• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

03.06.2024

21:45

Seks sa maloletnicima je deo njihove kulture, sud oslobodio čoveka koji je ima odnose sa devojčicom od 12 godina!

Shutterstock

Vesti

Seks sa maloletnicima je deo njihove kulture, sud oslobodio čoveka koji je ima odnose sa devojčicom od 12 godina!

Podeli vest

Pokrajinski sud Sijudad Reala u centralnoj Španiji oslobodio je Roma optuženog za kontinuirano seksualno zlostavljanje 12-godišnje devojčice, navodeći posebnosti romske kulture među razlozima za svoju presudu. Španska organizacija za zaštitu ravnopravnosti osudila je ovu odluku kao „apsolutnu sramotu" i neuspeh u očuvanju prava maloletnih Roma.

Kontroverznu presudu u slučaju 20-godišnjeg Roma koji je imao "vezu sličnu braku" sa 12-godišnjom devojčicom objavili su lokalni mediji prošle nedelje. Par je svoju vezu započeo još 2022. godine, a za to su bile svesne i porodice muškarca i devojke, utvrdio je sud.

Devojčica je na kraju ostala trudna sa blizancima i otišla kod lekara, koji je obavestio vlasti o sumnjivoj prirodi njene veze. S obzirom na činjenicu da je starosna granica za seksualni pristanak prema španskom zakonu određena na 16 godina, njen 'supružnik' je završio u pritvoru i optužen za kontinuirano seksualno zlostavljanje maloletnika, a tužioci su tražili od suda da ga osudi na najmanje 11 godina i šest meseci zatvora. zatvor.

Sud je, međutim, odlučio da oslobodi muškarca, tvrdeći da je odnos između odrasle osobe i maloletnika „deo kulturne i društvene sfere romske  zajednice". Štaviše, optuženi je tvrdio da zapravo nije bio svestan pravih godina devojke, insistirajući da je mislio da je imala oko 15 godina u vreme kada je njihova veza počela, a sud je takav izgovor ocenio kao dovoljno „verodostojan" .

Pravosuđe je takođe tvrdilo da se zakonska starosna granica za pristanak može zanemariti u ovom slučaju, tvrdeći da razlika u godinama između njih dvoje nije velika, dok su oboje pokazali sličan fizički i psihički razvoj. Takođe je navedeno da je odnos između njih dvoje zapravo bio „uvek sporazuman u smislu romantične veze".

Kontroverznu presudu oštro je osudila Beatriz Kariljo, šefica Odeljenja za jednak tretman, nediskriminaciju i rasizam u okviru Ministarstva za ravnopravnost zemlje. I sama etnička romkinja i dugogodišnji zagovornik prava žena iz manjine, proglasila je presudu „apsolutnom sramotom". Ova odluka predstavlja grubi propust da se zaštite prava devojčice, rekao je zvaničnik, ističući da „Krivični zakon zemlje ne isključuje zaštitu maloletnih cigana".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija