• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.06.2024

20:01

NATO: Našli smo način! Rusi: Igrate se vatrom! Kako će Alijansa podržati Ukrajinu, a da ne postane strana u sukobu!?

Ap photo/Reuters

Vesti

NATO: Našli smo način! Rusi: Igrate se vatrom! Kako će Alijansa podržati Ukrajinu, a da ne postane strana u sukobu!?

Podeli vest

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da alijansa "ima pravo" da podrži Ukrajinu, a da ne postane strana u sukobu.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob, i da se "igraju vatrom".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

- Od samog početka sukoba u Ukrajini, NATO je postavio zadatak ne samo da podrži Ukrajinu, već i da spreči sukob punog razmera između alijanse i Rusije - rekao je on, govoreći na forumu u Finskoj.

Prema njegovim rečima, alijansa je izvršila ove zadatke pružajući "snažnu podršku" Ukrajini, uključujući obuku vojske, ali bez slanja borbenih jedinica da direktno učestvuju u neprijateljstvima.

- Dakle, mi podržavamo Ukrajinu, ali nismo deo sukoba... Imamo pravo da podržimo Ukrajinu, a da ne postanemo učesnici u tome - objasnio je svoj stav.

Rusija je pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj "zaštitom ljudi koji su bili izloženi zlostavljanju i genocidu od strane režima u Kijevu već osam godina".

On je naveo, da je specijalna operacija bila iznuđena mera, Rusiji "nije ostavljena šansa da uradi drugačije, stvoreni su bezbednosni rizici, tako da je bilo nemoguće odgovoriti drugim sredstvima".

Prema njegovim rečima, Rusija već 30 godina pokušava da se dogovori sa NATO-om o principima bezbednosti u Evropi, ali je kao odgovor na to bila suočena ili sa ciničnom obmanom i lažima, ili sa pokušajima pritisaka i ucena, dok se alijansa , u međuvremenu, uprkos protestima Moskve, stalno širi i približava granicama Ruske Federacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Protiv Trampa koriste zakon, Fica silu, a nas politiku! Neće nas sprečiti - ovo je ono što ću im poručiti!
SIJATRO GRMI

Protiv Trampa koriste zakon, Fica silu, a nas politiku! Neće nas sprečiti - ovo je ono što ću im poručiti!

Poštujemo sve inicijative da se postigne mir i zato poštujemo i napore Švajcarske. Ipak, mislimo da mirovna konferencija može da doprinese suštinskim rezultatima samo u slučaju da su predstavljene obe sukobljene strane, poručio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, na marginama Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma u Rusiji.

06.06.2024

18:55

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija