• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik N.J.

05.06.2024

19:13

Ako protiv Mađarske aktiviraju "nuklearnu meru", počinje presedan! Isti scenario za "neposlušnost" kao u Austriji 2020 - to znači to!

Shutterstock

Vesti

Ako protiv Mađarske aktiviraju "nuklearnu meru", počinje presedan! Isti scenario za "neposlušnost" kao u Austriji 2020 - to znači to!

Podeli vest

Ako protiv Mađarske bude aktivirana "nuklearna mera" i EU joj bude suspendovala pravo glasa, u okvirima Unije biće institucionalizovano jednoumlje bez presedana. Mađarska bi tako možda izgubila pravo glasa, ali bi se distancirala od Brisela i okrenula alternativama, kao što su Kina i Rusija.

S obzirom da su, izgleda, protiv Mađarske iscrpljena sva raspoloživa sredstva pretnji, pritisaka i ucena, zvaničnici EU i briselska birokratija odlučili su da aktiviraju tešku artiljeriju i prete da će Mađarskoj oduzeti pravo glasa u evropskim institucijama.

Pretnju je u etar izrekla belgijska ministarka spoljnih poslova Hadža Lahbib i izjavi za briselski "Politiko".

Prema njenim rečima, procedura za oduzimanje prava glasa Mađarskoj treba da se nastavi (Evropski parlament pokrenuo ju je 2018, ali je procedura zaustavljena), sada zato što su evropski lideri frustrirani stalnim protivljenjem Budimpešte u sve aktivnije evropsko uključivanje u ukrajinsku krizu na strani kijevskog režima. Inicijativu Hadidove podržala je i Austrija.

"Nuklearna mera" za neposlušnu Mađarsku

Prema rečima Vuka Lazića iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, belgijska šefica diplomatije ne govori samo u ime Belgije, već u ime čitave struje unutar EU koja označava Mađarsku kao izvor smetnji i problema.

Takođe, Mađarska bi u julu trebalo da preuzme predsedavanje EU, što će joj dati veća ovlašćenja prilikom određivanja dnevnog reda sastanaka zvaničnika, kao i određivanja prioriteta Unije, pa bi i to moglo da bude povod za posezanjem za ovako drastičnom, kako je neki analitičari nazivaju, "nuklearnom merom".

Ukoliko Mađarska bude suspendovana, njena pozicija bila bi, kako Lazić kaže, izuzetno kompleksna. Sa jedne strane, ostala bi u EU bez prava glasa, sa čime bi izgubila i politički značaj unutar zajednice. Sa druge strane, nastavila bi da intenzivira odnose sa akterima van EU, poput Rusije i Kine. Mađarska bi u toj poziciji ostala do promena unutar evropskih elita.

- Tako da bi pozicija Mađarske u tom slučaju bila znatno otežana, ali vidimo da Mađarska već godinama u teškim uslovima ipak uspeva da vodi kvalitetnu spoljnu politiku - navodi on.

Vanredno stanje traži i vanredne mere. Sa stanovišta Brisela, vanredna mera je kažnjavanje Mađarske. Ali, Budimpešta ima alternative – Mađarska je bila jedna od tri države koje na tokom evropske turneje posetio kineski predsednik Si Đinping, dok su odnosi sa Rusijom na najvišem mogućem nivou za jednu državu članicu EU, podseća Lazić.

Po pitanju Ukrajine, stavovi Budimpešte i drugih članica EU se drastično razilaze, te nije neočekivano da se pritisci na Mađarsku u narednom periodu intenziviraju, dodaje Lazić. Međutim, čini se da su sva ostala sredstva pritisaka ostala nedelotvorna, pa sada posežu za najstrožom kaznom.

Političko zastrašivanje Budimpešte

Aktiviranje Člana 7 Ugovora o EU naziva se još i "nuklearnom merom" koja do sada nije izrečena ni jednoj članici. Procedura za njeno aktiviranje, pored Mađarske, pokrenuta je 2000. protiv Austrije, kada je u toj zemlji na vlast došla "nepodobna" Slobodarska partija. Kako Lazić kaže, procedura za uvođenje ove kazne veoma je složena, pa do sada nikada nije izrečena, a u slučaju Mađarske najverovatnije neće ni biti.

Foto: Reuters

Viktor Orban

Pored toga što je procedura složena, teško je kazniti jednu tako geopolitički važnu zemlju, naglašava naš sagovornik, jer to nije u interesu evropske strane.

- Tako da mislim da je ovde više reč o, neću reći retoričkom, ali više političkom zastrašivanju - kaže on.

Uz to, izbori za Evropski parlament samo što nisu počeli, pa odgovor na pitanje može li uopšte procedura za oduzimanje Mađarskoj prava glasa da leži u odnosu snaga budućeg Evropskog parlamenta. Premijer Viktor Orban i njegov Fides sasvim sigurno će moći da se oslone na one snage koje se protive evropskom mešanju u ukrajinski konflikt, zaključuje Lazić.

U odgovoru na pretnje iz Brisela, šef mađarske diplomatije Peter Sijarto optužio je Brisel da želi da potisne snage koje se zalažu za mir i otkloni poslednju prepreku ratu tako što će ućutkati Mađarsku i isključiti je iz procesa donošenja odluka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!
Live TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!

Evropsko prvenstvo u fudbalu liči na Olimpijske igre u Minhenu održane 1936. U savremenom društvu doživeli smo to da u jednoj navodno demokratskoj državi u sred Evrope 50.000 ljudi skandira "ubi Srbina" i "Srbe na vrbe" i da niko na to ne reaguje. O ovoj temi, ali i o temi tajnih društava, odnosno onih koji upravljaju procesima u celom svetu govorio je u emisiji "Info veče" govorio je profesor Bojan Dimitrijević, ekonomista.

20.06.2024

22:17

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)
Live TV

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon posete Severnoj Koreji, obišao i Vijetnam. Po dolasku je otišao u predsedničku palatu gde se sastao sa vijetnamskim predsednikom Toom Lamom. Ovo je peta Putinova poseta Vijetnamu, a prva posle 2017. godine. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su Mihail Zvinčuk, vojni bloger i autor projekta "Ribar" i Vladimir Prebiračević iz srpsko-ruskog centra "Majak". Putem vajber uključenja uživo u program javio se i ratni reporter Igor Damjanović.

20.06.2024

19:07

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50