• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno

27.06.2024

20:50

Srbijo, što dalje od ovih ludaka! Zemlja EU oporezuje kravlji prdež - to je ključno za spas planete!

Rina

Vesti

Srbijo, što dalje od ovih ludaka! Zemlja EU oporezuje kravlji prdež - to je ključno za spas planete!

Podeli vest

Danska je spremna da uvede novi porez poljoprivrednicima na gasove staklene bašte koje proizvodi njihova stoka, najavio je ministar poreza Jepe Bruus. Naknada za emisije krava, svinja i ovaca biće uvedena od 2030. godine, rekao je ministar.

Očekuje se da će novi porez ići dug put ka cilju zemlje smanjenja emisija za 70 odsto u odnosu na nivoe iz 1990. godine do kraja decenije, kao i na kraju postizanja neutralnosti ugljenika, objasnio je Bruus.

- Napravićemo veliki korak bliže tome da postanemo klimatski neutralni 2045. godine - rekao je ministar, pohvalivši tu meru kao način da Danska postane „prva zemlja na svetu koja je uvela pravi porez na CO2 za poljoprivredu".

Stočari će biti oporezovani sa 300 kruna (43 dolara) po toni ekvivalenta ugljen-dioksida koje proizvode njihove životinje. Međutim, ovo će u početku biti predmet odbitka poreza na dohodak od 60 odsto.

Očekuje se da će ova mera najteže pogoditi proizvođače mleka, s obzirom na to da prosečna danska krava proizvodi oko šest metričkih tona (6,6 tona) ekvivalenta CO2 svake godine, dok svinje i ovce emituju znatno manje gasa.

Zemlja je veliki proizvođač stoke, sa trenutnom populacijom goveda od skoro 1,5 miliona, prema Statističkom zavodu Danske. To bi godišnje donelo više od 400 miliona dolara poreza na ugljenik.

Novi porez bi trebalo da poraste još više, dostižući cilj od 750 kruna po toni do 2035. godine.

Veruje se da je proizvodnja mleka glavni krivac za proizvodnju gasova staklene bašte. Prema procenama Programa UN za životnu sredinu, stoka je odgovorna za oko 32 odsto emisija metana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija