• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.06.2024

10:30

Počelo! Rusiji objavljen verski rat! Sveopšti udar na veliki praznik: Prvo američke rakete, a onda brutalan teroristički napad!

Reuters/Shutterstock

Vesti

Počelo! Rusiji objavljen verski rat! Sveopšti udar na veliki praznik: Prvo američke rakete, a onda brutalan teroristički napad!

Podeli vest

Dan Svete Trojice ove godine obeležen je brutalnim i krvavim napadima. Teroristički napadi u Sevastopolju, Derbentu i Mahačkali, izvedeni tokom jednog od najvažnijih hrišćanskih praznika, izazvali su šok širom Rusije, piše ruski novinar Jevgenij Balakin za RIA Novosti.

"Islamski ekstremisti, ukrajinski militanti i strane obaveštajne službe delovali su zajedno, izvevši koordinisani napad na mirno stanovništvo Rusije", navodi ruski novinar.

Prvi napad dogodio se u Sevastopolju, gde je oko podneva po moskovskom vremenu zabeleženo pet američkih raketa ATACMS sa kasetnim bojevim glavama.

"Iako je PVO delovala brzo, geleri (ili, prema drugim izvorima, jedina raketa koja nije uništena i njeni geleri) pogodili su posetioce plaže u Učkujevki. Prema najnovijim podacima, povređena je 151 osoba, 82 su hospitalizovane (27 su deca), a četiri osobe su poginule (uključujući dvoje dece). Američke rakete su vođene američkim dronom Global Hawk, koji je leteo iznad Crnog mora od devet ujutro", dodaje Balakin.

Foto: Tanjug/AP

 

Naredni napadi dogodili su se oko 18 časova, kada su istovremeno napadnuti Mahačkala i Derbent.

"U Mahačkali je zapaljena sinagoga u ulici Ermoškina i napadnut je Sveto-Uspenski saborni hram, izgrađen 1906. godine. Napadnut je i policijski punkt. U Derbentu su teroristi, ubivši policajce i obezbeđenje, zapalili sinagogu Kele-Numaz, izgrađenu 1914. godine. Napadnut je i hram Pokrova Presvete Bogorodice, poslednji preostali pravoslavni hram u Derbentu. Čuvara hrama, Mihaila, teroristi su ubili, a 66-godišnjem protojereju, ocu Nikolaju Koteljnikovu, prerezali su vrat", navodi novinar.

U toku protivterorističkoj operacije u Dagestanu, neutralisano je najmanje šest militanata.

Foto: Tanjug/AP

 

Među njima su Osman i Adil Omarov, mlađi sinovi šefa Sergokalinskog okruga, Magomeda Omarova, kao i Abdušamad Amadzijev, njegov nećak. Prema rečima šefa Republike Dagestan, Sergeja Melikova, 'više od 15 policajaca postalo je žrtva današnjeg terorističkog napada', a poginulo je i nekoliko civila.

Balakin dodaje da je povređeno 34 osobe, među njima 27 policajaca. Oko 23 časa situacija u Dagestanu je stavljena pod kontrolu i završena je aktivna faza kontra-terorističke operacije. 

Napadi u Dagestanu imaju jasnu religijsku dimenziju, tvrdi on.

Foto: Tanjug/AP

 

"Mnogi još ne shvataju da u toku Specijalne vojne operacije (SVO) vodimo sveti rat, ali naši neprijatelji to jasno razumeju i nedvosmisleno iskazuju. Napadi na hramove i sinagoge to potvrđuju, kao i ubistvo oca Nikolaja, koji je služio u Derbentu više od 40 godina i bio simbol mira i međuverskog razumevanja", navodi novinar.

Balakin tvrdi da je drugi aspekt ovih napada proglašavanje svakog građanina Rusije za metu.

"Razlika između vojnih i civilnih lica, odraslih i dece briše se napadima na plaži u Sevastopolju. Napadi na hramove i sinagoge pokazuju da teroristi ne prave razliku između svojih sugrađana, bilo da su naoružani ili mirni, koji takođe ne zaslužuju milost", smatra Balakin.

Foto: Tanjug/AP

 

Ruski novinar piše da koordinisana akcija PVO, herojski postupci policajaca i mučenička smrt oca Nikolaja zaslužuju poštovanje i divljenje. Međutim, pitanje 'šta dalje?' ostaje otvoreno, jer nema sumnje da će neprijatelji ponovo pokušati da izvedu teroristički napad. 

Prema Balakinu, neometani letovi američkih (i drugih) dronova iznad Crnog mora postali su sistemska pretnja.

"Ako iz nekih vojnih razloga ne možemo da ih oborimo, moramo ih učiniti nemogućim na bilo koji drugi način. Bez njih, ukrajinski militanti neće moći da izvode precizne napade na rusko Crnomorje. Balakin dodaje da delovi Oružanih snaga Ukrajine deluju kao teroristi i nanose glavnu štetu civilnom stanovništvu Rusije", piše ruski novinar.

Foto: Tanjug/AP

 

Balakin takođe ističe potrebu za iskorenjivanjem svih potencijalnih izvora radikalnih stavova u Dagestanu.

"Svi verski učitelji treba da se školuju u Rusiji u posebno odobrenim ustanovama, a sumnjivi 'propovednici' iz inostranstva moraju biti pažljivo provereni. Spoljne manifestacije radikalnog islama treba ograničiti, kao što su to nedavno uradile zemlje Centralne Azije. Mesta gde se potencijalno formira identitet terorista, poput sumnjivih MMA klubova, treba pažljivo proveravati. Ne može biti govora o borbi protiv islama u Dagestanu – pitanje treba postaviti kao podršku tradicionalnom islamu, očišćenom od radikalnih uticaja iz inostranstva", navodi Balakin.

Na kraju, Balakin piše da je potrebno shvatiti da su istorijski događaji kroz koje prolazi Rusija zajednička stvar.

"Ako za neprijatelja nema razlike – ni religije, ni starosti, ni pola, ni između vojnih i civilnih lica – tada će se ovo pre ili kasnije ticati svakog od nas. Zato nas treba ujediniti jedinstvo istorijskog cilja, čiji je najvažniji korak pobeda u specijalnoj operaciji. Neće nas ostaviti na miru, protiv naše zemlje vodi se rat ne samo na bojnom polju, već i u pozadini, podlim terorističkim metodama. Nama – svima nama – ostaje samo da pobedimo", zaključuje ruski novinar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučić postaje počasni građanin Prijepolja! Predsednik zbog velikih zasluga koje je učinio za opštinu na Limu dobija laskavo priznanje
Politika

Vučić postaje počasni građanin Prijepolja! Predsednik zbog velikih zasluga koje je učinio za opštinu na Limu dobija laskavo priznanje

Zbog brojnih investicija koje je omogućio da se realizuju u Prijepolju, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, predložen je za priznanje „Počasni građanin” opštine Prijepolje. Ovo prestižno priznanje do sada su dobili nekadašnji gradonačelnik švajcarske opštine Kenic, Anri Huber, 2019. godine i ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, 2021. godine.

28.06.2024

10:50

TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima!
Live TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima!

Juče je održana prva televizijska debata između predsedničkih kandidata u Sjedinjenim Američkim Državama Donalda Trampa i Džozefa Bajdena. Taj događaj su za Informer, tokom gostovanja u "Info jutru", komentarisali Darko Obradović iz Centra za strateške analize , Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog bratstva i Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije.

28.06.2024

10:33

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela! (VIDEO)
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela! (VIDEO)

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Napravite domaći sok od nane! Nema ništa bolje za vrele letnje dane
Recepti

Napravite domaći sok od nane! Nema ništa bolje za vrele letnje dane

Napraviti osvežavajući sok od nane kod kuće je veoma jednostavno i idealno za vrele letnje dane. Nana, sa svojim karakterističnim osvežavajućim ukusom, može učiniti svaki napitak posebnim. Ovaj domaći sok ne samo da je zdraviji, jer možete kontrolisati količinu šećera, već je i ekonomičan.

28.06.2024

06:21

Džet set

Srbija