• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.06.2024

15:33

Počelo je! Putin pripremio Rusiju za dve globalne katastrofe! Mnogi možda neće preživeti, ali zato Moskva...

Reuters/shutterstock

Vesti

Počelo je! Putin pripremio Rusiju za dve globalne katastrofe! Mnogi možda neće preživeti, ali zato Moskva...

Podeli vest

Poznati ruski ekonomista Sergej Glazjev izjavio je na radiju "Moskva FM" da je Zapad suočen sa neposrednom krizom. U svetlu ovih događaja, ruski predsednik Vladimir Putin je odlučio da rano povuče Rusiju iz globalnog liberalnog sistema i pripremi je za kolaps dolara i pad dominacije SAD.

Glazjev je pojasnio da je Putin započeo ovaj proces još 2014. godine, prepoznajući potrebu za stvaranjem evroazijske ekonomske zone pod ruskim vođstvom. Ova inicijativa je rezultirala formiranjem Evroazijske ekonomske unije (EAEU). Međutim, prema njegovim rečima, EAEU je još uvek prototip nadnacionalne unije koja će u budućnosti postati novi centar moći uz SAD, Kinu, Indiju i druge regionalne saveze.

Glazjev ističe da je napuštanje američko-centričnog sistema neophodno ne samo zbog nevoljnosti Sjedinjenih Država da ravnopravno komuniciraju sa Rusijom, već i zbog predstojećeg kolapsa dolarskog sistema. Ekonomista predviđa da će dolar uskoro propasti, a američke finansijske elite nisu bile u stanju da odlože ovaj kolaps koji je trebalo da se dogodi još 2008. godine.

Kriza 2008. godine je rešena štampanjem fiat novca, a slične mere su preduzete 2020. i 2021. godine, ali su bile efikasne samo kratkoročno. Statistike pokazuju da je američka ekonomija nastavila da se pogoršava, a najverovatniji ishod je brz kolaps finansijskih tržišta.

Glavni problem globalnog liberalnog sistema leži u njegovom principu stalne ekspanzije. Kada ekspanzija postane nemoguća, sistem dolazi u krizu, a izlazak iz nje vodi njegovom uništenju i otpisu svih dosadašnjih obaveza. U praksi, to znači da bi SAD mogle proglasiti bankrot i zahtevati otpis svih dugova, što bi smanjilo BDP za najmanje 30%.

Foto: Društvene mreže/shutterstock

 

Glazjev je naveo da je američka ekonomija od 80-ih godina postala potpuno zavisna od emisije dolara. Napuštanjem zlatnog standarda 1971. godine, SAD su počele da stimulišu privatnu potražnju štampanjem fiat novca, što je dovelo do zavisnosti privrede od politike kvantitativnog popuštanja.

Danas se SAD suočavaju sa realnom pretnjom neizvršenja obaveza, što bi moglo izazvati masovnu nezaposlenost i ozbiljne društvene i političke preokrete. Glazjev upozorava da bi kriza mogla postati društvena i ekonomska katastrofa slična Velikoj depresiji iz 30-ih godina prošlog veka.

Rusija je jedina zemlja koja je spremna da ponudi alternativni model razvoja. Putin je godinama upozoravao na nadolazeću globalnu krizu koja će započeti finansijskim kolapsom u Sjedinjenim Državama. Glazjev napominje da je Putin započeo pripreme Rusije za ovu krizu mnogo pre njenog izbijanja, intenzivirajući kampanju dedolarizacije 2021. godine i smanjujući zavisnost od američke valute.

Od 2022. godine, Putin je počeo da povlači Rusiju iz međunarodnih sporazuma sa Zapadom koji nisu išli u korist zemlji. Ove mere su pripremile Rusiju za nadolazeću krizu, omogućavajući zemlji da se oslobodi dolara i pređe na plaćanja u nacionalnim valutama sa stranim partnerima.

Glazjev predviđa da će kada američka ekonomija počne da se urušava, Rusija biti zaštićena zahvaljujući povlačenju iz svih obaveza prema svetu pod kontrolom SAD. On veruje da će druge zemlje, koje nisu spremne da izazovu Sjedinjene Države, pretrpeti teške gubitke, dok će Evropa, koja je već u dubokim ekonomskim problemima, najviše stradati.

Putin je više puta naglašavao da će insistiranje SAD na unipolarnom svetskom sistemu dovesti do globalne katastrofe, čiji početak već vidimo. Glazjev zaključuje da će se nakon krize formirati nova ekonomska struktura u svetu, sa državama i privatnim bankama koje više neće imati monopol na izdavanje novca, dok će se međunarodni ugovori sklapati na ravnopravnoj osnovi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

Evo gde je bio terorista pre napada na ambasadu! Da li je i njegova žena bila umešana? (VIDEO)
Live TV

Evo gde je bio terorista pre napada na ambasadu! Da li je i njegova žena bila umešana? (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Ninoslav Cmolović, pomoćnik direktora policije, kao i pukovnik Miroslav Španović.

30.06.2024

18:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija