• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.06.2024

06:15

Vest iz SAD izazvala strah i paniku širom sveta! Šta nam ovo spremaju Ameri: Otkrivene informacije koje lede krv u žilama!

Shutterstoc/EPA

Vesti

Vest iz SAD izazvala strah i paniku širom sveta! Šta nam ovo spremaju Ameri: Otkrivene informacije koje lede krv u žilama!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države su 2023. godine povećale izdvajanja za nuklearno oružje najbržim tempom među devet svetskih nuklearnih sila, saopštila je Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (ICAN).

U izveštaju se navodi da su sve zemlje iz "devetorke" u 2023. godini povećale svoje troškove za nuklearno oružje, ali najveći porast troškova – skoro 18% – zabeležen je u SAD-u, koje su potrošile 51,5 milijardi dolara, što je više od ukupnih izdvajanja svih ostalih nuklearnih sila zajedno.

Na drugom mestu po troškovima za nuklearno oružje je Kina sa 11,9 milijardi dolara. Rusija nije otkrila svoje podatke, ali autori izveštaja tvrde da se nalazi na trećem mestu sa izdvajanjima od 8,3 milijarde dolara.

Obim novih ugovora za nabavku nuklearnog oružja u 2023. godini na globalnom nivou iznosio je najmanje 7,9 milijardi dolara, navodi organizacija.

Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN) je međunarodna nevladina organizacija osnovana 2007. godine. Njeni ciljevi su podrška usvajanju i sprovođenju Ugovora o zabrani nuklearnog oružja. Organizacija je 2017. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija