• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.06.2024

12:23

Oglasio se novi šef NATO! Njegove reči o Putinu bude jezu, sada je poslao poruku celom svetu!

EPA

Vesti

Oglasio se novi šef NATO! Njegove reči o Putinu bude jezu, sada je poslao poruku celom svetu!

Podeli vest

Holandski premijer Mark Rute izjavio je danas da je za njega ogromna čast što je izabran za generalnog sekretara NATO-a.

Rute je naveo da je Alijansa bila, ostala i da će biti kamen temeljac kolektivne bezbednosti i da je vođenje ove organizacije predstavlja odgovornost koju ne shvata olako.

On je zahvalio svim članicama NATO na poverenju koje su mu ukazale.

- Radujem se preuzimanju funkcije sa velikom energijom u oktobru, kao naslednik Jensa Stoltenberga, koji je izuzetno vodio Alijansu u poslednjih 10 godina i kome sam se uvek divio - naveo je Rute u objavi na mreži Iks.

Zemlje članice NATO-a danas su izabrale holandskog premijera Marka Rutea za generalnog sekretara te Alijanse.

Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

 

Rute je žestoki kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina i čvrsti saveznik Ukrajine. Bio je glavni pokretač slanja vojne pomoći Ukrajini i poznat je po svojim izjavama da je "poraz" Moskve od vitalnog značaja da se obezbedi mir u Evropi.

Ruteov odnos sa Putinom zategao se 2014. kada je iznad istočne Ukrajine oboren avion koji je poleteo sa amsterdamskog aerodroma Šiphol. Za obaranje aviona sa 298 putnika i članova posade optuženi su ruski militanti, a Rute je poručio Putinu da je "besan", podseća RT.

Od tog momenta, na Zapadu je stekao reputaciju evropskog lidera koji se ne plaši Vladimira Putina.

- Nemojte mentalno precenjivati Putina. Mnogo sam razgovarao sa čovekom. On nije jak čovek, nije jak momak - rekao je Rute u jednoj parlamentarnoj debati.

Kada je počela Specijalna vojna operacija, Rute je opisao ruskog lidera kao "hladnokrvnog, brutalnog i nemilosrdnog".

Odlazeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je Rutea kao "pravog transatlantistu, snažnog lidera i graditelja konsenzusa".

- Želim mu puno uspeha dok nastavljamo da jačamo NATO.

Znam da ostavljam NATO u dobrim rukama“, rekao je on. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će Ruteovo "vođstvo i iskustvo biti od ključnog značaja za Alijansu u ovim izazovnim vremenima".
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija