• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.06.2024

18:55

Sad hoće da pregovara sa Rusijom? Zelenski izašao sa novim planom, traži vraćanje teritorije!

Shutterstock/telegram printscreen/Reuters

Vesti

Sad hoće da pregovara sa Rusijom? Zelenski izašao sa novim planom, traži vraćanje teritorije!

Podeli vest

Ukrajina priprema „sveobuhvatan plan“ za okončanje sukoba sa Rusijom koji bi trebalo da bude gotov do kraja godine, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zelenski je rekao razvija novu "formulu mira", na konferenciji za novinare u Kijevu, nakon sastanka sa slovenačkom predsednicom Natašom Pirc Musar u petak.

- Takođe ćemo razraditi sve druge tačke formule mira i pripremiti sveobuhvatan plan koji će biti na stolu pred našim partnerima. Za nas je veoma važno da pokažemo plan za okončanje rata koji će podržati većina sveta. Ovo je diplomatski put na kojem radimo - rekao je Zelenski.

Takozvana formula mira je dokument od deset tačaka koji je Zelenski predstavio u novembru 2022. godine, a koji predviđa da Rusija ustupi svu nekadašnju ukrajinsku teritoriju, povuče sve svoje trupe, plati reparacije i preda se sudovima za ratne zločine, između ostalog.

Moskva je to odbacila kao nerealno i „odvojenu od stvarnosti“ .

Foto: EPA

 

Ukrajina „mora da bude jaka na bojnom polju“, dodao je Zelenski, jer Rusija poštuje samo snagu.

- To su dve paralelne stvari - biti jak na bojnom polju i razviti plan, jasan plan, detaljan plan. I biće gotova ove godine - rekao je on novinarima.

Komentar Zelenskog usledio je nakon što je u četvrtak potpisao dugoročni bezbednosni pakt sa EU, obavezujući blok na višegodišnju vojnu i finansijsku pomoć.

SAD i nekoliko njenih saveznika potpisali su odvojene sporazume o pomoći sa Kijevom, takođe obećavajući da će podržavati Kijev „na duge staze“.

Zapadne diplomate su otvoreno rekle da je svrha takvih sporazuma da zaštite ukrajinsku politiku u slučaju da Donald Tramp pobedi na novembarskim predsedničkim izborima u SAD.

Foto: Profimedia/Reuters

 

Govoreći u Briselu, Zelenski je tvrdio da Ukrajina „ne želi da produžava rat“ i da ne želi da sukob traje „godinama“. „Imamo mnogo ranjenih i poginulih na bojnom polju.

Moramo da stavimo plan poravnanja na sto u roku od nekoliko meseci“, rekao je on, ne iznoseći detalje.

Kijev je bio stidljiv prema podacima o ukrajinskim žrtvama, insistirajući umesto toga da je naneo ogromne gubitke ruskim snagama.

Prema ruskom ministarstvu odbrane, Ukrajina je izgubila 35.000 vojnika samo u maju i blizu 500.000 od početka sukoba.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić: Srbija nikada neće tolerisati terorizam
Politika

Vesić: Srbija nikada neće tolerisati terorizam

Srbija neće tolerisati terorizam i oštro će se obračunavati sa terorističkim grupama poput ove koja stoji iza napada koji se dogodio ispred ambasade Izraela u Beogradu, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infratrukture Goran Vesić uz poruku da je važno sačuvati mir u našoj zemlji i sankcionisati one koji taj mir pokušavaju da ugroze.

01.07.2024

19:19

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Zoran Marjanović i Indi u vezi? Uhvaćeni kako razmenjuju nežnosti!
Estrada

Zoran Marjanović i Indi u vezi? Uhvaćeni kako razmenjuju nežnosti!

Već neko vreme po gradskim kuloarima kruže priče da je najpoznatiji udovac Zoran Marjanović u šemi s pevačicom Indirom Indi Aradinović, s kojom je imao uspešnu saradnju kada joj je komponovao pesme za prvi album, a kasnije i hit "Bato, bre", koji ju je podigao na vrh estradne scene, saznaje Kurir.

01.07.2024

19:39

Srbija