• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.06.2024

14:02

Vazdušni okršaj Rusije i SAD! Pakao u samo 24 sata, srećom, ruski pilot je bio pribran!

Printskrin video

Vesti

Vazdušni okršaj Rusije i SAD! Pakao u samo 24 sata, srećom, ruski pilot je bio pribran!

Podeli vest

Vojni avioni kojima upravlja NATO alijansa predvođena SAD, odgovorni su za višestruke rizične susrete sa ruskim snagama u Siriji, saopštila je Moskva u utorak.

U jednom incidentu iznad provincije Homs, dron MK-9 Reaper koji pripada SAD proleteo je opasno blizu udarnog aviona Su-34, saopštila je ruska vojna misija u Siriji na dnevnom brifingu.

- Ruski pilot je pokazao visok profesionalizam i na vreme je preduzeo neophodne mere da izbegne sudar - rekao je vojni portparol.

Epizoda je bila jedno od devet kršenja protokola o dekonflikciji koje je počinila "teroristička koalicija" u samo 24 sata, navodi se u saopštenju.

Protokoli su potpisani 2019. godine u cilju izbegavanja incidenata.

Foto: printscreen google

 

Neobaveštavanjem ruske misije o planovima letenja, koalicione snage "stvaraju rizik od vazdušnih incidenata i eskalira tenzije u sirijskom vazdušnom prostoru".

Drugi slučajevi su se odnosili na avione F-15, F-16 i Rafale kojima su upravljale koalicione snage u blizini Al-Tanfa, američke baze na jugoistoku Sirije u blizini granica sa Jordanom i Irakom, navodi se u saopštenju.

Američka vojska nastavlja da upravlja objektom uprkos primedbama Damaska u vezi sa onim što Rusija i nekoliko drugih zemalja smatraju kršenjem sirijskog suvereniteta.

Foto: AP/Tanjug

 

Sirijske vlasti pozvale su rusku vojsku Siriju 2015. godine da im pomogne da se nose sa džihadističkim grupama.

Vašington tvrdi da je njegovo vojno prisustvo potrebno kako bi se sprečilo ponovno oživljavanje Islamske države, nekada moćne terorističke organizacije.

Izveštaj je usledio nakon glasina koje su kružile internetom, a koje su tvrdile da su SAD izgubile nadzorni dron Global Havk iznad Crnog mora nakon susreta sa ruskim avionom presretačem MiG-31.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upitan je u utorak o spekulacijama i rekao je da ruska vlada nije upoznata sa takvim incidentom.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija