• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnik

01.07.2024

18:49

Red je na Orbana! Sada gledajte kako Budimpešta ponovo pravi Evropu velikom!

Reuters

Vesti

Red je na Orbana! Sada gledajte kako Budimpešta ponovo pravi Evropu velikom!

Podeli vest

Mađarska je danas preuzela od Belgije predsedavanje Savetom EU, a mađarski premijer Viktor Orban poručio je da je red da Budimpešta "ponovo učini Evropu velikom".

Orban je na društvenoj mreži Iks objavio da je učestvovao danas u "veoma radosnoj ceremoniji primopredaje" sa belgijskim premijerom Aleksanderom De Kroom.

- Svi su srećni što je red na nas da ponovo učinimo Evropu velikom! - naveo je Orban aludirajući na moto šestomesečnog mađarskog predsedavanja "Učinimo Evropu ponovo velikom".

Na zvaničnom nalogu mađarskog predsedavanja Savetu EU na društvenoj mreži Iks izražena je zahvalnost Belgiji na predanom radu tokom predsedavanja.

- Kako Mađarska danas preuzima predsedavanje, željni smo da učinimo Evropu konkurentnijom, bezbednijom i otpornijom - navode iz mađarskog predsedavanja.

Kako je ranije objavljeno, jedan od sedam prioriteta Budimpešte tokom predsedavanja Savetom EU biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja, uz poruku da EU ne može da bude potpuna bez pristupanja Zapadnog Balkana tom bloku.

Foto: Tanjug

 

Pored proširenja, prioriteti mađarskog predsedavanja biće konkurentnost, odbrana, ilegalne migracije, regionalni razvoj, poljoprivredna politika i demografija, navodi se na sajtu predsedavanja.

- EU je dugo bila angažovana na obezbeđivanju evropske perspektive za Zapadni Balkan, jer zajednica ne može biti potpuna bez pristupanja ovog regiona. Integracija regiona donosi korist Evropskoj uniji u ekonomskom, bezbednosnom i geopolitičkom smislu - navodi se u programu mađarskog predsedavanja.

U cilju daljeg proširenja i produbljivanja saradnje, dodaje se, partneri će biti pozvani na konsultacije kako u okviru Samita EU-Zapadni Balkan, tako i u okviru Evropske političke zajednice.

Ostalih šest prioriteta mađarskog predsedavanja odnose se na novi evropski sporazum o konkurentnosti, jačanje evropske odbrambene politike, sprečavanje ilegalnih migracija, oblikovanje budućnosti kohezione politike EU, poljoprivrednu politiku EU orijentisanu na poljoprivrednike i rešavanje demografskih izazova.

Mađarsko predsedavanje Savetom EU dolazi u periodu konstituisanja novog rukovodstva u evropskim institucijama.

Mađarska će, nakon Belgije, predsedavati EU od 1. jula do 31. decembra.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Lajović poražen i u dublu!
Tenis

Lajović poražen i u dublu!

Srpski teniser Dušan Lajović i Sumit Nagal iz Indije nisu uspeli da se plasiraju u drugo kolo muškog dubla na Vimbldonu.

03.07.2024

16:36

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija