• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.05.2024

18:38

Orban udara blokadu Evropi! Ništa od pregovora o pristupanju Ukrajine EU

Reuters/shutterstock

Vesti

Orban udara blokadu Evropi! Ništa od pregovora o pristupanju Ukrajine EU

Podeli vest

Mađarska blokira zemlje EU da postignu sporazum koji bi omogućio početak pregovora o pristupanju Ukrajine bloku.

Ovo prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.

Politiko je ranije javio da EU namerava da 25. juna počne zvanične pregovore o pristupanju Ukrajine i Moldavije.

Kako navodi agencija, ambasadori EU su 29. maja razgovarali o pregovaračkom okviru za proces pridruživanja Ukrajine i Moldavije, koji je predložila Evropska komisija .

- Mađarska je nastavila da blokira tu odluku - navodi agencija u svojoj objavi.

Prema izvorima, Budimpešta svoje postupke objašnjava potrebom da zaštiti mađarsku manjinu u Ukrajini.

Blumberg smatra da je malo verovatno da će odluka o pregovaračkom okviru biti doneta 29. maja, već bi mogla da bude usvojena tokom neformalnog sastanka lidera EU 17. juna.

Međutim, u članku se naglašava, čak i ako pregovori počnu, oni će trajati godinama.

Na samitu EU 14. decembra odlučeno je da se započnu pregovori o budućem članstvu u Evropskoj uniji sa Ukrajinom i Moldavijom. U junu 2022. godine, EU je Ukrajini i Moldaviji dodelila status zemlje kandidata za članstvo u EU, postavljajući nekoliko strogih uslova za formalni početak pregovora o pristupanju. EU je u više navrata priznala da je takva odluka u velikoj meri bila simbolična kako bi podržala Kijev i Kišinjev u njihovoj konfrontaciji sa Moskvom, piše RIA.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija