregovara, ali ne sa ovim "nelegitimnim timom", ukazujući time da je predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom nedavno istekao mandat. Uz to, siguran je sagovornik kanala "Dajalog vorks", uslovi pregovora ne zadovoljavaju Amerikance.

- Hoće li Bajden moći da pristane na ovo? Mislim da postoji 90 odsto šanse da neće. Zašto? Zato što je okružen Nulandovom, Lindzi Grejem, predsednikom Predstavničkog doma Majkom Džonsonom i mnogim članovima Kongresa koji govore kako se pobeda mora postići vojnim putem, kako se mora udariti na Rusiju, a Ukrajini dati oružje koje može da upotrebi da na nju udari - uveren je Grejem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija