• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.06.2024

19:05

Orban otkrio, veoma je blizu sudar Mađarske sa NATO! Lažu vas da neće biti eskalacije sukoba!

Reuters/shutterstock

Vesti

Orban otkrio, veoma je blizu sudar Mađarske sa NATO! Lažu vas da neće biti eskalacije sukoba!

Podeli vest

Mađarska mora po svaku cenu da izbegne učešće u mogućoj NATO intervenciji u Ukrajini, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu za državni radio.

Orban je rekao da Mađarska čak ne bi trebalo da učestvuje ni u fazi planiranja, dodajući da postoji rizik da bi mađarske vojne jedinice mogle da budu prebačene pod komandu NATO-a, ako bi bila započeta misija Alijanse u Ukrajini i da bi mađarska teritorija mogla da bude korišćena za tu misiju, prenosi agencija MTI.

- Izgubili bismo vitalni deo našeg suvereniteta ako bi se to dogodilo i ne bismo mogli da zadržimo mađarske trupe van rata - rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, trenutak kada će se Mađarska povući iz svih NATO priprema za misiju u Ukrajini "veoma je blizu", ali je objasnio da takav korak mora prvo da se razmotri sa sadašnjim i budućim generalnim sekretarom NATO-a.

- Moramo jasno da stavimo do znanja da Mađarska ima pravo da se pridržava osnovnog NATO ugovora koji smo potpisali - rekao je Orban i podsetio da je taj ugovor definisan kao odbrambeni akt.

Mađarski premijer je ocenio da je Evropa "u stanju ratne psihoze", što bi logično moglo da rezultira dolaskom zapadnoevropskih vojnih jedinica na teritoriju Ukrajine.

- Oni koji tvrde da nema direktnih pretnji od eskalacije rata obmanjuju ljude. Pokušavaju da ućutkaju političare koji zagovaraju mir - rekao je Orban, navodeći kao primer napad na slovačkog premijera Roberta Fica i blokiranje onlajn izveštaja o Mirnom maršu održanom u Budimpešti prošle subote.

Orban je naglasio da Rusija "nije trećerazredna zemlja" i upozorio da je Evropa samo "malo udaljena od tačke bez povratka".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Protiv Trampa koriste zakon, Fica silu, a nas politiku! Neće nas sprečiti - ovo je ono što ću im poručiti!
SIJATRO GRMI

Protiv Trampa koriste zakon, Fica silu, a nas politiku! Neće nas sprečiti - ovo je ono što ću im poručiti!

Poštujemo sve inicijative da se postigne mir i zato poštujemo i napore Švajcarske. Ipak, mislimo da mirovna konferencija može da doprinese suštinskim rezultatima samo u slučaju da su predstavljene obe sukobljene strane, poručio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, na marginama Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma u Rusiji.

06.06.2024

18:55

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija