• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.06.2024

17:55

(FOTO) Žestoka borba za Francusku! Ovo što se dešava na biračkim mestima nije viđeno 22 godine!

Tanjug/AP

Vesti

(FOTO) Žestoka borba za Francusku! Ovo što se dešava na biračkim mestima nije viđeno 22 godine!

Podeli vest

Za prvi krug parlamentarnih izobra u Francuskoj, koji se održava danas, vlada ogromno interesovanje.

Do poslepodneva odziv je bio 59,4 odsto građana, što je za čak 20 odsto više od 39,4 procenata koliko ih je glasalo na prethodnom izjašnjavanju za poslanike 2022. godine.

U nekim delovima zemlje, kao u Belforu ili Voklizu, odziv do 12 sati je bio najveći, a pravo glasa imalo je 49,5 miliona birača.

Ukupno se prijavilo 4.010 kandidata za poslanike u ceoj zemlji, što je najniži broj u poslednjih trideset godina.

Foto: Tanjug/AP

 

To se objašnjava činjenicom da je predizborna kampanja trajala veoma kratko, ali i situacijom na terenu gde su mnogi pripadnici vladajuće strukture procenili da nemaju nikakve izglede da pobede.

Prvi su glasali Francuzi koji žive u inostranstvu i u prekomorskim teritorijama. I tu je zabeležena velika zainteresovanost, od Kanade, preko Njujorka, do Antila, kao u Gvadalupi, na primer. Za glasanje preko interneta ovog puta prijavilo se čak 410.000 Francuza s inostranim adresama, za razliku od 250.000 pre dve godine.

 

 

Prema svim ispitivanjima javnog mnjenja, najveću prednost imala je krajnja desnica koju predvodi stranka Nacionalno okupljanje čiji su lideri Žordan Bardela i Marin Le Pen.

Imajući u vidu da se u Francuskoj na parlamentarnim izborima primenjuje većinski sistem, drugi krug će biti održan sledeće nedelje.

Podsetimo, 2017. godine odziv je bio 40,8 odsto, 2012. je bio 48,3 odsto, 2007. godine 49,3 odsto, a 2002. je zabeležena izlaznost od 50, 5 odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija