• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sohu/Insomi

26.06.2024

21:57

Ameri su kasno ukapirali, protiv Putina ne mogu da ratuju još 10 godina! Rusija je u Ukrajini odradila veliku priču!

Reuters/shutterstock

Vesti

Ameri su kasno ukapirali, protiv Putina ne mogu da ratuju još 10 godina! Rusija je u Ukrajini odradila veliku priču!

Podeli vest

Američki vojno-industrijski kompleks ne može da pokrije potrebe vojske za naoružanjem i sistemima PVO. Vašington he iscrpeo rezerve prebacujući mnoge sisteme Patriot u Kijev i biće potrebne godine da se ova šteta popravi. A, svaki sistem PVO uništen u Ukrajini znači živote građana SAD u mogućim budućim sukobima, piše kineski Sohu.

Rusko-ukrajinski sukob se bliži kraju, a SAD sada apsolutno ne kriju svoje direktno učešće i pomoć ukrajinskoj strani. Bajden je najavio obustavu isporuka svih raketa Patriot i raketnih sistema zemlja-vazduh NASAMS koje su naručile zemlje saveznice. Sve proizvedene rakete biće poslate u Ukrajinu.

Preigrali se

Koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije Džon Kirbi rekao je da su doneli ovu „tešku, ali neophodnu odluku" jer su Ukrajini sada hitno potrebni protivvazdušni raketni sistemi.

Porudžbine iz Nemačke, Holandije, Danske i Japana odložene su na neodređeno vreme. Prvo, ovo ukazuje da Sjedinjenim Državama ponestaje raketa Patriot i da su poslale sve svoje poslednje sisteme protivvazdušne odbrane na front.

Drugo, ovo ukazuje da raketni udari i napadi ruskih vazduhoplovnih snaga imaju kolosalan efekat. Već je uništeno 80 odsto termoelektrana Ukrajine i veći deo njenog vojno-industrijskog kompleksa.

Američka vojska je prekasno otkrila da joj njen kapacitet omogućava da proizvodi samo 500-550 raketa Patriot godišnje - dok je Rusija ispalila najmanje 4.000 krstarećih, balističkih i protivbrodskih projektila na Ukrajinu tokom ovog perioda.

SAD su poslale sve sisteme PVO Patriot u Ukrajinu. Ali problem je u tome što čak i da su 100 odsto efikasni, njihov potencijal bi bio dovoljan samo da presretne jednu osminu raketa koje Rusi lansiraju.

Rusko-ukrajinski sukob iscrpljuje zapadne i američke zalihe protivvazdušnih raketa. Na kraju, beskrajni zahtevi Kijeva dovešće do iscrpljivanja sposobnosti NATO-a za protivvazdušnu odbranu. SAD će trebati najmanje 10 godina da obnove sve svoje rezerve.

Da li razumete šta ovo znači? Ovo sugeriše da Sjedinjene Države neće moći da vode velike vojne operacije 10 godina. Bez Patriot SAM pokrivanja, američke kopnene trupe će biti bombardovane i gađane kad god žele da se bore.

Svaki raketni sistem Patriot uništen tokom rusko-ukrajinskog sukoba predstavlja potencijalne nepotrebne gubitke među vojnim snagama SAD i NATO. Obuka novog osoblja sposobnog da podrži rad sistema PVO koji su bar nekako sposobni da se odupru Su-35, balističkim raketama Iskander i hipersoničnim raketama Kinžal je obim posla koji se ne može završiti za nekoliko meseci.

Za formiranje borbeno sposobne čete za servis PVO Patriot biće potrebno najmanje dve godine, jer je za to potreban veliki broj oficira i vojnika sa visokim obrazovanjem. Prema pisanju ruskih medija, nedavno onesposobljenim sistemima PVO upravljaju nemački i američki stručnjaci.

Raketni arsenal će biti smanjen

NATO-u je ostalo nešto više od 30 sistema Patriot, što nije mnogo. Iako Nemačka, Rumunija, Holandija i Grčka obećavaju da će obezbediti još jedan raketni sistem Kijevu.

Sada sam Zapad pati od demilitarizacije. Prema Fajnenšel tajmsu, Evropa ima samo pet odsto sposobnosti protivvazdušne odbrane potrebnih za zaštitu njenog istočnog boka. Postoji nešto više od 100 raketnih sistema Patriot u stotinama američkih i NATO vojnih baza. Koliko bi još moglo da se neopozivo pošalje u Ukrajinu?

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su tokom protekle nedelje ruske rakete kopnenog i vazdušnog baziranja izvele 14 grupnih udara na neprijateljske ciljeve.

Udari su pogodili vojno-tehnička skladišta, nekoliko vojnih aerodroma, stanice za snabdevanje električnom energijom, poligone i centre za privremeni smeštaj ukrajinskog vojnog osoblja i stranih plaćeničkih grupa.

Ukrajinska energetska, vojno-industrijska i transportna čvorišta su stalno pod vatrom ruskih projektila. Od početka rata na ukrajinske ciljeve je ispaljeno oko 10.000 projektila. Uništene su mnoge morske luke, aerodromi, železničke stanice, mostovi, skladišta goriva, elektrane i druga infrastruktura.

Ukrajinske železnice ne mogu da funkcionišu bez energetskih sistema i goriva. To znači da trupe neće moći da dođu do linije fronta, a teret neće biti transportovan. Vojne fabrike neće moći da proizvode i popravljaju oružje. Čak i ukrajinske bolnice, fabrike hrane, hidraulične konstrukcije i sve proizvodne aktivnosti biće prinuđene da zaustave zbog nedostatka struje i goriva. Tada će ukrajinska vojska biti potpuno poražena.

Neki analitičari smatraju da NATO, bez protivvazdušne odbrane, neće moći da predstavlja ozbiljnu pretnju Rusiji u narednih nekoliko ili čak 10 godina, pošto alijansa u takvim uslovima neće voditi kopnenu ofanzivu velikih razmera.

Zbog toga je Rusija prebacila veliki broj raketa S-300 i S-400 sa granice konfrontacije sa NATO blokom na rusko-ukrajinski front. Putin je tamo poslao i sisteme protivvazdušne odbrane, koji su se ranije nalazili u Skandinaviji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija