• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

05.06.2024

11:49

Šta Rusiji spremaju u Francuskoj?! Bajden stigao kod Makrona, na kolena im dolazi Zelenski, rat u Ukrajini menja se iz korena!

EPA

Vesti

Šta Rusiji spremaju u Francuskoj?! Bajden stigao kod Makrona, na kolena im dolazi Zelenski, rat u Ukrajini menja se iz korena!

Podeli vest

Američki predsednik Džozef Bajden sastaće se s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Francuskoj tokom ceremonije povodom 80 godina od Bitke za Normandiju u Drugom svetskom ratu, najavio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Saliven je rekao novinarima u utorak i da SAD ne planiraju da pošalju vojne instruktore u Ukrajinu, prenosi Rojters.

- Njima je potrebno više protivvazdušne odbrane i mi radimo na tome i njima je potreban neprestani dotok oružja, što ćemo im obezbediti - naveo je Saliven.

Bajden je juče stigao u Francusku radi komemoracije 80. godišnjice od Bitke za Normandiju u kojoj su američke trupe napale vojsku nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Najavljeno je da će Bajden provesti pet dana u Francuskoj, gde će govoriti tokom ceremonije i u okviru zvanične državne posete, razgovarati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Godišnjici će prisustvovati i veterani istorijske morske invazije i mnogi drugi šefovi država i vlada - uključujući britanskog premijera Rišija Sunaka i kanadskog premijera Džastina Trudoa. CNN je ranije javio da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu nije upućen poziv, prema izvou u francuskom predsedništvu.

 

Salivan je dodao da se očekuje i da se Bajden sastane sa Zelenskim tokom G7 u Italiji sledeće nedelje.

- U toku nešto više od nedelju dana, predsednik će imati dva suštinska angažmana sa predsednikom Zelenskim - rekao je Saliven.

Dvojica lidera su se poslednji put sastala kada je Zelenski bio u Vašingtonu u decembru 2023. kako bi ga lično zamolio za vojnu i ekonomsku pomoć. Bajden je u aprilu potpisao zakon kojim se obezbeđuje pomoć od više od 60 milijardi dolara američkom savezniku nakon nekoliko meseci političkih prepirki na Kapitol Hilu. Odlaganje je omogućilo da ukrajinske snage budu znatno nadjačane od strane Rusije, koja je prošlog meseca pokrenula ofanzivu u severoistočnom regionu Harkova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija