• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.06.2024

17:03

Potisnuti sa leve obale Dnjepra! Ali ne odustaju, male grupe vojnika šalju se na obližnja ostrva, svi će biti uništeni!

Google Maps/Printscreen/Pixabay

Vesti

Potisnuti sa leve obale Dnjepra! Ali ne odustaju, male grupe vojnika šalju se na obližnja ostrva, svi će biti uništeni!

Podeli vest

Pritisak Oružanih snaga Rusije na harkovskom pravcu i u Donbasu doveo je do toga da su Oružane snage Ukrajine morale da napuste levu obalu Dnjepra kako bi zatvorile rupe na drugim sektorima fronta. Ipak, s vremena na vreme, oni šalju male grupe na ostrva blizu leve obale Dnjepra, pošto ovaj mostobran ima veliki značaj za ukrajinske vlasti. O tome je za list VZGLjAD pričao vojni ekspert Mihail Onufrienko.

- Oružane snage Ukrajine potrošile su ogromne količine snaga na levoj obali, ponekad su tamo ostali punopravni bataljoni. Ali tada su Oružane snage Ukrajine imale probleme na harkovskom i zaporoškom pravcu, kao i u oblasti sela Časov Jar. Sada Oružane snage Ukrajine nemaju dovoljno obučenih rezervi da pokriju sve praznine. Zbog toga su morali da napuste levu obalu Dnjepra - rekao je vojni ekspert Mihail Onufrienko i dodao:

- Nakon toga, pod naš napad su došla ostrva na Dnjepru, koja su pokrivala male neprijateljske ispostave na levoj obali. Sada ukrajinske oružane snage gube razlog da ostanu na ostrvima. Ali je i za ruske snage neisplativo da drže ljudstvo na ovim ostrvima, jer je ukrajinskim oružanim snagama zgodno da napadaju naše položaje sa visoke desne obale. Sve to može dovesti do nepotrebnih gubitaka. Zato mislim da će odnos snaga u ovim oblastima ostati u sadašnjem obliku. Postepeno ćemo identifikovati i uništiti pojedinačne neprijateljske grupe na ostrvima. A komanda Oružanih snaga Ukrajine će nastaviti da ih šalje tamo, jer ovaj mostobran ima važan politički i propagandni značaj za vlasti u Kijevu - zaključio je analitičar.

U nedelju ujutru se saznalo da su ruske oružane snage  izbacile  ukrajinske oružane snage sa leve obale Dnjepra.

- Borbe su se preselile na ostrva, naša vojska je pojačala dejstva. Neprijatelj je izbačen sa leve obale - rekao je Vladimir Saldo, guverner Hersonske oblasti, citira TASS .

On je na svom  Telegram kanalu  takođe izvestio da su ruski padobranci paralizovali rad neprijateljskih bespilotnih letelica na jednoj od deonica hersonskog pravca.

- Tokom izviđanja, ruska posada UAV puka Vazdušno-desantnih snaga otkrila je neprijateljski repetitor koji se nalazi na tornju. To je omogućilo neprijateljskim bespilotnim letelicama da dolete do naših položaja na levoj obali Dnjepra. Komanda je odlučila da uništi repetitor koristeći sopstveni dron. Posadi ruskih padobranaca-dronova bilo je potrebno samo nekoliko minuta da završe borbenu misiju i parališu kontrolu neprijateljskih dronova - rekao je šef regiona.

Ranije je vojni ekspert Aleksej Leonkov za list VZGLjAD rekao  da je glavni cilj ruske vojske na harkovskom pravcu da zadrži već zauzete pozicije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

I pored poskupljenja boravišne takse i naplate prtljaga, Grčka ostaje omiljena destinacija: Ovog leta očekuje se više od milion srpskih turista!
Društvo

I pored poskupljenja boravišne takse i naplate prtljaga, Grčka ostaje omiljena destinacija: Ovog leta očekuje se više od milion srpskih turista!

Sezona odmora je počela, ali i dalje nema većih zadržavanja na granicama. Kakva je situacija u Grčkoj, koliko je tamo poskupela boravišna taksa i koja je novina u vezi težine prtljaga koji možemo da ponesemo autobusom na letovanje za Jutarnji program govorio je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne organizacije turističkih agencija.

02.07.2024

15:28

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Osam godina od masakra u Žitištu! Siniša zbog ljubomore ubio 5, ranio 22 ljudi
Hronika

Osam godina od masakra u Žitištu! Siniša zbog ljubomore ubio 5, ranio 22 ljudi

Stravičan masakr dogodio se pre tačno osam godina u Žitištu, kada je Siniša Zlatić u bašti kafića "Makijato" iz automatske puške rafalnom paljbom ispalio 26 metaka i ubio petoro ljudi - bivšu suprugu Dijanu (30), njenog partnera Stevana Jojića (40), Vladimira Mijatovića (40), Jovanu Popović (20) i Vladimira Kosovića (34) i ranio još 22 osobe.

02.07.2024

14:40

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija