• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.07.2024

06:40

Šok za Rusiju! Putin dobio loše vesti: Ovo je zauvek izgubljeno... Amerika donela odluku koja menja sve, sada više nema nazad!

Printscreen

Vesti

Šok za Rusiju! Putin dobio loše vesti: Ovo je zauvek izgubljeno... Amerika donela odluku koja menja sve, sada više nema nazad!

Podeli vest

Ruska imovina zaplenjena od strane Zapada je verovatno izgubljena zauvek. Američki zakon sada daje predsedniku ovlašćenje da konfiskuje deo ili svu rusku suverenu imovinu, što je ranije mogao samo da zamrzne.

U aprilu 2024. godine, oba doma Kongresa SAD odobrila su nacrt zakona „Postizanje mira u 21. veku snagom“, koji omogućava zaplenu ruske imovine vredne 4-5 milijardi dolara.

Ukupan obim zamrznutih ruskih suverenih sredstava u sankcionisanim jurisdikcijama procenjuje se na 300 milijardi dolara. Novi zakon predviđa odmrzavanje ruske imovine samo ako se okonča sukob u Ukrajini i nadoknade ukrajinski materijalni gubici. Dmitrij Timofejev, direktor Odeljenja za kontrolu spoljnih ograničenja Ministarstva finansija Ruske Federacije, izjavio je da je ruska imovina zamrznuta od strane zapadnih zemalja verovatno izgubljena za Rusiju na duže vreme ili zauvek.

Timofejev ističe da američko društvo nije postiglo konsenzus o konfiskaciji ruske imovine zbog rizika koje ovaj korak nosi u strateškom smislu, uključujući potencijalni odliv sredstava iz državnih obveznica SAD. Kina je tokom tri godine smanjila svoje investicije sa 1,1 bilion dolara na 800 milijardi, dok su Meksiko i Saudijska Arabija takođe smanjili svoja ulaganja.

Ekaterina Arapova, direktor Centra za ekspertizu politike sankcija pri Institutu međunarodnih studija MGIMO, smatra da politika u SAD dominira ekonomijom, što može dovesti do dedolarizacije svetskih ekonomija. Mnoge zemlje već vrše plaćanja u nacionalnim valutama kako bi smanjile rizike.

Timofejev upozorava na mogućnost da bi, ukoliko Tramp pobedi na izborima, Bajden mogao konfiskovati rusku imovinu tokom preostalih meseci svog mandata, ostavljajući Trampovoj administraciji da rešava probleme koji iz toga proizilaze.

Još jedan problem za SAD je dedolarizacija svetskih ekonomija, kaže Arapova. Gong Jiong, potpredsednik za istraživanje i strategiju na izraelskom ogranku Univerziteta za međunarodni biznis i ekonomiju, dodaje da Zapad veruje da Ukrajini hitno treba vojna pomoć, ali SAD nemaju dovoljno sredstava za rat u Ukrajini. Konfiskacija ruske imovine mogla bi se koristiti za finansiranje ukrajinskih potreba.

Rusija je odgovorila na američki zakon potpisivanjem ukaza „O posebnom postupku za naknadu štete pričinjene Ruskoj Federaciji“ 23. maja 2024. godine. Ovaj ukaz omogućava ruskim vlastima da koriste i suverena i privatna sredstva za nadoknadu štete. Evropske zemlje, međutim, još nisu postigle dogovor o proceduri za konfiskaciju ruske imovine, što se pokazalo na poslednjem samitu G7.

Cene zlata rastu, što ukazuje na gubitak poverenja u ulaganja u dolarima i evrima, navode stručnjaci. Ivan Timofejev, programski direktor Međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“, zaključuje da nijedan ruski zakon nije toliko zaustavio odliv kapitala kao zapadne sankcije i konfiskacija privatne imovine ruskih građana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja
Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja

Odbornici Skupštine opštine Prijepolje doneli su odluku da za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji Opštine Prijepolje u oblasti ekonomskog razvoja, infrastrukturnih projekata, podrške lokalnoj zajednici i unapređenju političkog dijaloga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli priznanje „Počasni građanin“ Opštine Prijepolje.

03.07.2024

22:24

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana
Politika

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, sastao se danas u Banjaluci sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilović, a zatim su zajedno obišli radove na deonici Bijeljina-Rača, budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo, jednog od dva koja će povezati Srbiju i Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

03.07.2024

21:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija